logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact | english |
| maandag 01-02-2010 02h00

Weekdagboek 1 februari 2010: Nog zes weken tot Makkum

1. Delft

2. Rijswijk e.o.

3. Deetman

4. Italianen en VrouwenDit weekdagboek schrijf ik vanuit Lettele, een soort Schipluiden bij Deventer. Sinds de herindeling rond Deventer floreert dit dorp. Van de voormalig gemeente Diepenveen, een soort Midden-Delfland, zonder Marja van B. mocht er niks en een lid van onze SOW-kerk zei eens tegen mij, een wijze boer : liever als boer onder de grote stad, dan onder een dorpsbestuur waar niks van mag en zo is het maar net. De herindeling met Diepenveen is voor mij een groot voorbeeld hoe het moet. De burgemeesters Van Lidt de Jeude en Heidema zijn buurtburgemeester in wijk 6 (vml Diepenveen). Ik zie Bas Verkerk ook al op de fiets over de Voordijkshoorn en over de Westlander in Schipluiden. Goed voor zijn profiel en voor dat van het ABP ! Maasland, de geboorteplaats van mijn oude kleuterjuffrouw Korpershoek geven we aan Maassluis, (Abraham Kuyper) of aan Westland (Sjakie van der Tak). Maar goed ik zit dit weekend ook in Lettele om eens bij te komen van metropool Delft e.o. Het was weer hectisch !1. Delft
Delft was gezellig. Ik ben een grote vriend van de winkeliers in de Stad en de restauranteigenaars. Le Marriage en vooral de Pijpenla. Lijst 37 maar ook Paul Jensen, Gert, van Waay en Soetekouw en makelaar Klerkcx, Sigarenzaak Wilmers, het wasmachinehuis en de The Final Touch. De mutsen zijn deze week 30% en dat heb ik geweten. De mooiste muts van deze week was van Ernst Damen. Woensdag bevond hij zich op campagne bij TIP. Met twee mensen in de zaak campagnevoeren op zijn rode fiets. Bij de visbanken praatte ik met 10-tallen mensen en als een echte christen-democraat praatte ik met al die mensen om te horen wat er leeft in de stad. De meesten stemmen overigens de Snor. Na een half uur heb ik gevraagd of ze met Damen wilden praten en dat wilden ze. Zo helpt ik Ernst ook een beetje door de politieke winter.

Mijn stamcafe is de Royal. Van de Koninklijke van Leeuwens ! Ik heb mijn gesigneerde boek van Martin aan hen uitgeleend. Het is echt een prachtig boek vooral als het niet is open gesneden. Dan heb je het zo uit en je hebt toch een leuk gevoel dat je een boek hebt gelezen. Een politiek prentenboek van een leuke schavuit. De adspirant ex gondelier !

De Raadsvergadering was een hoge punt. Gezellig zitten filoseferen met mijn nieuw geworven compaan Hans Camps, ook mr.drs. hij zei tegen mijn mede musketier Fruytier, jullie moeten nog wel even de meerderheid halen en daar heeft hij gelijk in, maar het vertrouwen groeit.

Fruytier is een geval apart, meestal heb ik om 2.00 uur s nachts contact over mijn nieuwste bijdrage op Politiek Delft. HFvH ligt namelijk 's ochtends bij te komen van gedane arbeid en dat is terecht. Hij presteert het toch maar om de beste gelezen politieke vrijwillig onderhouden site van Nederland te exploiteren.

Voor het eerst deze week musketiersoverleg gehad met Martin. Altijd een uitdaging met Martin te praten meestal over het thema wie is het meest dominant en wie kan het slechts luisteren. Meestal is het tussen ons gelijkspel.2. Rijswijk e.o.
Deze week weer lachen in Rijswijk. Ik ben nu directeur van een stichting waarin de gemiddelde leeftijd van de bestuurders 85 jaar is en ze willen nog jaren doorgaan. Mijn grote vrienden daarin zijn Jan Visser en de gebroeders de Hoog. We gaan 1 miljoen euro huur terughalen in Rijswijk van een om sterven na dode corporatie. Hoop dat er nog wat te erven is. Krijn de Graaf, de prima CDA-fractievoorzitter is mijn compaan. En hij ruikt terecht samen met de SP in Rijswijk politieke winst. Nog erger Wim Mateman wordt al zenuwachtig. Ineke van der Wel orienteert zich inmiddels op de verbouw van haar garage na ommekomst van haar burgemeesterschap. Verder gebeurt er in Rijswijk niets. Maar dat is al jaren zo. Gelukkig dat ik inmiddels Ab Klink, mijn oud-collega het zwartboek gegeven hebt. En een DG van VWS begint zich ook al zorgen te maken. Zal wel een tante van het in dat bejaardenhuis wonen !
In Zwijndrecht verscheen een boekje met zowaar een foto van mij als klein ventje voor het raam in de pastorie. Echt een leuke plaats met meer duiding dan bij Buizen alleen.
In Goes ga ik samen met,mijn oud collega Balkenende de kerk van mijn overgrootvader heropenen en in Deventer mag ik via Zantman een glas in lood raam aanbieden. In Utrecht bezocht de PvdA-adviseurs Geut en Etty, om alsvast te praten over de nieuwe stadsvisie Delft.3. De Deet
Mijn politieke mentor Wim Deetman ging bij een rondje CDA in Dudok weer als een oude rot te keer en schetste in grote stappen terecht de verdiensten van JP. En passant vertelde hij dat Den Haag op zijn eentje 1813 gaat herdenken, we moeten in Delft opschieten anders missen we in 2015 opnieuw de boot ! Rijswijk bij Delft sprak hem wel aan en de gekozen burgemeester die ik samen met hem bepleitte in het CDA is nog niet van tafel. Verder even afwachten hoe de doodstrijd Balkenende-Bos voor beiden afloopt. Als ze de raadscampagne maar niet bederven. Daar helpt nichtje Lubbers uit Delft trouwens wel aan mee !4. Italianen en vrouwen
Mijn Italiaanse huisgenoot is lekker bezig in Delft. Ik ben hunting the votes en hij hunting de women ! Naast zijn studie lucht en ruimtevaarttechniek is hij elke nacht op pad met de bloesem der natie. Mijn vrouwen zijn voorlopig politiek en in een week drie vriendinnen er bij. Goedgekeurd door mijn beschermengel Milene. Joelle Gooijer, Engel van Gaal en Engeltje Van der Werf traden toe tot het koor der engelen van de nieuwe coalitie. Binnenkort ga ik een dagje pollersrammen in de taxi van Bianca. En met Van Gaal, gaan we alle cafe-s dancings en modewinkels langs om steun te werven bij vrouwen en mannen voor het nieuwe Delft. Bij Vogele heb ik zelfs een nieuw jasje voor Milene gezien met zelfs 80% korting. Joelle is serieus en ze is net zoals ik in de HEERE. En dat is beter dan in de Heren ! Een van die vier vrouwen maar in het college want delft moet er leuker uitgaan zien na Koning en Merkx.

Neen, het is echt intensief in Delft. Er zijn gelukkig overdag nauwelijks mensen in de stad. De markt verpietert en de middenstand bloedt, ondanks Vuyk. De metropool is nog ver !

Bas heb ik weinig gezien deze week. Allen nog al wat over hem gesproken in het Haagse maar na mijn ontmoeting met Ank Bijleveld in Rijssen later meer. Ik verheug me vooral op de politieke wijsheid en mensenkennis van Annie Schreijer. Een goede burgemeester voo r Schipluiden. En Bernard Kobes uit Wierden.

Intussen ben ik aan het uitzoeken hoe je met de bus naar Makkum kunt vanuit Delft. Ik wil langs Alkmaar en den Helder. In Alkmaar bij Piet Bruinooge op bezoek, (CDA-Kaderschool 1986 met Leers, hij mag wel blijven) en in den Helder bij mijn oud leerling, overste Mordang, de eerste vrouwelijke commandant van een Fregat.

Mijn band met Makkum is van 1960. Toen kregen wij een porceleine fles met geboortegrond uit Arum (Wonseradeel). En de band met die grond verlies je niet, terwijl ik pas echt geworteld ben aan de Nieuwe en Oude Maas. Makkum is de grootste concurrent van Delft, maar Vuyk spreekt geen Fries. Sizzen is neat, maar dwaon is een ding !

Nu lekker genieten in Salland ! Moet u ook eens doen en dan eens kijken hoe netjes Deventer is onder de bescherming van Lebuinus en broeder Heidema. Tot volgende week over de taxi van Bianca en andere spannende belevenissen, zoals de puzzel van Jeroen (Alting von Geusaau) en de getallen van Harpe (150.000).

Arie Musketier van der Veen


   delft wijnhaven_000_arie_van_der_veen_transportfiets_2010_01_15_17_10_a.jpg    Arie van der Veen: "De nieuwe Musketier    wordt gratis en duurzaam bezorgd."