logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact | english |
| donderdag 15-10-2009 00h00


"Uitspraak: Hoger beroep kort geding"
"Kort geding; executie van dwangsommen na door rechter opgelegd verbod oud-wethouder in het openbaar te beschuldigen van corruptie. Vervolg op LJN BH2382.
Inzake Martin Stoelinga tegen Christiaan Balje."
de Rechtspraak


Toelichting vonnis door redactie

Arrest van het gerechtshof over het verbeuren van dwangsommen in de gondelaffaire

Het Haagse gerechtshof veroordeelt het gemeenteraadslid Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft op 13 oktober 2009 tot het betalen van een schadevergoeding van 50.000 euro aan oud-wethouder Christiaan Baljé (VVD). Stoelinga moet deze schadevergoeding betalen omdat hij volgens het gerechtshof het verbod om te suggereren dat Baljé corrupt is heeft overtreden. Het gaat om de volgende drie overtredingen:

1. Stoelinga moet 15.000 euro aan Baljé betalen omdat de website van Leefbaar Delft in september 2007 drie dagen te laat was geblokkeerd.

2. Stoelinga moet 5.000 euro aan Baljé betalen wegens een interview met RTV West in oktober 2007. In dit interview heeft Stoelinga de volgende woorden gesproken: “Het is zo ongeloofwaardig dat, als een raadslid een film ziet, waar iets toch een beetje een behoorlijke mistoestand is, en dan zal ik het woord niet meer gebruiken, maar behoorlijk ongehoorzaam is, ja, wat moeten wij dan? Dat is de politiek monddood maken, de democratie om zeep helpen. Door rechtspraken. Dit kan toch niet, dit zal het toch zo niet worden.”

3. Stoelinga moet 30.000 euro aan Baljé betalen vanwege links op zijn website van 3 tot en met 8 oktober 2008. Deze links wezen naar de videobeelden over de gondelaffaire.

Verder bepaalt het gerechtshof dat het beslag van 1,4 miljoen euro op de bankrekeningen en de bezittingen van Stoelinga volledig blijft gehandhaafd. Baljé had in het najaar van 2008 voor 1,4 miljoen euro beslag laten leggen bij Stoelinga.