logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact |

Bron: Delft op Zondag 21-12-2008

Gondelaffaire

DELFT - Tot mijn spijt moet ik bekennen dat er enkele onjuistheden staan in mijn tekst over de escalatie in de Gondelaffaire. Ik meen dat ik mijn informant juist heb geciteerd, maar mijn informant zegt dat ik zijn woorden heb verdraaid. We zullen nooit weten wie er gelijk heeft.

Ten eerste beweerde ik ten onrechte dat er op 11 november 2008 een Politieman en een vrachtauto voor de deur stonden bij Martin Stoelinga. De deurwaarder stond wel voor de deur. Hij kwam in opdracht van de heer Baljé en hij had een bestelbus bij zich om spullen, zoals meubels, schilderijen of andere voorwerpen van Martin Stoelinga, mee te nemen.

De deurwaarder kwam om geld te incasseren, en anders wilde hij spullen meenemen. Hij dreigde de Politie erbij te halen als Martin Stoelinga niet wilde meewerken. Martin Stoelinga belde zijn advocaat op. Deze advocaat liet weten dat hij inmiddels een executiegeding is gestart. Tijdens een executiegeding bepaalt de rechter of Martin Stoelinga inderdaad het verbod om Baljé corrupt te noemen heeft overtreden en hoe hoog de schadevergoeding is die Martin Stoelinga in dat geval daadwerkelijk moet betalen.

Zo lang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan in een executiegeding mag een deurwaarder niets meenemen. Er werden daarom geen spullen uit het huis van Stoelinga gehaald. Verder klopte mijn informatie over het executiegeding en de civiele bodemprocedure niet helemaal. Het executiegeding dient op 14 januari 2009 voor de Rechtbank in Den Haag. Als Martin Stoelinga in januari 2009 zal worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan oud-wethouder Baljé, dan staat deze schadevergoeding los van de schadevergoeding die de heer Baljé van Martin Stoelinga eist in de civiele bodemprocedure die nog gaande is.

Baljé eist in deze bodemprocedure een hele hoge schadevergoeding van Stoelinga. Oud-wethouder Baljé heeft met toestemming van de Haagse Rechtbank voor een bedrag van 1.150.000 euro beslag laten leggen bij de heer Stoelinga. Ten slotte deed ik ten onrechte alsof de deurwaarder sinds 21 oktober 2008 slechts twee keer bij Martin Stoelinga aan de deur is geweest. In werkelijkheid is de deurwaarder vijf keer bij Stoelinga aan de deur geweest. Ik ben te voorzichtig geweest, want ik houd niet van overdrijven.

Met excuses voor de door mij gemaakte fouten en met hartelijke groet,

Reinoud Plate, Delft