koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


 politiekdelft.nl    TOP


vrijdag 7 april 2017 17h30 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-binnenwatersloot-passa-parola-caffe-musetti-20170406185129

Delft. Passa Parola aan de Binnenwatersloot 3.

Passa Parola

harrie fruyt van hertog

Na de verhuizing van de telefoonwinkel opende Francesco Fois in augustus 2016 Passa Parola aan de Binnenwatersloot een 'breakfast & lunchroom'. De barista schenkt caffé Musetti uit Italië, de enige zaak in Delft waar je deze koffie kan drinken.

Soms staat er Osso Buco Bolognese op het menubord dat buiten voor de deur staat.
De laatste keer dat ik Osso Buco heb gegeten is al weer acht jaar geleden aan de overkant bij toenmalige Il Giardino.

delft-binnenwatersloot-003-passa-parola-20170408
Passa Parola op Facebook

vrijdag 7 april 2017 15h18 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-stationshal-toiletten-20170406163743

Delft. Twee toiletten in de stationshal van NS Stations.

Openbare toiletvoorzieningen stationshal

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Inmiddels lijkt één toilet op orde, het groene lampje brandde. Ik kon het niet uitproberen, geen euromunt van 50 cent in mijn zak. Ook kunnen betalen met je OV‑chipkaart misschien een idee?

Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft wil een ouderwetse toiletdame. Op hoog niveau is er bij NS stations al overleg gaande, dus maar even afwachten.

Starbucks Delft verwijst koffiedrinkers naar het NS toilet. Wat las ik onlangs in de New York Post: Starbucks New York doet de toiletten op slot omdat ze geen openbaar toilet van de stad meer willen zijn.

Uitwijken naar het HNK, het nieuwe stadskantoor biedt ook geen uitkomst. In het stadkantoor aan de Phoenixstraat zijn voor de bezoekers openbare toiletten. Het HNk heeft echter op de begane grond geen openbare toiletvoorzieningen.
Is dat door Architect Francine Houben van Mecanoo vergeten of is het wegbezuinigd.

Trouwens, je fiets stallen wordt ook een crime voor de baliebezoekers. Kunnen voor korte duur geplaatst worden in de hal toch? Ruimte genoeg daar.
Wordt vervolgd.


vrijdag 7 april 2017 05h16 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170407

Opkomen voor onze Delftse inwoners

Aad Meuleman, raadslid SB

... De bouwketen worden nu niet bovenop elkaar maar zijn nu naast elkaar geplaatst, zodat het zicht vanuit de tuinen niet wordt belemmerd.

...

Het is logisch dat wij als Delftse lokale partij opkomen voor de belangen van onze inwoners. Dat blijven wij ook in de toekomst doen!


vrijdag 7 april 2017 05h07 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-stip20170407

Haal stoepkrijt uit de illegaliteit!

Elwin van Beurden, raadslid STIP

STIP verzet zich al lange tijd tegen overbodige regels. Nu landelijk de discussie is losgebarsten over doorgeschoten regelgeving, wil STIP dat Delft zich aansluit bij de groeiende groep gemeenten die stoepkrijten toestaat.

STIP heeft het voortouw genomen om de Delftse Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te frissen en regels die overbodig zijn te schrappen. Het gaat wat STIP betreft niet alleen om stoepkrijten, maar een aantal regels die levendigheid in de stad beperken. STIP wil bijvoorbeeld ondernemers meer vrijheid geven om bijvoorbeeld een bankje of bloemenbak voor de winkel te plaatsen. Dat stimuleert creatief ondernemerschap en past in de ambitie van Delft om een regiegemeente te worden STIP-raadslid Elwin van Beurden: "Natuurlijk moeten we bepaalde regels hebben, maar deze moeten wel een doel dienen. Bij een aantal regels in de APV zien we dat doel niet."

De gemeenteraad zal zich binnenkort uitspreken over een vernieuwde APV, waar hopelijk zoveel mogelijk overbodige regels geschrapt zullen worden. STIP is benieuwd naar de reacties van andere gemeenteraadspartijen.


vrijdag 7 april 2017 04h53 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Verslag 4 april overlegvergadering commissie RenV

Griffie gemeente Delft

PLAN KRUISSTRAAT
Ontwikkelaar Kennemerland BV heeft - in plaats van een aanvraag voor een omgevingsvergunning - bij het college het verzoek ingediend om tot 28 april de tijd te nemen voor het verkennen van een alternatief bouwplan in de Kruisstraat zonder supermarkt.

BESTEMMINGSPLAN BUYTENWEYE
In de commissie waren overwegend positieve reacties te horen op het bestemmingsplan Buytenweye. Het plan maakt de bouw van maximaal 20 eengezinswoningen mogelijk op de tijdelijke moestuin naast het parkeerterrein van verzorgingshuis Die Buytenweye.

BESTEMMINGSPLAN NOORDWEST 2
Bestemmingsplan Noordwest 2 dat in dezelfde overlegvergadering werd besproken werd wel aan de bespreekagenda van de komende raadsvergadering toegevoegd.

SPOORZONE
Bij de bespreking van de vierde kwartaalrapportage over 2016 van de ontwikkeling Spoorzone Delft spraken de meeste fracties hun tevredenheid uit dat het financiële eindresultaat steeds minder in de min lijkt te eindigen.

FIETSEN
... Wat GroenLinks, STIP en SP betreft, moet meer prioriteit worden gegeven aan de fiets en minder aan de auto. De VVD sprak over een 'prima lijstje' en ook de PvdA had geen problemen met het overzicht. ...


vrijdag 7 april 2017 04h30 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Wanneer komt nascheiding?

 hfvh

delft-bbn20170407

Bent u tevreden over Avalex?

Joop Gravesteijn, voorzitter BBN

Regelmatig horen wij van leden en anderen in de buurt dat zij ontevreden zijn over de dienstverlening van Avalex. ...


vrijdag 7 april 2017 04h12 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Maidenspeech Theo Hiddema (FvD): 'Hoop doet leven'

Maidenspeech Theo Hiddema: Stop de klaag- en klikindustrie

Redactie elsevier.nl

Na de veelbesproken maidenspeech van Thierry Baudet, was vandaag zijn adjudant Theo Hiddema voor het eerst aan zet op de katheder van de Tweede Kamer. Onderwerp was de aanpak van racisme en discriminatie.

De strafpleiter begon zijn maidenspeech met een verklaring tegen racisme: 'Forum voor Democratie vindt discriminatie dom en bekrompen. Liefhebbers ervan zijn vreugdeloos en verbeten. Laat racisten gaarkoken in vooroordelen en chagrijn, zou ons advies zijn. Maar dit sluit niet aan bij overheidsbeleid, heb ik begrepen.'
...


vrijdag 7 april 2017 03h38 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Geen PVV in Delft

Martin Stoelinga, raadslid OD

Stoelinga: de PVV en Onafhankelijk Delft zouden in elkaars vaarwater zitten. We zouden om dezelfde kiezers gaan strijden, terwijl we het in grote lijnen met elkaar eens zijn.

Mijn fractiegenoot Jolanda Gaal heeft Wilders onlangs nog gesproken. Toen liet hij weten, dat hij blij is met de wijze waarop wij ons opstellen. Onafhankelijk Delft heeft onder meer stelling genomen tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Ook keren we ons krachtig tegen de islamisering. Dat is Geert Wilders niet ontgaan.


vrijdag 7 april 2017 03h00 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170407

Het plan om een Lidl in de Kruisstraat te bouwen wordt het Stadhuis uit gedragen.

Fel protest Zuidpoort tegen komst Lidl heeft geloond

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Lidl heeft toch eieren voor zijn geld gekozen. De definitieve termijn voor indiening van de bouwvergunning is verlopen. ... Gelukkig maar want ik heb niks tegen de Lidl maar wel tegen al die klanten auto en vrachtwagen verkeer in de Kruisstraat. Liefst zie ik daar het autoluw wandelgebied gebied uitgebreid. ...


woensdag 5 april 2017 11h12 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Wat vinden de "deskundigen"?

 hfvh

delft-twitter-hfvh-20170405-1 delft-twitter-hfvh-20170405-2

woensdag 5 april 2017 09h54 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170328

Jan Peter de Wit, raadslid OD: Denkbeeldige aantal gemeenteraadszetels uitslag 2e Kamer

Geen PVV in GR2018 Delft

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

De PVV doet de komende gemeenteraadsverkiezingen in zestig gemeenten mee.
In Zuid-Holland staan op de lijst: Den Haag, Schiedam, Nissewaard, Hellevoetsluis, Vlaardingen, Zoetermeer, Dordrecht en Rotterdam.
Op de lijst ontbreekt Delft.
Landelijk is de PVV de tweede partij.
In Delft staat de PVV op de vierde plaats bij de TK2017.
Kandidaat-raadsleden in gemeenten die meedoen kunnen zich melden bij kandidaat@pvv.nl.


woensdag 5 april 2017 08h44 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-sp20170405

HUURHUIS IN DELFT MOET VOOR IEDEREEN BEREIKBAAR ZIJN

Lieke van Rossum, raadslid SP

De SP wil dat de gemeente gaat zorgen voor méér betaalbare huurwoningen in de stad. Dat zei fractievoorzitter Lieke van Rossum vanavond in een debat over nieuwbouw in de Buitenhof. Van Rossum: "Als je een sociale huurwoning zoekt in Delft moet je bijna drie jaar wachten. En de wachttijd neemt alleen maar toe. Onderzoek wijst uit dat in de toekomst steeds meer mensen een betaalbare huurwoning nodig hebben, terwijl het aantal beschikbare huizen afneemt."

De gemeente is juist van plan om het aantal sociale huurwoningen te verminderen, en zegt in haar 'woonvisie' het aantal de komende jaren met zeker 3.000 verminderen. En omliggende gemeenten hebben soortgelijke plannen. 'Op die manier jaag je dus eigenlijk huurders de stad uit die een huis in Delft niet meer kunnen betalen' zegt Van Rossum. 'De SP vindt dat de gemeente het tij moet keren op drie punten: voldoende betaalbare huurwoningen bouwen en omliggende gemeenten daar ook aan houden; niet alleen duurdere huizen in goedkopere wijken bouwen maar óók goedkopere woningen in duurdere wijken en tot slot sociale huurwoningen niet verkopen of slopen zonder dat mensen in een vergelijkbaar huurhuis terecht kunnen'


woensdag 5 april 2017 08h35 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170405

(186) Over de charme van het compromis

Arie van der Veen, webcolumnist

Terwijl men in Rotterdam in stilte de wonden likt (Feyenoord), en in Amsterdam de messen sportief slijpt (Ajax) is men in Den Haag aan het formeren. ADO speelt daar geen rol. En in de Haagse kaasstolp is men bezig om een foto te maken. Een foto van de staat van het land. In adviseurskringen is het gebruikelijk om een foto te maken. Daarmee schept men een gezamenlijk gedragen startpositie, en een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden. De vraag is natuurlijk wat er op die foto wordt afgedrukt, en wat de inhoud is. Immers lukt het wel om een gezamenlijk beeld te scheppen van de kansen en uitdagingen waar Nederland voor staat ? Een keur van deskundigen trekt langs: het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving, en het Sociaal-Cultureel Planbureau. En daarnaast is er de werkgroep Begrotingsruimte, de verzamelde Secretarissen-Generaal olv. de SG van Financiën. En tegelijk proberen vele (honderden) belangengroepen ook hun bijdrage aan de foto te leveren. Vandaag nog de stichting Lezen en Schrijven, met een indringend appél inzake de laaggeletterheid. De foto van Nederland wordt steeds voller lijkt het wel.

Het formeren van een kabinet is niet eenvoudig. Tegengestelde belangen, politieke wensen, persoonlijke voorkeuren, personele verwikkelingen en verhoudingen. En ook nog een laagje ideologie. Het huidige formatiespel speelt zich af tegen de achtergrond van financiële overschotten, en dat blijkt toch lastiger te zijn dan formeren met een streng financieel bezuinigingskader. De druk om te beslissen is minder en eigenlijk is er ook veel minder een tijdsklem. Immers de lopende begroting loopt gewoon door. En die vertoont een overschot.

Wie kijkt naar de foto van Nederland ziet verschillende aspecten. En wat opvalt is dat er meerdere tweedelingen zijn. Ik schreef hierover al eens eerder. Die tweedeling is niet alleen materieel, maar ook cultureel. Heeft met leeftijden te maken, plaats en afkomst. Stedelijk versus landelijk gebied. Autochtoon versus allochtoon. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een politieke opdracht kan zijn die tweedelingen te overbruggen. Het vorige regeerakkoord had niet voor niets de titel bruggen bouwen. Maar het is de vraag of dat zo maar lukt. Is formeren ook niet gewoon een onderhandelingsspel van: uitruilen, wheelen en dealen, uitstellen en faseren ?

Het is mooi om een foto van Nederland te maken. Maar deze blijft multi-interpretabel en de vraag blijft in hoeverre de overheid in staat is deze foto echt te beïnvloeden en de kaart van Nederland echt te veranderen ? Eigenlijk botst hier in de kern de vraag naar de maatschappij-opvatting, Wie is de motor voor de gewenste veranderingen. De overheid, de markt of de gemeenschappen (lees de mensen zelf) ? Aan tafel zitten representanten van die verschillende stromingen. En die zijn wel allen Haags gekleurd. Dat betekent dat er altijd een sterke overheidsfixatie aanwezig is. Eén van de redenen waarom er gesproken wordt over de Haagse kaasstolp. Of te wel zijn de onderwerpen aan de formatietafel de echte maatschappelijke thema's ? Vooral Groen Links is in deze een interessante factor. Is dat nu een overheidsgeoriënteerde partij, met nette geïnteresseerde en betrokken kiezers ? Of heeft deze partij ook wortels in de samenleving ? En nog belangrijker: een achterban die bereid en in staat is, om regeringsverantwoordelijkheid te dragen ?

Formeren is toch vooral ook compromissen sluiten. Zeker in de politiek, in een mandje van afwegingen soms onbegrijpelijk compromissen. En dan is de kunst deze uit te leggen, maar nog belangrijker: verantwoordelijkheid er voor te nemen. En dat gaat niet altijd zo maar. De afgelopen kabinetsperiode was daarvan een voorbeeld, met af en toe behoorlijke onrust en onvrede in de achterban van de coalitiepartijen. De PvdA heeft daar uiteindelijk vooral de tol voor moeten betalen.

Nederland is een land met meerdere stromingen, en veel politieke partijen. Dit vindt zijn weerslag in de samenstelling van het parlement. In die zin kan men stellen dat het parlement van iedereen is, en de regering in eerste instantie van de meerderheid. Gedragen door de kracht van het compromis.

Voormalig leider van de PvdA, Samsom sprak wel eens over de ondragelijke charme van het compromis. En daar heeft hij gelijk in. En tegelijk is de kracht van het compromis dat er kan worden samengewerkt. Het is de vraag of een kabinet er naar moet streven om een kabinet voor en van allen te zijn. Dat lijkt me een loffelijk streven, maar niet altijd haalbaar. Rutte heeft in zich premier van alle Nederlanders te worden. Maar dat gaat altijd via het compromis. Eigenlijk is het zoeken naar het radicale midden. En wellicht helpt de foto van Nederland die te vinden. Regeren is geen vrijblijvende zaak en kan politieke partijen tot het uiterste uitdagen. Zeker als men buiten Den Haag komt. En toch is het de uitdaging achter compromissen te blijven staan. Soms win je wat, soms verlies je wat. Water bij de wijn doen, dat is eigenlijk het lot in Nederland, coalitieland. Dat vergt tijd, moed en vooral bestuurlijke omzichtigheid. Formeren wordt daarmee toch een soort van ivoordraaien. Bas de Gaay Fortman (vroegere leider van Groen Links) schreef daar al eens over. Het compromis is niet altijd mooi, soms onbegrijpelijk, maar de noodzaak van het regeren vergoedt veel.

Oud-staatsrechtgeleerde Donner schreef al eens: natuurlijk zijn er beginselen, maar uiteindelijk moet er ook geregeerd worden. En dat is de opdracht. En een parlement dat controleert. Daarom niet alles dichttimmeren, met het regeerakkoord als onfeilbaar spoorboekje. Ruimte voor (wisselende) meerderheden. Zo wordt een kabinet toch meer van ons allen. En dan ook zijn er compromissen nodig.

Nederland is onder andere ontstaan door polderen. Het ultieme voorbeeld van samenwerken en water in de wijn doen. Ik ben benieuwd welke compromissen er gesloten worden. En of ze houdbaar zijn. In ieder geval betekent het: staan voor compromissen. Nu de de PvdA niet aan boord is lijkt het gemakkelijker, want zij zijn koningen in het heronderhandelen. Ik ben benieuwd welke stijl Groen Links hanteert. Die zijn niet zo van de compromissen. Formeren is een spel dat vooral in de beslotenheid plaatsvindt. En dat is maar goed ook.... geven en nemen. En een beetje water in de wijn, houdt de geest scherper en de sfeer minder gespannen.

De foto van Nederland ! Een mooi streven, maar met enkele kanttekeningen. Benieuwd of die foto ook straks buiten Den Haag wordt erkend als de echte foto. In de zin dat de bevolking zich ook kan herkennen in die (Haagse) werkelijkheid. Als dat zo is, dan zullen de compromissen gemakkelijker te aanvaarden zijn. En hopelijk ook duurzaam blijken. We gaan het meemaken, maar het zal nog wel even duren. En ook nu is het nuttig om af en toe het dagboek van een onderhandelaar te raadplegen. In dat boek legt Ed van Thijn eigenlijk uit hoe het niet moet. En ook nu geldt: eerst alle opties verkennen, en dan pas besluiten. Spannende weken en maanden in het vooruitzicht !


dinsdag 4 april 2017 03h34 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170404

(184) Blijven dromen over de Coolsingel

Arie van der Veen, webcolumnist

Zondag togen wij naar een gezellig sportcafé in een historisch plaatsje bij Alkmaar. Terwijl het buiten zonovergoten was schoven wij binnen aan voor de grote schermen van Fox-Sports. In een café gevuld met vooral Ajax-fans, en een enkele stille Feyenoorder. Dit zou de wedstrijd worden waarin alles duidelijk zou worden, en Feyenoord sinds jaren zou winnen in de Arena en daarmee niet meer te achterhalen voor de naaste concurrenten Ajax en PSV. Ik voorspelde 1-2 ! Achteraf vooral een rationele keuze, gebaseerd op wensdenken. Want, ik schreef het al, de statistieken en de realiteit in de Arena zijn vaak anders. En dat was gisteren ook zo.

Eigenlijk was het na 1 minuut als gebeurd ! 1-0 voor Ajax uit een bij nader inzien betwistbare vrije schop. Maar goed, hij zeilde er zo maar in, en de uitstekende keper Jones had het nakijken. Wat gebeurt er psychisch met een team, na zo'n snelle tik, in een kolkende Arena. En dan ook nog zonder eigen (uit)supporters ? Wellicht wel het zelfde gevoel als wat ik had. Er valt hier vanmiddag niks (meer) te halen. Uitzitten en schade beperken. En diep van binnen knaagt de angst voor de zoveelste afstraffing in de Arena. En daarna vooral het gevoel dat de Coolsingel steeds verder weg raakt.

Verlamming, door de ondergrens zakken, en vooral op waarde geklopt worden. Dat was het beeld zondagmiddag. En gelukkig komt aan zo'n wedstrijd ook een einde. En toen het grootste leed voorbij was, of uitgezeten, scoorde Kramer 2-1. Ik riep: ''yes, worden we toch kampioen." En de uitgelaten kroeg was een tijdje rustig. Voetbal, emotie, mannen en bier. En een enkele verstandige en rustige vrouw. Wat een middag !

En aan het einde van de dag, gewoon nog steeds drie punten voor, en tien doelpunten meer. En in Eindhoven wacht PSV nog op Ajax. Aan de bar riepen wat Feyenoord-fans: "Ze worden nog derde". En daar bedoelde ze Ajax mee. Met van Hanegem ben ik het eens dat de strijd om het kampioenschap nu echt ontbrand is. Feyenoord, Ajax en PSV doen nog mee. En wie het wordt ? Dat hangt af van mentaliteit, de wil om te winnen. Af en toe geluk of een scheidsrechterlijke dwaling. Zoveel factoren, die het voorspellen lastig maken. En het voorspellen op basis van wensdenken blijft gevaarlijk.

In de Kuip is het nu even tijd om de wonden te likken ! Geklopt op waarde, mede dankzij de scheidsrechter, maar toch. De beste remedie is woensdag gewoon winnen tegen de Eagles, en waarom niet ? En vooral blijven dromen van de Coolsingel ! Niet dromen bij vrije trappen, maar verlangen naar het kampioenschap. Het ligt nog in eigen handen. Na zovele jaren ! Gewoon vasthouden aan die ambitie en dat verlangen ! En de Arena maar snel vergeten. Daar was en is niets te halen. En als ik dat zo zie de komende jaren ook niet. Ajax met frisse talenten, hopelijk basis voor het nieuwe Oranje. En Feyenoord met de wil om te winnen, de overtuiging en hard werken. Zondag liep het even niet, en dan is het in de Arena bingo !

Ik houd me nu maar bij de feiten ! En vergeet even het wensdenken. Op papier heeft Feyenoord de beste kansen, staat het met voorsprong op één. Met een vast vertrouwen en de wil om te winnen moet het lukken ! En vooral met het verlangen om begin mei op de Coolsingel te staan. Nu even niet meer dromen, maar gewoon doen ! En Vilhena en Jörgenson hopelijk snel terug in de basis. En eerlijk is eerlijk: genoten van Ajax ! Maar goed dat ze pas laat deze competitie op stoom gekomen zijn. We mogen Excelsior wel dankbaar zijn.....

Voetbal als beleving en passie. Wat is het toch fascinerend ! Een kroeg vol mensen, in het half-donker, terwijl buiten de zon straalt. Komt dat toch door clubliefde ? Of gewoon anderhalf uur buiten je eigen werkelijkheid willen treden ? We gaan het zien de komende weken. Wat men ook vindt van de eredivisie. Het blijft spannend en regelmatig ook genieten. Zelfs als je eigen club wordt overklast. Maar woensdag kan het zo weer andersom zijn. Leven met onzekerheden heet dat. En verder blijven dromen van de Coolsingel. Voorpret is halve pret. Geen woorden, maar daden ! En vooral: You never walk alone !


dinsdag 4 april 2017 02h39 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Fossiele brandstof de stad uit!

hfvh

delft-pd20140701-lennart-harpe-elektrische-scooter -----

Schriftelijke vragen

Onderwerp: Scheurbrommers in de autoluwe binnenstad

Linda Böcker, raadslid VVD

Eind oktober 2014 heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld over de overlast van scheurbrommers in de autoluwe binnenstad. In 2017 is de overlast van rondscheurende bezorgbrommers niet afgenomen. Het blijft erg verkeersonveilig als brommers op hoge snelheid door het voetgangersgebied rijden, terwijl de voetgangers waaronder toeristen en kinderen dit niet verwachten. Soms gaat het maar net goed. De VVD heeft hierover de volgende schriftelijke vragen.

...

6. Onlangs bleek in een gesprek met dienstdoende agenten in de binnenstad dat zij geen instructies hebben om te handhaven op scheurbrommers. Argumentatie: ze hebben een ontheffing. ...


dinsdag 4 april 2017 02h22 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-d6620170404

Geen staakjes maar stevige stammen in de Spoorzone

Martina Huijsmans, raadslid D66

Afgelopen maanden zijn de eerste bomen geplant in de Spoorzone. Kenmerk van deze nieuwe bomen is dat de steunpalen dikker zijn dan de stam zelf. Als zielige staakjes staan ze langs de Westvest en Phoenixstraat. Wat D66 betreft is dat niet het voorbeeld voor de rest van de bomen in de Spoorzone. Bomen zijn van belang voor de leefbaarheid van de stad, het is een gemiste kans als het nog jaren gaat duren voordat de bomen in de Spoorzone enige omvang hebben. De Spoorzone heeft nu teveel een stenige uitstraling. Daarom wil D66 dat er, nu er ruimte in de begroting ontstaat voor nieuwe investeringen, meer geld opzij wordt gezet voor bomen. En niet voor meer staakjes, maar voor stevige stammen.

... De inrichting van het zuidelijke deel laat nog langer op zich wachten. Als het vervolgens nog jaren duurt voordat de bomen volgroeid zijn, zal er pas na 2030 sprake zijn van een groen park met bomen van enige maat. ...

... Bijvoorbeeld door braakliggende bouwvelden in te zaaien met veldbloemen en daar waar mogelijk alvast bomen te planten. Dat voorkomt zandverstuivingen ...


dinsdag 4 april 2017 01h59 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Aanleg en fasering van parkstrook op spoortunnel

E.H.J.Jentink, bewoner Engelsestraat 61, 2627AA Delft

Aan: leden van de Gemeenteraad en Raadscommissie R. & V. Gemeente Delft.

Als bewoner van de Engelsestraat, maar dat geldt voor alle bewoners aan de Engelsestraat, heb ik sinds half 2010 te maken met overlast van de werkzaamheden ten behoeve van de Spoorzone. Een wezenlijk deel van die overlast bestaat uit stof afkomstig van een tijdelijke opslagplaats voor zand, gebroken (beton)asfalt en diverse bouwmaterialen. Daarbij moet worden bedacht dat die tijdelijke opslag op grond van een besluit van uw bestuur nog een aantal jaren kan voortduren.

...

Ik verzoek u als raads- en commissieleden, uw invloed uit te oefenen bij het college van B&W opdat een voor ons positieve beslissing wordt genomen over de aanleg van meergenoemd zuidelijke parkdeel. Er daarbij ook op aan te dringen dat het park goed toegankelijk wordt voor een ieder, overeenkomstig het gestelde in het geldende bestemmingsplan Spoorzone Delft. Het gepresenteerde schetsontwerp wekt de indruk dat daar onvoldoende aandacht aan is besteed.


maandag 3 april 2017 06h13 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-concept-pve-ontwerp-park-spoorzone-delft-20170403

Concept PVE ontwerp park spoorzone Delft

Plannen voor het Van Leeuwenhoekpark

Spoorzonecafé #5, topdelftdesign.nl

op 04-04-2017 om 20:00 uur in PrinsenKwartier, Sint Agathaplein 4 te Delft
m.m.v. OBS, Wytze Patijn, Lodewijk Baljon, LANDLAB, Bureau Sant & Co

"Plan voor Van Leeuwenhoekpark bekend," kopte de Delft op Zondag onlangs. Maar hoe bekend bent u met het plan? Vanavond vertelt Lodewijk Baljon de grote lijn en details van het ontwerp. En kent u de plannen van de andere genomineerden? Ook zij komen vanavond aan het woord en tonen hun ontwerp voor het park.


maandag 3 april 2017 06h12 week 14 politiekdelft.nl    TOP

Nieuwsbrief voor Olofsbuurt - Westerkwartier

David van Prooijen, auteur nieuwsbrief BVOW

Spoorzone, Avalex, Parkeren, Politiek Spreekuur.


maandag 3 april 2017 06h11 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170403

(183) Het nieuwe regeerakkoord

Arie van der Veen, webcolumnist

Vandaag werd bekend dat het nieuwe regeerakkoord rond is. Over de schoonheid van het compromis. VVD-CDA-D66 en Groen Links. Getekend op 1 april 2017.


maandag 3 april 2017 06h10 week 14 politiekdelft.nl    TOP

delft-d6620170403

D66 Delft 50 jaar

D66, programmacommissie

De Delftse afdeling van D66 viert haar 50 jarig bestaan in de stad. Deze week 50 jaar geleden, 29 maart 1967, bezochten de Delftse D66 leden voor het eerst samen de gemeenteraadsvergadering in het stadhuis. In 1966 hadden deze Delftenaren de adhesiekaart bij het Appèl van initiatiefcomité D'66 ingestuurd. Samen met de bewoners uit Rijswijk en de gemeenten in het Westland gingen deze Delftenaren aan de slag met affiches plakken voor vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 15 februari 1967 waarbij Hans van Mierlo met zijn D'66 initiatiefnemers als nieuwkomer maar liefst 7 zetels won.

...

"Met 332 leden, 8 zetels in de raad en een wethouder staat de afdeling D66 Delft in 2017 stil bij wat het in de afgelopen 50 jaar voor Delft bereikt heeft", aldus afdelingsvoorzitter Melanie Oderwald-Ruijsbroek.
Fractievoorzitter Christine Bel: "Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart werkt D66 Delft aan een verkiezingsprogramma voor de toekomst van onze stad." ...


maandag 3 april 2017 00h01 week 13 politiekdelft.nl    TOP

Politiekdelft.nl tien jaar geleden

delft-stadskantoor_stationshal_soeters_1

Delft, ontwerp Stadskantoor/Stationshal door architect Sjoerd Soeters.

Ontwerp Stadskantoor/Stationshal door architect Sjoerd Soeters

redactie door harrie fruyt van hertog:

Omdat volgens de selectiecommissie geen eenduidige winnaar kon worden vastgesteld besloot het college na onderhandelingen met de architecten tot een nieuwe verkiezingsronde. Met de incapabele selectie commissie kan je wachten op volgende crash. Het ontwerp van Soeters wordt gedragen door de Delftse bevolking (DIP) en wil het college daar echt tegen in gaan? Trouwens na veertig jaar als het gebouw is afgeschreven kan je het slopen. Zo erg is het dus ook allemaal niet. Ik ben benieuwd.


VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!

Wat publiceerde
PolitiekDelft 10 jaar geleden

delft-kop_verdana1_pd_01

http://www.politiekdelft.nl/index_2007_04_30.html

TOP