koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


   TOP


zondag 18 december 2016 01h24 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-

Delft. Club Ciccionina aan de Kromstraat.

VERKOOPPROCEDURE LEIDT TOT VEEL VRAGEN

Griffie gemeente Delft

De procedure die door VOM Delft BV in gang is gezet om vijf panden in de Kromstraat via een portefeuilleverkoop in de etalage te zetten, heeft in een extra vergadering van de commissie Algemeen op donderdag 15 december bij de fracties tot veel vragen geleid.

... Daarnaast verwoordde Nina Voets (Stichting Ciccionina) haar ongenoegen over het feit dat de club als huurder het eerste recht had op aankoop dacht te hebben, maar dat de kleine lettertjes in het huurcontract dit volgens haar nu onmogelijk maken, doordat dit recht vervalt bij portefeuilleverkoop. Ze maakte de commissie duidelijk dat ze, na een afgewezen bod in 2013, in 2014 een hoger bod had gedaan bij de gemeente, maar daar was volgens haar nooit over onderhandeld met VOM Delft BV. Voets vreest voor het voortbestaan van Ciccionina, omdat het huurcontract afloopt op 31 juli 2018.

... De wethouder ging ook uitgebreid in op de huursituatie van Stichting Ciccionina en op vragen uit de commissie liet hij weten dat de stichting in 2014 met zijn voorganger contact had over een nieuw en hoger bod, dat echter eveneens als te laag is beoordeeld door de VOM. Förster zei verder dat de VOM de mogelijkheid heeft om met Ciccionina tot een nieuwe huurovereenkomst te komen tegen een marktconforme huurprijs.


zaterdag 17 december 2016 19h03 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20161217.jpg

Stip wethouder Ferrie Förster speelt Monopoly met de Kromstraat.

Gemeente stoot terecht aandelen af in horecapanden Kromstraat

Jan Peter de Wit, raadslid OD

In 2007 op het hoogtepunt van de PvdA/Groenlinks/Stip doctrine kochten ze zelfs de Kromstraat op. Een zevental horeca panden van omstreden vastgoed bordeel baron Jos van der Meer. (september jl overleden)

Daarmee wilden ze de verpaupering van de Kromstraat tegengaan. De maakbare samenleving. De gemeente werd pandjesbaas van dubieuze nachthoreca en een coffeeshop.

Samen met Vestia Capo Erik Staal werd eventjes € 3 miljoen besteed aan de panden en nog € 1 miljoen voor de renovatie ingelegd. Zo krom en crimineel als het maar zijn kan werd de Vastgoed Ontwikkelings Maatschappij (VOM bv) opgericht om directe controle van de gemeenteraad uit te schakelen.

Ik was altijd als enige mordicus tegen deze oneerlijke staatssteun. Deze constructie zou maar voor vijf jaar zijn. Na veel uitstel is het eindelijk zover dat Vestia door de overheid terecht gedwongen wordt om dit soort risicovolle en bedrijf oneigenlijke praktijken af te stoten.

De aandelen van de VOM worden, zo als het hoort, in zijn geheel verkocht aan een vastgoed maatschappij. (Ronald Vis zal wel belangstelling hebben). Dat is het goedkoopste en meest logische oplossing want verval naar oude situatie is niet in het belang van die nieuwe eigenaar.

De huidige huurders willen natuurlijk profiteren van de huidige situatie en hun eigen pand aankopen. Maar dan krijgen we weer de versnippering en “ieder voor zich” mentaliteit terug. Ze willen natuurlijk ook hun zakken vullen met het geld dat de gemeente in de Kromstraat gestopt heeft.

delft-od201612172.jpg

2010. Nina Voets (tweede van links) naast Francine Houben van Mecanoo en Jan Douwe Kroeske bij de prijsuitreiking. Nu is de wereldberoemde architect Francine Houben honderdduizend meer een icoon van Delft dan een uitbaatster van een nachtclubje in een duister achterom steegje.

Het meest schandalig gedraagt zich Nina Voets die huurder is van nachtclub Ciccionina. Ze deed een bood van €3 ton op het pand dat €6 ton waard is. Ze benaderde in 2014 demissionair CDA wethouder Junius als commissaris van de VOM met een verhoogd bod van 4 ton. “Beste Milène…”. Zeer vreemde gang van zaken.

De uitbaters van de Kromstraat VOM panden zijn ondankbare egoïstische geldwolven. Ze kregen stiekem jarenlang forse kortingen op de huur. Zo betaalde nachtclub Ciccionina maar €1000 huur per maand in plaats van de marktconforme €4250/maand.

Ook kreeg nachtclub Ciccionina jarenlang waarderingssubsidies van €25.000 voor zogenaamd jongerenwerk. Dit was gewoon vriendjespolitiek voor deze subsidieslurper. Zo werd zelfs met een groots geldverslindend spektakel Nina Voets door Stip wethouder Lian Merckx bekroond tot het Icoon van Delft. Een belachelijke vertoning. Tip aan Stip, ontneem haar die titel.

delft-od201612173.jpg

Coffeeshop ’t Keldertje in de Kromstraat

Coffeeshop ’t Keldertje

Als klapstuk van de upgrading van de Kromstraat moest nog een stok gevonden om de coffeeshop te sluiten. Dat leek simpel.

Maar de bestuurlijke sluiting van Coffeeshop ’t Keldertje sleept sinds 2013 nog steeds voort. Voormalig burgemeester Bas Verkerk verloor hier tot nu toe alle beroepsprocedures.

Het is bizar dat de gemeente eigenaar is van het pand waarin een coffeeshop zit. En dan op oneerlijke en slinkse wijze proberen deze te sluiten.

De Raad van State doet hier volgend jaar uitspraak over maar de gemeente met “dubbele pet” staat natuurlijk dik op achterstand. Uitbater Stephan van Gerven komt dan met een torenhoge civiele schadeclaim.

Uiteraard betaalt dan de gemeente de rekening. En niet de VOM bv. Domme ex burgemeester Verkerk heeft hiermee enkel de louche illegale straathandel in de Kromstraat en omgeving (speeltuintjes) sterk doen toenemen. Ook met goedkeuring van D66 en CDA.

Wat is de werkelijke financiële stand van zaken van de VOM nu? Uiteraard lijkt dit ook weer op een financieel fiasco uit te lopen. Wat niet!

Uit de Jaarstukken 2015 van VOM bv Delft blijkt dat er rekening gehouden moet worden met een verlies van € 1 miljoen. Dat geld is verdampt ondanks de renovatie. In welke verhouding dat verlies tussen de gemeente en Vestia verdeeld wordt is mij niet duidelijk.

De Delftenaar moet weer boeten voor de volslagen Linksgekkies die nu decennia hun macht in Delft misbruiken tot aan vastgoed speculaties in nachtclubs, kebab bistro’s, Poolbars en coffeeshops aan toe.


zaterdag 17 december 2016 18h56 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20161217.jpg

(138) Erfgoedpioniers

Arie van der Veen, webcolumnist

Sinds deze week ben ik betrokken bij erfgoedpioniers. Erfgoedpioniers zijn mensen die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed en daarvoor o.a. verschillende vormen van fondsenwerving inzetten en ontwikkelen. Zo is tegenwoordig crowdfunding populair. Mensen betalen een bepaalde financiële bijdrage, of een bijdrage in natura en krijgen vanuit het project een tegenpresentatie of rente op een (zachte) lening. Er zijn inmiddels allerlei websites ontwikkeld die crowdfundingacties ondersteunen. En zo wordt cultureel erfgoed een onderdeel van een levende gemeenschap. En komt het niet alleen tot leven, het krijgt ook een economische basis met een gezonde exploitatie.

Wie de VPRO-serie "Verdwenen Nederland bekijkt, ziet hoeveel er in Nederland is verdwenen in de gebouwde omgeving en hoezeer het landschap onderhevig is aan verandering door economische en ruimtelijke ontwikkelingen. En dat is op zich mooi. Zo ontwikkelt een land zich en past het zich permanent aan. Tegelijk gaat er werkende weg veel verloren, en dat vraagt aandacht.

Behoud en beheer van cultureel erfgoed is een thema. In stad en dorp. In Deventer werd het Bergkwartier gered van de slopershamer en is dit weekend decor van het Dickensfestival voor duizenden mensen. In Delft wordt driftig gerestaureerd aan de Nieuwe Kerk en met vele acties wordt geldt geworven. In Alkmaar is men druk om aan de rand van de stad het Ringerscomplex in ere te herstellen. En zo zijn er in het land overal projecten en activiteiten.

Cultureel erfgoed is een reflectie van het gedeelde verleden, het collectieve geheugen of de geschiedenis. Mensen zijn daarmee groot geworden, families hebben er gewerkt, het zijn structuurelementen in de steden en ga zo maar door. Gelukkig is er in de tijd ook bij de bestuurders meer oog en begrip voor dergelijke projecten. En lukt het steeds beter om een economische haalbare exploitatie te ontwikkelen.

Erfgoedpioniers dat zijn mensen die zich inzetten voor de levende geschiedenis. Voor het verhaal van het verleden in het heden. Het is mooi dat steeds meer mensen zich daarvoor inzetten. Zo houdt ons land kleur en blijft geschiedenis levend.


vrijdag 16 december 2016 07h56 week 51 politiekdelft.nl    TOP

Dagontheffing autoluwe binnenstad aanvragen
ONLINE NIET MOGELIJK?
Kunt u de dagontheffing niet online aanvragen? Dan kunt u hiervoor ook terecht bij de klanten-pc's van het Klant Contact Centrum aan de Phoenixstraat 16. Een afspraak maken is niet nodig.

Kentekentoegang binnenstad

C.N. Schimdt, inwoner van Delft

... Helaas ik ben een digibeet ...
... ik heb paard en wagen en handkar nog meegemaakt.


vrijdag 16 december 2016 07h34 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20161216.jpg

(137) De politicus van het jaar

Arie van der Veen, webcolumnist

Aan het einde van het jaar is het weer tijd voor lijstjes. Lijstjes met echte meetbare resultaten en lijstjes met meningen, inschattingen en gevoelens. Zo ook de verkiezing van de politicus van het jaar. De parlementaire pers ziet er dit jaar vanaf. Het woord is blijkbaar aan het volk. Men kan zich melden bij het Eén vandaagopiniepanel.

In de afgelopen jaren had ik duidelijke voorkeuren. En die kwamen vaak overeen met die van de parlementaire pers. En inderdaad, voor dit jaar weet ik het (nog) niet. En wellicht is het beter de verkiezing uit te stellen tot maart 2017 dan weten wie de verkiezingen gewonnen heeft, en dat is dan eigenlijk de beste politicus, lees de meest effectieve.

Winnaars of verliezers ? De verliezers zijn vaak gemakkelijker aan te geven. Samsom en Roemer lijken me dit jaar tot de verliezers te behoren. Of Roemer lijsttrekker van de SP blijft waag ik te betwijfelen. En Samsom heeft gegokt en vooralsnog verloren. De glans bij Pechtold is er af. En Jesse Klaver is veelbelovend gestart, maar kan hij het volhouden ? Want waar staat hij eigenlijk voor ?

Lodewijk Asscher is kansrijk als winnaar. Hij heeft toch de kandidatuur van zijn partij binnengehaald. Maar of het electoraal zoden aan de dijk zet moet blijken.

Sybrand Buma heeft zijn zaakjes in het CDA op orde. Maar echte electorale vooruitgang zie ik nog niet. Hoewel het CDA in maart kan verrassen. Mede ook door anderen op de lijst, o.a. Pieter Omzigt.

En Geert Wilders dan ? Qua beinvloeding van het publieke debat, positie in de peilingen en effecten op zijn (politieke) omgeving staat hij boven aan. Maar wat heeft hij nu daadwerkelijk klaargemaakt in de Kamer of bestuurlijk? En bovendien heeft hij zich in en naar aanleiding van zijn proces, gediskwalificeerd als politicus. Geen Wilders dit jaar en zeker niet in maart.

En zo kom je uiteindelijk toch bij Mark Rutte uit, de minister-president. Hij lijkt zijn termijn uit te zitten. En nog belangrijker hij lijkt Europa op één lijn te krijgen rond het Oekraïne-referendum. Als dat hem lukt, en de Staten-Generaal steunt hem daarin, dan is er alle reden hem te kiezen als politicus van het jaar. Maak van een Nee...een Ja. Niet alleen maar om te draaien, maar vanwege het landsbelang. Tegen alle gehuil van Geen peil en geen stijl in. Rutte op de valreep politicus van het jaar ? Hij zal er niet mee zitten.

De echte keuze is in maart. En dan mag iedereen meedoen. Hopelijk niet alleen kiezen voor de persoon maar ook iets van het programma. En dan in 2017 mogen de journalisten opnieuw kiezen. De keuze zal dan gemakkelijker zijn dan in dit jaar schat ik zo in.


vrijdag 16 december 2016 07h27 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-top20161216.jpg

Keuzes in de Woonvisie Delft

Redactie topdelftdesign.nl

Voordracht en discussie door Raimond de Prez en Peter Boelhouwer

op 20-12-2016 om 20:00 uur in PrinsenKwartier, Sint Agathaplein 4 te Delft

De gemeente Delft maakt in haar nieuwe woonvisie een duidelijke keuze voor het huisvesten van kenniswerkers en het terugdringen van het aantal sociale huurwoningen. Wethouder Raimond de Prez zal een toelichting op deze keuzes geven en zal ingaan op de stappen die genomen worden nu de Woonvisie is goedgekeurd door de gemeenteraad. Peter Boelhouwer zal reageren op de woonvisie. Hij vraagt zich af waarom de gemeente Delft net als de gemeente Rotterdam deze keuze maakt en waarom kiezen Den Haag en Utrecht juist voor het uitbreiden van de voorraad sociale huurwoningen? Op welke filosofie over de stad zijn deze keuzen gebaseerd? Dat zijn enkele vragen tijdens de bijeenkomst de over de Delftse woonvisie aan bod zullen komen.


donderdag 15 december 2016 04h16 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-van-bleyswijckstraat-trafohuis-graffiti-20161211160006a.jpg

GRAFFITI op detonerend trafo-huisje

harrie fruyt van hertog

Naar idee van Jan Peter de Wit, ook een graffiti-bewonderaar die mij er over mailde.

From: jan peter de wit
Sent: Monday, December 12, 2016 8:46 PM
To: prodeo
Subject: sc delfland
nou dat zwart is een prima ondergrond voor graffiti
ik denk dat dat de bedoeling is
maajk er een legale spuitplek van


donderdag 15 december 2016 03h06 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20161215.jpg

(136) Over de dijken

Arie van der Veen, webcolumnist

De laatste weken houd ik mij bezig met dijken. Een intrigerend onderwerp. Wie aan Holland denkt, denkt aan rivieren maar toch ook aan polders en dijken. De dijken... de Staat is als een dijk: als een waker- en slaperdijk. Een metafoor die velen kennen die het bestuursrecht bestudeerd hebben. Een dijk is de ultieme vorm van vertrouwen. Vertrouwen van omwonenden dat de waterwolf hen niet zal verslinden. Dat wordt vertaald in het woord veiligheid. Vertrouwen op veiligheid bieden, dat is een overheidstaak. Tegelijk vormen dijken het landschap, geven er structuur en karakter aan. Soms al vele eeuwen. En daarmee worden dijken onderdeel van het cultureel erfgoed, ja. vormen zij zelfs soms monumenten.

Dijken zijn levende organismen. Ze brokkelen af, vergen onderhoud. Ze staan in weer en wind. Waar vroeger kleine gemeenschappen (bannen) zorgden voor de dijken en omliggende polders zijn nu grote en moderne waterschappen verantwoordelijk voor beheer en onderhoud er van. En dat is maar goed ook. Immers veiligheid garanderen in een steeds drukkere en complexe omgeving vraagt om professionaliteit en rationeel beheer.

Rationaliteit, professionaliteit in onderhoud en beheer kunnen botsen met bewonersbelangen en culturele waarden. Om die belangen te kunnen afwegen is er een democratisch bestuur in de waterschappen. Tegenwoordig zelfs deels rechtstreeks gekozen. Een groot goed. Zij het dat je bij de effectiviteit van het rechtstreeks kiezen vragen kan stellen. Een gezaghebbende afweging van belangen en toedeling van waarden. Ook in het waterschapsbestuur. En binnen die afweging is het mooi dat er externe partijen zijn die zich (vaak belangenloos) inzetten voor behoud en bescherming van die waarden.

De dijken, structuurbepalend voor het Hollands landschap. Een landschap van polders en droogmakerijen. Een bron van zorg en liefde. Maar ook een object van beheer en onderhoud. Vormgeving en bescherming van culturele belangen. Binnen het kader van veiligheid en vertrouwen. Dat vergt een bestuur dat belangen afweegt. Eigenlijk het echte polderen. Wat een mooie uitdaging. En dit alles vindt plaats binnen het kader van de rechtsstaat, met zienswijzen, bezwaar en beroep. De dijken zijn nooit een rustig bezit. Het water klotst en de belangen stromen. Als de dijken maar niet breken. Noch door het water, noch door de stroom van emoties. Rationeel bestuur en onderhoud, met oog voor de buitenwereld en redelijke belangen en wensen. En met een blik op de dijken als cultureel erfgoed. Dat is mooi polderbestuur, ook in deze tijd !


donderdag 15 december 2016 02h58 week 51 politiekdelft.nl    TOP

COMMISSIE HOUDT EXTRA VERGADERING

Griffie gemeente Delft

De reserveavond van de commissies wordt op donderdag 15 december op verzoek van verschillende fracties benut voor een extra commissie Algemeen over de verkoopprocedure van de Vastgoed OntwikkelingsMaatschappij Delft BV. De vergadering begint om 20.00 uur.

Ondernemers uit de Kromstraat hebben hun zorgen geuit over de verkoop van de panden die in eigendom zijn van de VOM Delft BV. De Vastgoed OntwikkelingsMaatschappij werd in 2006 opgericht door de gemeente en Vestia met als doel de binnenstad te verbeteren.


donderdag 15 december 2016 02h43 week 51 politiekdelft.nl    TOP

Achteruit inparkeren

delft-vvd20161215.jpg

Ruud Lek, commissielid VVD

De VVD vindt het belangrijk dat Delft goed bereikbaar is met de auto. Dit maakt Delft niet alleen prettig om te wonen maar is ook belangrijk voor werk en Delftse ondernemers. Een auto is al lang geen luxe meer. Je hebt je auto nodig om naar je werk te gaan, de kinderen naar school te brengen, boodschappen te doen en om familie te bezoeken. Parkeren moet daarom betaalbaar zijn.


woensdag 14 december 2016 05h29 week 51 politiekdelft.nl    TOP

Nieuws over 'Graffiti in Delft'

delft-fietspad-voetpad-onder-zuidwal-constructiebrug-graffiti-20161213151006.jpg

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Het fietspad tussen de Westvest en de Hooikade en omgekeerd gaat als een tunnel onder de Zuidwal door. Op de muren zijn de eerste graffiti tags van KULA gespoten. Wordt het hier net als vroeger zoals in de Irenetunnel? Daar was vaak veel mooie graffiti te bewonderen.

Niet iedereen is blij met deze 'kunst' ontwikkeling hetgeen blijkt uit een ingezonden brief van Max van Dalen aan het gemeente bestuur. "Een melding van graffity en gore tags bij de Gemeente heeft GEEN ZIN omdat er NIETS mee gedaan wordt schrijft men op de site. Welnu...ik wil dat er wat aan gedaan wordt, want Delft is ook mijn stad. ..."
http:// ... brief

delft-irene-tunnel-kula-graffiti-pd20161412.jpg

woensdag 14 december 2016 04h45 week 51 politiekdelft.nl    TOP

ZIGGO BEDANKT!

delft-ziggo20161214.jpg
https://www.ziggo.nl/klantenservice/administratief/service/onderhoud/

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Vannacht was mijn ziggo kabelverbinding aan onderhoud toe. Deze keer was het onderhoud razend snel gepiept. Ik hoop dat dit zo blijft in de toekomst. Vroeger duurde de onderbreking vanaf 01h00 tot 06h00. De hele nacht geen verbinding met internet. Een paar weken geleden heb ik op verzoek een klanten-enquête ingevuld en mijn klacht daaromtrent geuit. Met meer mensen in de onderhoudsploeg hoeft de onderbreking toch geen 5 uur te duren? Kijk eens aan: vannacht om 01h03 lag de kabel er uit en net voor 02h00 weer internetverbinding en radio. Mijn dongel van een andere provider om mee uit te wijken heb ik niet meer nodig nu.


woensdag 14 december 2016 04h07 week 51 politiekdelft.nl    TOP

TU Delft Solar Boat Team: Solar1

delft-

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Lichtjesavond Sint Agathaplein. Het TU Delft Solar Boat Team presenteert zonneboot de Solar1. Eerder, zomer 2010 zag ik Wubbo Okkels hier met de Nuna5.


woensdag 14 december 2016 02h03 week 51 politiekdelft.nl    TOP

Bij CENTRALE maken we het zelf!

delft-voldersgracht-de-centrale-lichtjesavond-20161213153459.jpg

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

In dit 'bouwsel' van restaurant De Centrale op de Voldersgracht zijn tijdens 'Lichtjesavond' warme drankjes verkrijgbaar.


woensdag 14 december 2016 01h43 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20161214.jpg

(135) Over lampjes en drempels

Arie van der Veen, webcolumnist

Vanavond steekt de burgemeester van Delft de lichtjes weer aan van de kerstboom op de Markt. De lampjes gaan gloeien en geven licht. Vele lichtjes vormen samen een vuurgloed, goed voor gezelligheid en oriëntatie. Ieder steekt zijn eigen kaarsje aan. Opdat wij kaarsjes zijn brandend in de nacht. Een boom vol lichtjes en kaarsjes. Als een mooie kleurenwaaier van licht.

Een mooie kleurenwaaier. In overdrachtelijke zin is dat straks in maart a.s. het verkiezingsbiljet. Opnieuw het rode potlood, waarom niet electronisch stemmen laat ik maar rusten. Met potlood en papier stemmen. Maar er dreigt een probleem. Er zijn teveel partijen voor het verkiezingsbiljet. En nu passen die partijen er niet meer op ! Om maar eens een praktisch probleem te noemen.

Nederland wordt vaak geroemd vanwege zijn open systeem van partijvorming en de lage drempels. Iedereen mag zijn kaarsje branden. Of je nu gekozen wordt of niet. En dat systeem begint nu toch aan zijn einde te raken. Versnippering, incidentele partijvorming. En dan hebben we het nog niet over afsplitsingen en eenmansfracties.

Het wordt tijd voor een kiesdrempel. En mijn voorkeur is een stevige kiesdrempel van 5%. Gewoon eerst volume halen en dan meedoen. En hoe moet het dan met kleine partijen ? Gewoon samenwerken of fuseren. En vooral een dijk opwerpen tegen het zwellende populistische tij. SGP en CU kunnen prima samen. GroenLinks en de partij voor de Dieren, waarom niet. Geen peil, geen-stijl en geen heil: gewoon samen met al die andere gelukzoekers. En dan volume maken.

Het is prachtig om ieder zijn kaarsje te gunnen. Mooi in de boom en dan stralen. In een kerstboom, en zeker niet alleen in Delft is dat mooi. En het straalt als sterren in de nacht.

Sterren in de nacht kunnen in de politiek ook stralen. Echte sterren stralen vanzelf als stille vaste ster. Sterren uit de nacht doven van zelf. En zo is het ook met al die kleine partijen en lijsten. Nachtvlinders of eendagsvliegen. Het wordt tijd om de dijken te versterken van de parlementaire democratie. Met een stevig kiesdrempel, en versterking van de band tussen kiezer en gekozene. Het Duitse kiesstelsel is een goed voorbeeld en het uitwerken waard.

En met een sterkere band tussen kiezer en gekozenen, en een overzichtelijker parlement kunnen de kaarsjes ook branden en de lichtjes beter stralen.

Lichtjesavond in Delft. En in andere steden gezellig. En goed kijken of de kaarsjes en lichtjes elkaar versterken of juist elkaar in de weg zitten.

Het is met de parlementaire democratie net zoals met een kerstboom. Je moet hem optuigen en onderhouden. En af en toe wat snoeien in de versiering. En dat doe je met een drempel en een wijziging in kiessysteem. Opdat de boom nog mooier straalt !


woensdag 14 december 2016 01h15 week 51 politiekdelft.nl    TOP

Rondvragen Wijndrinken, Kattentouwen, Skatebaan en Fietsenstalling

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Wijndrinken

delft-od201612141.jpg

... Ik lees op de site van de Nieuwe Kerk dat er een actie loopt WIJNDRINKEN VOOR DE NIEUWE KERK.

Vraag: Doet het college daaraan mee? En hoeveel flessen wijn moeten we dan leeg drinken?

Kattentouwen

delft-od201612142.jpg

Actie KUG (Kat Uit de Gracht)

... Bij de Lange Geer hangen al touwen. Ik lees dat het college hier welwillend tegenover staat

Vraag Is het de bedoeling dat in alle Delftse grachten kattentouwen komen?

Skatebaan

delft-od201612143.jpg

Waarom is het zo'n zooitje bij de skatebaan de Middenberm bij de Provincialeweg?

Waarom wordt dit niet bijgehouden? die container zit onder de schimmel en roet?

Is hier budget voor? En zo ja hoeveel?

Fietsenstalling

delft-od201612144.jpg

Bewaakte fietsenstalling Nieuwe Langendijk

VVD wethouder Harpe had mij een toezegging gedaan om te kijken of er toezicht geregeld kan worden bij de fietsenstalling aan Nieuwe Langendijk

Vraag hoe staat het daarmee? Wanneer kunnen we eindelijk zijn voorstel ontvangen?


dinsdag 13 december 2016 17h37 week 51 politiekdelft.nl    TOP

Kerstboom 2016 is er klaar voor

delft-markt-kerstboom-2016-delft-20161213152722.jpg

Vanavond 'Lichtjesavond" en om 19:00 uur steekt burgemeester Marja van Bijsterveldt de boom aan.

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl


dinsdag 13 december 2016 09h14 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-buitenwatersloot-107-delfia_batavorum_20160311140413a.jpg

Le Comteprijs 2016 Buitenwatersloot 107

harrie fruyt van hertog, weblogger

Aanmelding voor de Le Comte prijs 2016
Locatie: Buitenwatersloot 107
Familie: Brouwer
Bijlage: 7 foto's

hi delfia batavorum,
Hierbij stuur ik een aanmelding voor de Le Comteprijs 2016. Het opknappen van woningen aan de Antonie Heinsiusstraat heeft aanstekelijke gewerkt op de directe woonomgeving. De familie Brouwer van de Buitenwatersloot 107 ging aan de slag en werkte een zomer lang het achterstallige onderhoud weg. Brouwer voorzag de woning onder andere van dubbelglas. Let ook op de vernieuwde hemelwaterafvoer in zink. Inmiddels is zijn naaste buurman ook een renovatie gestart om van zijn laagrentende spaarcenten af te komen.
Graag ontvangsbevestiging.
gr
harrie fruyt van hertog

7 Foto’s Buitenwatersloot 107


dinsdag 13 december 2016 09h06 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20161213.jpg

(134) In wat voor een land leven wij ?

Arie van der Veen, webcolumnist

Elke zondag kijk ik even naar het stand van zaken op peil.nl. De peilingen van Maurice de Hond. Voor wat die waard zijn. 'Peilingen zijn palingen', hoorde ik iemand eens zeggen, en waarschijnlijk is dat waar. In ieder geval zijn peilingen ongrijpbaar. En hoewel politici steevast ontkennen dat ze naar de peilingen kijken, 'de echte peilingen zijn in maart 2017', zeggen ze dan, handelen en twitteren velen er wel naar.

In wat voor een land leven wij ? Dat is wel een vraag als je (teveel) naar de politieke peilingen kijkt. Enorme kiezersstromen lijken zich te verplaatsen. Gevestigde partijen worden (virtueel) gemarginaliseerd. En de dominante krachten lijken middelpuntvliedend. Ogenschijnlijk allemaal tekenen van een culturele of maatschappelijke crisis.

Een nieuw fenomeem is de discussie over de feitenvrije politiek. Iets stellen zonder dat het gebaseerd is op feiten. Of te wel maar wat roepen. En hoe je dat ook vindt, dat mag binnen de vrijheid van meningsuiting. Volksverlakkerij noemde men dat vroeger en dat is ook zo. Het scheppen van een beeld, een werkelijkheid die nergens op gebaseerd is en die zo luidruchtig mogelijk bestrijden. Ontkennen van formele werkelijkheden, vijandbeelden scheppen. Eigenlijk is dat de kern van de rechtspopulistische boodschap, met Wilders voorop, en de geen-stijlfiguren er achteraan.

De gevestigde partijen, (steevast de elite genoemd), zitten er bij en kijken er naar. Hoe kan je een tegenstander bestrijden die zich in een geheel andere werkelijkheid bevindt ? Bijna een ongrijpbaar fenomeen. In wat voor een land leven wij ? Is dit een land aan het worden waarin grote delen van de bevolking in opstand komen tegen de zittende politieke klasse ? Een land waar je maar wat roept en het is mooi ? Een land waarin je de rechterlijke macht belachelijk maakt en negeert ? Ik waag het te bewtijfelen.

In Nederland heerst nog altijd een polderklimaat: een wijze van overleg om er samen uit te komen. In colleges, besturen, en in overlegcircuits. Het compromis als hoogste vorm van samenwerking, en zo hoort het. Versterk de redelijke krachten, voer overleg en verdedig een compromis. En accepteer dat je niet altijd kunt winnen.

Voor wie veel twitterberichten voorbij ziet komen, lijkt het alsof de samenleving op hol geslagen is. Twitter, ook wel het riool van de maatschappelijke discussie genoemd. Wie facebook leest ziet de bright side of live. En wie naar linkedin kijkt ziet allerlei professionele inzet en uitdagingen. Allemaal beelden uit (dezelfde) maatschappij. Beter gezegd uit hetzelfde land. Leven we nu in een twitter-, facebook- of linkedinland? Het antwoord is dat alle drie de beelden waar zijn. En we leven in een land met vele mogelijkheden, grote welvaart. En de kunst is om die (drie) werelden aan elkaar te verbinden. En er zijn nog wel meer werelden om te verbinden.

In wat voor land leven wij ? Een land dat maatschappelijke verbanden kent, gezinnen en families. Tradities ! En dat is toch de basis. Verbindingen zoeken en verbindingen leggen. Elkaar ontmoeten.

Een feitenvrije discussie en een feitenvrijepolitiek is gevaarlijk. Het is nodig om tegen het valse en lege populisme vast te houden aan de inhoud. En de inhoud wordt gebaseerd op feiten. Niet meehuilen met de wolven in het bos, maar een goede analyse telkens maken van het gesignaleerde ongenoegen. En daar oog voor hebben. Ook al is het niet altijd op te lossen of is het gevoel niet weg te nemen.

Verbindingen leggen op basis van feiten en gevoel. Dat was eigenlijk de basis van de katholieke politiek. Met de RK-kerk als volkskerk en de NH-kerk als goede tweede. Binnenkort is het weer Kerst. Dan zingen de engelen het 'Ere zij God !' In nog steeds massale volkskerstzang en kerstnachtdiensten. Vrede op aarde, vrede in het eigen hart. Dat is eigenlijk het begin van de oplossing.

De vroegere PvdA-leiders waren bijeen in de Rode Hoed, en vroegen zich af in wat voor land leven we ? Veel antwoorden hadden ze niet meer. Het rationele-technische antwoord van Links, zeker in de PvdA , is niet meer afdoende. Het gaat om gevoel. Gevoel om bij elkaar te zijn, in eigen kring. En daar vanuit samen te werken. Groen Links en de SP voelen dat beter aan. Gemeenschap en gemeenschapsdenken, dat is het antwoord op versplintering en anonimisering.

En met Kerst verschijnt het licht het eerste aan de herders. Niet bepaald de elite. De herders eerst en veel later de wijzen of koningen. De elite komt als laatste.

In wat voor een land wonen wij ? In een land dat onrustig en onzeker is, althans virtueel. En tegelijk een land dat straks in familiesfeer Kerst viert. Laten we hopen dat het 'Vrede op aarde', de valse profeten de mond snoert. Dat de redelijkheid naar bovenkomt. En dat de peilingen een tijdje uit beeld zijn of in rust. Dan trekt het vanzelf weer wat bij is mijn stellige overtuiging.

Een wereld van vrede en recht, en al zulke mooie uitzichten. Dat is iets om je over te bekommeren met Kerst. Kerst een feest van verbinding en vertrouwen. Maar vooral van het gevoel van saamhorigheid. En dat is wat nu nodig is. In deze wereld vol valse (lees feitenvrije) geluiden.


dinsdag 13 december 2016 08h29 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20161213.jpg

Stoelinga: daarbij is het verlichten van de Oostpoort maar peanuts

Onafhankelijk Delft

... Kijk de schaatsbaan in de Schoemaker Plantage krijgt €39.000 subsidie van de gemeente. En die is maar één maand open. Dat is €1300 per dag. Vooral leuk voor de bewoners van Emerald (Pijnacker). Hoor ik niemand over. Of neem de nieuwe icoon die het college in de spoorzone wil doen verrijzen. Begroot op 1 miljoen euro. Daarbij is het verlichten van de Oostpoort maar peanuts.


maandag 12 december 2016 031h36 week 51 politiekdelft.nl    TOP

'Laagspannings-GEBOUW' steekt lelijk af

delft-van-bleyswijckstraat-scholencombinatie-delfland

Delft. Scholencombinatie Delfland aan de Van Bleyswijckstraat.

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Waar was de 'Stadsbouwmeester'?
Op de website van http://www.sc-delfland.nl/nieuwbouw.html lees ik het volgende:
- De Kwaliteitskamer van de gemeente Delft: ... ook wilde men geen verstorende elementen in de fraaie open ruimte die het schoolplein moet bieden.
- De Gemeente wilde in deze fase graag aandacht voor: ... een kwalitatief hoogwaardige inrichting van het schoolplein, geen verstorende elementen in de fraaie open ruimte die het schoolplein biedt.
Voor het onderbrengen van de laagspanningstrafo voor de HTM (onderstation) is een 'gebouwtje' noodzakelijk aan de buitenkant van het schoolterrein.

Op de presentatie schetsen van het Voorlopig Ontwerp is geen laagspanningsgebouwtje te bekennen. Vreemd? Het detoneren van dit pikzwarte GEBOUW in zijn directe omgeving valt misschien nog aan te passen met een kleurwijziging in de richting van de kleur van het schoolgebouw. Ik ben geen architect genoeg dus graag de mening van onze Stadsbouwmeester of een andere kleur een oplossingsmogelijkheid is?

delft-delflandnl20161212.jpg delft-scholencombinatie-delfland

maandag 12 december 2016 03h00 week 51 politiekdelft.nl    TOP

Harpe VVD vult gleuven met stenen

delft-ireneboulevard

Nu nog de Westlandseweg, straks de Ireneboulevard met hobbels in het fietspad.

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Wethouder Lennart Harpe VVD Delft verziekt ook op de Ireneboulevard het geasfalteerde fietspad. Eerder klaagde onder meer de fietsersbond, maar de eigenzinnige Harpe, altijd vóór de auto en tégen de fiets, luistert naar niemand. Harpe gaat gewoon door met sleuven zagen in de mooie vlakke en strakke fietspaden en vult de sleuf met grijze stenen omdat hij dat mooi vindt. Het functionele nut is er niet.

Het toekomstig onderhoud zal best wel prijzig worden, maar als VVD-er zorg je voor meer-meer-boterhammen bij het bedrijfsleven, toch? Geen enkel raadslid maakt zich zorgen over de finaciële konsekwenties, uitgezonderd die van Onafhankelijk Delft. De sleuven kan je indien nog gewenst ook later maken als er weer genoeg geld is in Delft.


maandag 12 december 2016 01h46 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-voorstraat-008-20140722211234.jpg

Ik hoop op uw belangstelling en op een reactie dienaangaande

W. van Iperen - ten Dolle

Aan Gemeenteraad en Wethouder De Prez,

Afgelopen donderdag 1 december 2016, heb ik als belangstellende de vergadering van de gemeente op de tribune bijgewoond. Mijn betrokkenheid ging uit naar de woonvisie m.n. de 'verkamering' in de binnenstad Delft. Een ruime meerderheid van de raad heeft in de vergadering op 1 december j.l. ingestemd met de woonvisie 2016-2023.

...

Enkele suggesties: - Op plekken waar onrust is, zal regulering en handhaving nodig zijn.
...

Ik hoop op uw belangstelling en op een reactie dienaangaande.

Met vriendelijke groet,


maandag 12 december 2016 01h30 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-gl20161212.jpg

Met GroenLinks Delft naar het congres / Meetup XL

Bestuur GL Delft

GroenLinks houdt haar grootste congres ooit. Kom ook naar Utrecht op 17 december!

Het congres is er voor leden én sympathisanten van GroenLinks. Een uitgelezen manier om de partij (beter) te leren kennen, de sfeer te proeven en GroenLinks te steunen richting de verkiezingen.

...

Meer informatie en inschrijven
Reis je mee? Maak 10 euro over op rekening NL38TRIO0198527896 t.n.v. GroenLinks Delft en je ontvangt een retour Utrecht (geldig vanaf elk station in NL op 17 december). Mail als je dat gedaan hebt naar campagne@groenlinksdelft.nl dat je meegaat.


VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!