delft op TWITTER

Wat schrijven Delftse raadsleden ea

delft

zaterdag | 24 mei 2014 | 12h34 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

1996: brief van C.A. Bonthuis
wethouder Cultuur (Stadsbelangen)

delft museumprinsenhofvancollegebenw19960515480x477.jpg

vergroot afbeelding

delft museumprinsenhofvancollegebenw19960515.jpg


In 1996 750 jaar Delft met tentoonstelling Delftse Meesters gratis toegankelijk
Door harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl:
Na het lezen van de webcolumn van Hans Heisterde herinnerde ik mijn verzoek aan wethouder Aad Bonthuis in het jaar dat Delft 750 jaar stadsrechten bezat.
Delft was uitgeroepen tot cultuurstad.
Het museum, toen nog Het Prinsenhof presenteerde de tentoonstelling Delftse meesters, tijdgenoten van Vermeer.
Als ik goed herinner, veel meer dan 100.000 bezoekers kwamen kijken.
Opnieuw gratis toegankelijk dit jaar voor alle Delftenaren zonder toestanden met ambtelijk gedoe en bekrompen bonnetjes zou de STIP wethouder Cultuur Ferrie Föster zeker in dank worden afgenomen door de Delftse bevolking.

Brief aan het college van gemeente delft

delft museumprinsenhofaancollegebenw19960421.jpg

Tweet

delft

@FleurNorbruis tnx voor je info. gek dat ik er niets van weet. politiekdelft heeft ook geen persbericht ontvangen vd @GemeenteDelft

— harrie fruytvhertog (@PolitiekDelftnl) 24 mei 2014

delft

delft zaterdag | 24 mei 2014 | 09h59 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Gratis naar het museum

delft sintagathaplein001museumprinsenhofkoningwillemalexanderfotomjunius2014230523.jpg

Opening museum Prinsenhof door koning Willem Alexander. (foto Milène Junius)

Webcolumn door Hans Heisterde:

Kent u het gemeentelijk museum Prinsenhof? Waarschijnlijk niet maar daar daar moet u echt eens heen. Het was een hele tijd dicht omdat ze de boel eens goed wilden oppoetsen. Maar met ingang van zaterdag 24 mei 2014 zijn ze weer open. Het museum werd vandaag geopend door de Koning. Als gast hoeft die natuurlijk geen kaartje te kopen, dat heeft Bas Verkerk voor hem gedaan.
U en ik moeten wel zelf een kaartje kopen, al wordt het museum onder andere met uw en mijn centjes betaald. Zou het dan niet aardig zijn dat wij ter gelegenheid van de opening binnenkort op tenminste één dag ook eens gratis naar binnen mogen, wethouder Förster? Beetje gratis cultuur voor Delftse bleekneusjes, is nooit een slechte investering in de verheffing van de massa.

Steun in ieder geval dit onbekende en ietwat kwijnende museum voordat het zijn poorten weer moeten sluiten. Niet omwille van het oppoetsen maar vanwege de bezuinigingsdrift die rondwaart in de gemeente. Er moet namelijk dik geld bij want de bezoekersaantallen zijn niet dekkend voor de exploitatie. Dus neem een dot geschiedenis, dompel u onder in cultuur en ga er eens op bezoek, ook als het wat kost!

Delft wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. We hebben een prachtig stadhuis aan De Markt. Maar dat stadhuis zit, behoudens een zeer incidentele rondleiding, voor de dagelijkse toeristen in Delft, vooral potdicht op slot.
Mijn idee: stel het tijdens het toeristenseizoen permanent open als dependance van het Prinsenhof. Op De Markt komen vrijwel alle toeristen. Slechts een zeer klein deel daarvan bezoekt het Prinsenhof. Maar misschien houdt het Prinsenhof niet van bezoekers want dat gaat waarschijnlijk ten koste van de juiste luchtvochtigheid, de vloeren slijten en ze zitten met hun tengels overal aan als je even niet op let.

Ze doen dan ook niet echt erg hun best de mensen naar binnen te lokken: radiospotjes op radio één. Of daar nog iemand naar luistert. Zeker niet bij commerciële zenders want anders komt het grauw maar massaal naar je mooie museum en we willen het wel een beetje onder elkaar houden voor ons soort mensen. Kortom de marketing is zwaar onder de maat. Waarom wordt er niet in historisch kostuum geflyerd onder toeristen met een routekaartje naar en een kortingsbon voor je museum? Wedden dat de bezoekersaantallen omhoog gaan? Doe nou eens wat creatiefs. Gooi dat stadhuis op de markt open. Verkoop al die toeristen die op De Markt komen (geloof me dat zijn ze allemaal) een toegangskaartje bezichtiging Stadhuis (dat brengt geld op!) of een combikaartje Stadhuis/Prinsenhof.

Het stadhuis heeft een martelkamer. Als er iets een toeristenval kan zijn dan is het een originele martelkamer. Mensen zijn er gek op. Gruwelijke verhalen, lekker verteld door een bochelaar met een bebloede voorschoot. De `London Dungeon´ -volkomen fake- is er één van de meest bezochte attracties van London mee geworden. Het zal wel allemaal niet deftig, politiek correct genoeg en teveel Joop van den Ende zijn maar ze verdienen er wel geld mee, er komen wel bezoekers op af en het levert ook nog eens werkgelegenheid op.

In het laatste zit 'm natuurlijk de kneep. Bovendien wedden dat de bezoekcijfers van het Prinsenhof omhoog gaan? Dat terwijl u wat banen kunt creëren voor een bochelaar met voorschoot, suppoosten en kaartjesverkopers. Dat is toch ook mooi meegenomen voor een College dat meer banen een speerpunt vindt? `Delft verdient het` ga zo maar door!

Het is zo eenvoudig dat de tranen me in de ogen springen dat al die kundige bestuurders, ambtenaren en museumdirecties hier nog niet eerder aan gedacht hebben.
Ik ben benieuwd hoe lang er voor nodig is om met vergezochte argumenten op tafel te komen waarom dit niet zou kunnen. Geeft ook niks hoor maar dan geef ik u op een briefje dat het Prinsenhof op grond van algehele sufheid en ongebreidelde bezuinigingsdrift over een paar jaar ook permanent dicht is.

Dames/heren Raadsleden doet u ook eens wat voor uw geld. Stel wat vragen, maak of eis een plan. Trap niet in het voorstel voor een haalbaarheidsonderzoek! Sla dat over want dat kost waarschijnlijk net zoveel geld als een pilot voor een heel toeristenseizoen. Ik zie het geld er voor liever in de banen verdwijnen van die aan te stellen kaartverkopers en suppoosten dan dat van een of andere consultant die ongeacht zijn advies, net zoveel kost.

Tweet

delft vrijdag | 23 mei 2014 | 17h39 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

EP2014: Stemmen in het stadhuis

delft markt087ep2014stembiljet20140522_174843.jpg

Door harrie fruyt van hertog, redacteur politiekdelft.nl:

Gisteren ging ik stemmen in het stadhuis.
Zoals ik al eerder meldde, ik stem op Lijst 10: IQ de Rechten-en-Plichten-Partij.
Opnieuw ontmoette ik onafgesproken lijstrekker Gunther Niessen bij entree van het stadhuis, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen 2014.
Bij toeval was ik weer eens op het juiste moment op de juiste plaats.
Dat overkomt mij vaker in mijn leven.
Het is wel handig voor nieuwsverlaggeving met foto's voor onderbouwing.
De Gondelfoto is het mooiste voorbeeld op mijn website.
http://www.politiekdelft.nl/index_2005_12_31.html#gondel
STIP-wethouder Ferrie Förster kwam de trap af.
Hij zei mij gedag en ik stelde Gunther Niessen aan hem voor.
Gunther is naast de IQ-partij ook de man van de sturmvögel.
Ferrie heeft belangstelling voor duurzame energie.
Gisteren was de STIP wethouder aanwezig bij de doop van de zonneboot van het TU Delft Solar Boat Team.
http://www.solarboatteam.nl/
Later buiten vertelde Gunther nog, dat ze hem overal herkende aan zijn hoedje.

Foto overzicht
delft markt087gunthernissen20140522174023.jpg
delft markt087guntherniessenferrieföster20140522174116.jpg
delft markt087guntherniessen20140522174712.jpg

Tweet

delft vrijdag | 23 mei 2014 | 14h21 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Verslag commissie Algemeen 22 mei 2014

Sint Sebastiaansbrug
... De renovatie van de brug en de aanleg van tramlijn 19 zijn met minimaal één jaar vertraagd.
... De kersverse wethouder kreeg vorige week in een overleg met gedeputeerde Ingrid de Bondt van de provincie Zuid-Holland te horen dat de provincie dit jaar niet zal starten met de renovatie van de brug.
... Dat zou volgens Harpe te maken hebben met de complexiteit van het ontwerp van de brug en de aanleg van de tramlijn. Verdere details kon de wethouder op dit moment nog niet geven.
... De bewoners willen onder meer stiller asfalt op de nieuwe brug. De wethouder gaat met hen in gesprek.

Groen-Blauw
... Ook over de inhoud van de rapporten waren niet alle fracties tevreden.
... Wethouder Lennart Harpe beloofde het beter te gaan doen.

Parkeerbeleid
... De hoofddoelstelling van het nieuwe Delftse parkeerbeleid blijft overeind ...
... Van de VVD mogen de automaten op plekken waar bezoekers niet mogen parkeren weg.
... De CDA vroeg de mogelijkheid van betaald parkeren per minuut te onderzoeken.

Transferium
... het afblazen van een transferium in Delft-Zuid.
... Investeren zou de gemeente niks opleveren.

http://ris.delft.nl/

Tweet

delft

Delft bedankt! 26,5% v/d stemmen gingen volgens peiling Geen Stijl naar D66. http://t.co/thqWDcIImX #sterkNL #sterkEU pic.twitter.com/A6g8BEjaN0

— D66 Delft (@D66_Delft) 23 mei 2014

delft vrijdag | 23 mei 2014 | 03h13 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Persbericht
Gewijzigde planning realisatie Sebastiaansbrug en Tramlijn 19

delft tafelbrugbureaunoordeloos2014.jpg

Basisontwerp tafelbrug van Bureau Noordeloos voor de provincie Groningen.
http://www.bureaunoordeloos.nl/

De provincie Zuid-Holland, gemeente Delft en Stadsgewest Haaglanden nemen meer tijd voor de voorbereiding en bouw van een nieuwe St. Sebastiaansbrug, de trambaan op de brug en de aansluiting op Tramlijn 19. De geplande ingebruikneming van Tramlijn 19 kan hierdoor niet plaatsvinden in december 2015. Wethouder Lennart Harpe heeft de raadscommissie hierover donderdagavond 22 mei geïnformeerd.

In de afgelopen periode hebben de drie betrokken partijen gezamenlijk gekeken naar de haalbaarheid van de planning van de werkzaamheden. Daarbij is vastgesteld dat de bouwwerkzaamheden niet van start kunnen gaan in september 2014, zoals de bedoeling was.

Dit heeft vooral te maken met de complexiteit van de realisatie van de innovatieve tafelbrug, de aanleg van de trambaan op de brug, in een complexe omgeving. Voor een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering is meer tijd benodigd.

De provincie, gemeente en Stadsgewest voeren intensief overleg over de nieuwe planning en de consequenties van de vertraging. Hierover ontstaat naar verwachting binnen een maand duidelijkheid.

De St. Sebastiaansbrug wordt vervangen omdat de aanbruggen in slechte staat zijn, hierdoor is het draagvermogen van de brug niet toereikend. De brug is een belangrijke schakel in het nieuwe tramtracé van Tramlijn 19, die naar Technopolis gaat rijden.

-------------------------------------------------------------------------------

WYTZE PATIJN: DELFT MOET MOOIER!

delft sint_sebastiaansbrug_ideeenschets_sietse_heidstra_2.jpg

Delft. Sint Sebastiaansbrug als stadsbrug op maaiveld hoogte.
Het middendeel van de brug kan hydraulisch omhoog.
Een ideeënschets van restauratie-architect Sietse Heidstra.

Door harrie fruyt van hertog:

Ik hoor het stadsbouwmeester Wytze Patijn op 14 april 2011 na zijn eerste 100 werkdagen nog zeggen: Delft moet mooier!
Nou dat lijkt niet overal zo goed te lukken.
De nieuwe Sint Sebastiaansbrug wordt naar wens van de gemeente Delft als tafelbrug uitgevoerd. De nieuwe brug wordt nog één meter hoger dan zijn voorganger.
Welstand vindt het kennelijk prima, liet niets van zich horen. Ook kwam er geen vrijblijvend advies van Delfia Batavorum, die zijn te druk met procederen tegenwoordig.
De hoogte en grootte van de nieuwe brug vind ik opnieuw een stedebouwkundige misser.
Maakt niet uit, over 50 jaar bouwen we de volgende Sint Sebastiaansbrug.

Tweet

delft vrijdag | 23 mei 2014 | 02h28 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Toezicht maar niet voor iedereen

delft brabantseturfmarktmarkthv20140522.jpg

Delft. Brabantse Turfmarkt met de wekelijkse bloemenmarkt op donderdag.

Weet u het is raar gesteld in Delft. Als mijn fiets niet naar de zin van de gemeente staat kan ik hem voor 25 euro ophalen in Den Haag.
Voor anderen gelden Delftse regels wat minder.

Als ik marktkoopman ben en op 22 mei 2014 om 19.00 nog mijn bloemen sta te venten terwijl al mijn collega´s om vijf opgebroken en vertrokken zijn volgens de marktverordening Delft, dan kom ik daar gewoon mee weg.

Heb ik dan als marktkoopman:
1) De marktmeesters voorzien van een leuke fooi;
2) Het stadskantoor volgezet met de bloemen die ik over heb;
3) Een grote muil en spierballen;
4) Te maken met een gemeente die zit te slapen en willekeurig regels toepast

U raadt het maar, de gemeente kan het weten.
Gelijke monniken gelijke kappen lijkt me. Of we rekken voor iedereen op donderdag de tijden op naar 19.00 uur!

Bertus Bloemrijk

Tweet

delft donderdag | 22 mei 2014 | 12h12 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Cie Algemeen buigt zich over parkeren

delft delft

Op verzoek van de SP en VVD buigt de commissie (vanavond 20h00 red.) zich over verschillende aspecten van het parkeerbeleid. Wethouder Lennart Harpe is uitgenodigd voor deze bespreking.

... de renovatie van de Sebastiaansbrug en de aanleg van tramlijn 19.
... collegebrief en voortgangsrapport over het project Groen-Blauw Delft Zuidoost.
... conclusie van het college om in Delft-Zuid geen transferium aan te leggen.

http://ris.delft.nl/

Tweet

delft woensdag | 21 mei 2014 | 11h46 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Gunther Niessen uitvinder van Sturmvögel
delft martinusnijhofflaanguntherniessen20140303154839.jpg
Lijst 10 | IQ de Rechten-en-Plichten-Partijhttp://www.duurzamebrabanders.nl/

Tweet

delft woensdag | 21 mei 2014 | 10h37 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

delft

In verband met systeemstoring
kan er momenteel
geen dienstverlening plaatsvinden


Delft, 21 mei 2014. 09.50 uur
Het College zit er net een paar dagen en ze hebben nu al blijkbaar met hun vingers aan de stekkers gezeten.
Uit de tekst is op te maken dat ze geen idee hebben hoe lang het gaat duren. Zou het de komende vier jaren betreffen?
Gaat u in ieder geval niet zonder meer naar het stadskantoor aan de Phoenixstraat, u kunt voor niks komen. Bel ze eerst even of u terecht kunt.
Als de site van de gemeente ook niet plat lag dan zou ik u graag het nummer geven.
Joh. Dokus
Stadsfotograaf Delft

Tweet

delft woensdag | 21 mei 2014 | 01h24 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Ik stem op Gunther Niessen Lijst 10
IQ de Rechten-en-Plichten-Partij
hfvh

De IQ-partij veegt fraude in de prullenbak
Rutger Castricum van Pownews weer eens voor tv-opname in Delft.
Delft is hofleverancier van politieke toppers voor Pownews.
Rutger interviewt Gunther Niessen van de IQ Partij.
Mijn conclusie: Ik stem op Gunther, een goudeerlijke man.
harrie fruyt van hertog

Naar de website van IQ partij:
http://party3.jaaaa.net/

Tweet

delft woensdag | 21 mei 2014 | 00h48 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Wij stemmen op Geert Wilders en
dus tegen verdere verarming

delft logoonafhankelijkdelft455x250.jpg

Martin Stoelinga, Jolanda Gaal en Jan Peter de Wit

Wij stemmen donderdag op Geert Wilders. Nederland moet baas blijven in eigen land. Tegen het verlies van onze Hollandse cultuur en identiteit. Tegen de achteruitgang.

Tweet

delft woensdag | 21 mei 2014 | 00h23 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Een sportieve wethouder in Delft

delft raimonddeprez20140500.jpg

PvdA-wethouder Raimond de Prez.

Webcolumn door Hans Heisterde:

Wat wil ik van de gemeente? Vroeger was het eenvoudig: een beklinkerde straat zonder al te veel paardevijgen, schoon drinkwater, beetje straatverlichting om te voorkomen dat ik in een gracht lazer en werkende riolering!

De samenleving is complexer geworden. We willen verzorgd worden. Van de wieg tot het graf.
De gemeente krijgt meer regie en ontwikkelt steeds meer 'beleid' ten behoeve van het welzijn van de burgers. Daar krijg ik wel een beetje de kriebels van. We worden blijkbaar steeds hulpelozer en we verwachten steeds meer van de overheid. Die overheid groeit daarom voortdurend. Nooit minder maar vooral meer ambtenaren en bemoeienis.

Neem bijvoorbeeld eens de sport. Tegenwoordig onderwerp van aandacht van een kloeke afdeling binnen de gemeente Delft. Ik geloof niet dat wanneer de hoeveelheid ambtenaren die zich bezighouden met het beleid ten aanzien van dit onderwerp, tot de helft wordt teruggebracht er een balletje minder geslagen of getrapt wordt in Delft (Let op gemeentebestuur: een BESPARING!!!!).
Kunnen we vast een kinderboerderij of buurthuis mee financieren in plaats van ons het leven laten zuur maken door mensen die sport zogenaamd hoog in hun vaandel hebben staan maar ergens ver boven ons in ijle sferen verkeren om vooral oekazes te laten afdalen over hoe sportclubs dienen te opereren in het maatschappelijke krachtenveld. Dat zijn veelal geen dingen die ze zelf verzinnen maar overgeschreven worden uit stukken van het NOC/NSF of de sportkoepels en de clubs toch wel bereiken.

Een sportclub is een niet erg ingewikkeld iets. Mensen hebben zin in beweging en gezelschap en verenigen zich in een cluppie om met elkaar iets gezonds en gezelligs te doen. Je sluit je aan bij een bond voor de competitie, maakt het met elkaar leuk en zorgt er voor dat je contributie int en dat mensen zich bij jouw ding aansluiten. Eenvoudig genoeg. Gemeente zorgt waar mogelijk voor een zaaltje en/of veldje dat de club kan huren en dat zij netjes onderhouden door het op tijd te schilderen of het gras te maaien..

Tot gemeentelijke ambtenaren zich er echt mee gaan bemoeien en 'beleid' gaan ontwikkelen.
Dan raak je verstrikt in oeverloos gelul in de ruimte van bijvoorbeeld iets dat Delftse sportraad heet. Gelooft u mij de wereld en ook de Delftse sport draaien door ook zonder de Sportraad Delft. Daar is nog nooit een zinnig besluit genomen. Het is werkverschaffing voor ambtenaren en een uitje voor mensen met teveel vrije tijd.
'Maatschappelijk ingebed en integrerend sporten', dat soort gelul. Alsof daar iemand tegen zou zijn en al die sportclubbestuurders anders witte puntmutsen gaan dragen of de apartheidspolitiek zouden invoeren.

Ik ken een leuke cluppie in Delft dat een nieuw zaaltje nodig had. Ze vielen in de handen van een socialistische wethouder, althans iemand van de PVDA. Vroeger was dat hetzelfde maar het gaat nu toch veelal om voormalig ambtenaren die op zoek zijn naar zichzelf en zich weinig gelegen laat liggen aan de oorspronkelijke achterban van hun partij. Die sportclub kreeg onder zijn verantwoordelijkheid toch een partij gezeik over zich heen. Of ze wel aan breedtesport deden, toegankelijk genoeg waren voor minderheden en armlastigen. Het ging hier om een club met een van de laagste clubcontributies in Delft, alleen knikkeren kost minder. Ze hebben een bloeiende jeugdafdeling, de uitrusting kost bijna niks en ze sporten midden in een volkswijk waar de meeste leden zelf uit afkomstig zijn. Dat soort werk. Onze socialistische voorman hield zich vooral op de achtergrond in de gesprekken.
Je encanailleren met het plebs in Delft dat doe je immers niet als ordentelijk op academisch niveau opererend bestuurder. Het werd daarom allemaal omstandig uitgelegd aan zijn ambtenaren en er werd dan ook net geen volkscommissaris door de gemeente op afgestuurd om orde op zaken te stellen maar de aanmatigende bemoeienis en de vooral ambtelijke vooringenomenheid was groot.
Het nieuwe zaaltje gaat er komen en ze zijn blij maar gelooft u mij wethouder Raimond de Prez, de weg erheen is door de betrokkenen als weinig prettig ervaren. Dat gaan ze u niet vertellen want wiens brood men eet... Extra stemmen leverde het u in elk geval niet op, dat heeft u wel gemerkt bij de laatste verkiezingsuitslag.

Maar ik zou serieus overwegen op wat van die onder uw verantwoordelijkheid werkende beleidsambtenaren te besparen. Ik weet het gaat u niet om de gunst van het volk maar met het geld dat u bespaart kunt u vast iets écht leuks doen voor de sportclubs of wijkcentra en daarmee de burgers van Delft. Dat levert u op termijn toch vast weer mooi stemmen op voor een partij -trek het u vooral niet persoonlijk aan- waarmee het even niet zo goed gaat.

Het zou sportief zijn als u zou reageren. Op mijn vorige stukkies bleef het oorverdovend stil van de zijde van het bestuur.

Tweet

delft

@PieterStienstra @raad015 je bent nu raadslid. stel schriftelijke vragen. doe je beklag en vraag om bewegend beeld voor volgende keren.

— harrie fruytvhertog (@PolitiekDelftnl) 20 mei 2014

delft

Wanneer knipt wethouder @LennartHarpe het lintje door? pic.twitter.com/VeP6UMdnQ2

— Willem vanValkenburg (@wfvanvalkenburg) 18 mei 2014

@wfvanvalkenburg @PolitiekDelftnl @LennartHarpe Als hij het maar eerst goed aanveegt daar is ti goed in zo weten we van afgelopen jaren.

— Bram Stoop (@StoopBram) 18 mei 2014

delft dinsdag | 20 mei 2014 | 15h49 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Schone stad!

Door Aad Meuleman Stadsbelangen Delft:
...
Aangezien het coalitieakkoord een vaag verhaal is geworden, zullen wij er de komende tijd op toezien hoe groot de daadwerkelijke ‘schoonmaakbroek’ van de VVD is in deze coalitie. Komende donderdag mogen we weer opnieuw naar de stembus. Nog geen Liberale papierprikkers van de VVD gezien in de stad. Maar ja, VVD pluche is binnen.
http://www.stadsbelangendelft.nl/

Tweet

delft maandag | 19 mei 2014 | 00h02 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

Stem op 22 mei tegen verdoen van tijd door burgemeester Verkerk in Brussel

delft basverkerkpresidentaldegroupcommitteeoftheregions20121008.jpg

8 October 2012, Opening Session of the OPEN DAYS 2012
Bas Verkerk, President of the ALDE Group in the Committee of the Regions

De Europese verkiezingen komen er aan, voor veel Delftenaren een ver-van-mijn-bed-show. Maar niet voor burgemeester Verkerk met een van zijn bijbaantjes in Brussel. Hij is daar lid van een adviesclub, het Comité van de Regio's. Dit comité is een goed voorbeeld van Brusselse bureaucratie. Ze schrijven rapporten met adviezen voor de Europese Unie waar zelden wat mee wordt gedaan. Het Europees Parlement en de Europese Commissie kennen deze adviezen niet eens.

Dat wil niet zeggen dat het geen tijd of geld kost. De burgemeester gaat hiervoor 5 keer per jaar twee dagen, met overnachting, naar Brussel. Dat is in totaal twee werkweken, terwijl in Delft ook genoeg te doen is. Helemaal nu Delft ook nog eens te maken krijgt met de ingrijpende veranderingen in de jeugdzorg, de langdurige zorg en werk en inkomen. De chaos die deze onverantwoordelijke bezuinigingen gaat opleveren, vraagt juist om extra inzet en aanwezigheid van onze burgemeester.

Het overgrote deel van de Nederlanders wil geen Europese superstaat. De SP wil geen dictaten uit Brussel en wil naar een eerlijke en lossere samenwerking. De Eurocommissarissen kunnen van ons naar huis, omdat de lidstaten en het Europees Parlement zelf betere voorstellen voor Europese wetgeving kunnen schrijven dan de eurocraten. Het Comité van de Regio's kan worden opgedoekt. Burgemeesters kunnen zo gewoon hard werken waar ze dat horen te doen: thuis in onze steden.

Iedereen die deze Europese Unie zat is, kan dit op 22 mei laten horen. Voor inwoners van Delft is het kunnen terugfluiten van de burgemeester een extra reden om SP te stemmen.

Reinout Heydra (Delft)
Kandidaat voor de SP (nummer 8) bij de verkiezingen voor het Europees Parlement

Tweet

delft maandag | 19 mei 2014 | 00h01 | week 21 | POLITIEKDELFT.NL |

delft logooppositieverklaring20142018.jpg delft oppositiesb20140518.jpg


Stadsbelangen Delft: Reactie oppositie op coalitieakkoord

De oppositiepartijen hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld naar aanleiding van het coalitieakkoord. In deze verklaring brengen de oppositiepartijen een vijftal zaken onder de aandacht bij de coalitie. Zaken die worden gemist in het coalitieakkoord. Hoewel er ook verschillen zijn onder de oppositiepartijen, is hier sprake van een bijzondere samenwerking van de voltallige oppositie.

Reactie op het Delftse Coalitieakkoord 2014-2018
Aangeboden aan de fractievoorzitters van de coalitiepartijen op 15 Mei 2014


Geachte fractievoorzitters van de Delftse coalitiepartijen 2014-2018,

Beste Huub, Bert, Fleur, Ernst en Bart,

Met belangstelling hebben de vijf oppositiepartijen Onafhankelijk Delft, SP, CDA, Stadsbelangen Delft en ChristenUnie kennis genomen van jullie coalitieakkoord ‘Delft verdient het’.
Het coalitieakkoord richt zich met name op het versterken van de kenniseconomie, de grote projecten in Delft en de decentralisaties. De gezamenlijke oppositiepartijen vinden dat dit niet de enige zaken zijn waar Delft zich op zou moeten richten, wij missen een aantal zaken die alle Delftenaren raken. Wij doen een aantal concrete voorstellen en roepen jullie op om deze plannen (via jullie wethouders in het college) een plek te geven in het
Bestuursprogramma 2014-2018 en de programmabegroting 2015-2018.

Onze voorstellen zijn:

1. Kom met een krachtig antwoord op de veranderingen in de ouderenzorg. Stel op zeer kortetermijn een actieplan op voor de verzorgingshuizen dat als doel heeft snel tot een goede en voor ouderen betaalbare ouderenhuisvesting te komen. Verder roepen wij op om de menselijke maat terug te laten komen in de zorg en de zorg weer een plek in de wijken telaten krijgen;

2. Zet je in voor behoud van voorzieningen voor de buurten en wijken. Speeltuinen, buurtwinkelcentra, buurthuizen en kinderboerderijen zijn belangrijk voor alle Delftenaren en mogen geen ondergeschoven kindje zijn in het gemeentebeleid;

3. Sta garant voor de beide filialen van de bibliotheek, dus ook voor DOK Voorhof en ook voor ruime openingstijden;

4. Maak je hard voor het bestrijden van armoede, met name onder kinderen. Zorg voor een goede schuldhulpverlening en zet in op preventie van armoede;

5. Deel onze zorgen over een ieder-voor-zich samenleving, de antwoorden op hedendaagse problemen zijn niet alleen van economische aard. Straal uit en appelleer aan dat jullie het belangrijk vinden dat mensen naar elkaar omzien. Zie ook dat als een oplossing om eenzaamheid tegen te gaan en voor een prettiger samenleving;

Wij laten met deze verklaring zien dat wij uit zien naar onderlinge samenwerking in deze nieuwe raadsperiode. We werken graag met de coalitie en het college samen, maar zullen de plannen voor de stad ook kritisch in de gaten te houden. Dat verdient Delft!

Martin Stoelinga, Fractievoorzitter Onafhankelijk Delft

Lieke van Rossum, Fractievoorzitter SP

David van Dis, Fractievoorzitter CDA

Joëlle Gooijer, Fractievoorzitter ChristenUnie

Aad Meuleman, Fractievoorzitter Stadsbelangen Delft

http://www.stadsbelangendelft.nl/

-------------------------------------------------------------------------------
Nieuw college aan de slag; eerste succes CDA

Donderdag 15 mei werd in Delft het nieuwe college geïnstalleerd. Dit betekent dat het CDA na 4 jaar coalitie in de oppositiebankjes heeft plaatsgenomen. Toch werd vanuit de oppositie wel meteen een eerste succes geboekt.

Voorafgaand aan de vergadering presenteerde de gezamenlijke oppositie de Oppositieverklaring, die werd overhandigd aan de gezamenlijke coalitiepartijen. Een eerste aanzet om het coalitiebeleid de goede kant op bij te sturen. Het CDA ziet uit naar de uitwerking van de verklaring in komende coalitiestukken.

Na het afscheid van wethouders Milène Junius en Pieter Guldemond (lees hier meer daarover) mochten alle partijen hun zegje doen over het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord ‘Delft verdient het'. Omdat in het akkoord nog niet echt veel knopen worden doorgehakt, werd het een rustige avond. Zelfs vanuit de coalitiepartijen werd ronduit toegegeven dat het akkoord bewust vaag en op hoofdlijnen is, de echte keuzes worden pas later dit jaar gemaakt bij het opstellen van de begroting voor komend jaar.

Een keuze die donderdag al wel werd gemaakt én die invloed heeft op de begroting voor het lopende jaar, was die voor 5 wethouders in plaats van het door de raad vastgestelde aantal van 4 wethouders. Een keuze die het CDA, gezien de opgaven waar de stad voor staat de komende jaren, best kan ondersteunen. Maar dan moet wel duidelijk zijn waar de ingeboekte bezuiniging op het aantal wethouders dan mee wordt gehaald. Eigenlijk zou dat afgelopen donderdag al bekend moeten zijn, maar dat was het niet. Het CDA zet graag de financiële degelijkheid van het vorige voort, daarom deed het een voorstel om over maand duidelijkheid te krijgen van het nieuwe college hoe de bezuiniging van 150.000 euro in 2014 gaat worden gehaald. Verschillende coalitie-fractievoorzitters zagen dit niet zitten, er werd zelfs genoemd dat 150.000 euro toch niet iets is waar de oppositie zich druk om moest maken. Gelukkig werd na ampel coalitieberaad besloten de motie van CDA en Stadsbelangen unaniem te ondersteunen. Een mooi gezamenlijk resultaat van coalitie en oppositie; laat het een begin zijn van hoe wordt samengewerkt in de komende periode.

Het CDA sloot haar reactie op het coalitieakkoord af met het uitspreken van haar vertrouwen in de 5 wethouders van het college. Hoewel het CDA geen onderdeel is van de coalitie, heeft het CDA waardering voor die mensen die in deze nog altijd moeilijke tijd hun verantwoordelijkheid willen nemen voor het besturen van onze prachtige stad. Het CDA zal goede plannen ondersteunen en slechte plannen proberen bij te sturen. Daar kan het college op rekenen. En dat verdient Delft!

https://www.cda.nl/

-------------------------------------------------------------------------------
Reactie ChristenUnie op coalitieakkoord

Bijna twee maanden na de verkiezingen is er een nieuw college, en ligt er een coalitieakkoord van vijf partijen; getitelt: Delft verdient het! Vanavond hebben we als fracties de gelegenheid daarop te reageren, in aanloop naar de vele debatten die we in deze zaal nog met elkaar hopen te hebben. De ChristenUnie ziet in dit akkoord vooral een voortzetting van het huidige beleid. En op hoofdlijnen hebben we dat beleid de afgelopen periode gesteund. Toch zit nu de VVD in plaats van de VVD in de coalitie. Met de titel heeft de VVD in elk geval een stempel op deze bestuursperiode gedrukt. Alhoewel duidelijk is dat zelfs op dit vlak onderhandeld is. Hun verkiezingsprogramma droeg immers de titel: Delft verdient meer!

Uit deze titel voor deze nieuwe bestuursperiode, spreekt de ambitie tot een gezonde economie en een college dat zich inspant om het goede te zoeken voor de stad. Daar staat de ChristenUnie van harte achter.

In aanloop naar dit akkoord hebben de coalitiepartijen input van de stad gevraagd en gekregen. Een goed initiatief. Voor de lezer is het echter niet duidelijk welke inzichten een plaats hebben gekregen in dit coalitieakkoord. De ChristenUnie is dan ook benieuwd hoe het college dat gaat verantwoorden aan de mensen die input hebben geleverd. En we waren enigszins verbaasd over het feit dat de oppositie niet was uitgenodigd, 7 mei j.l.

Het collegeakkoord is een akkoord op hoofdlijnen, hoewel er soms opvallende concretiseringen gegeven worden (bijvoorbeeld: open source software, 3D bestemmingsplannen, dienstenchecques) , waar je als lezer nog niet de nut en noodzaak van kunt duiden. We wachten de concrete voorstellen maar af voor we ons daar een oordeel over zullen vormen. Dat het een akkoord is op hoofdlijnen biedt ruimte. Ruimte voor input uit de stad, maar ook ruimte voor ideeën van de oppositie. Het is belangrijk dat ook de stem van minderheden, in de stad én in de raadszaal, meetelt. Als ChristenUnie hebben we die ruimte de afgelopen jaren gevoeld. En we hopen op een voortzetting daarvan in de komende periode. Ook coalitiepartijen moeten de ruimte krijgen om eigen accenten te leggen. Dan floreert de democratie en dat verdient Delft ook.

Terecht stellen de coalitiepartijen vast dat er drie grote opgaven zijn voor de stad: grote projecten, stimuleren van werk en de decentralisaties. Het coalitieakkoord bevat dan ook veel goede zaken, die in lijn zijn met het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie, zoals:

Meer stad, minder overheid – dat past bij onze visie op de samenleving
Afval als herbruikbare grondstof – daar is een wereld te winnen
Een meerjarige visie op de buitenhof – de CU vraagt daar al jaren om
Een betere visie op kenniseconomie – voor alle niveaus en verbonden met MKB
Solide financiele spelregels – zodat we problemen niet voor ons uitschuiven
Het besef dat inbreng van de stad een verrijking is op elk beleidsonderdeel

Een aantal voornemens roept vragen op. Ik noem er een paar:

De samenwerking met Leiden – Is het niet al te druk met regionale samenwerkingsverbanden?
Betaald fietsparkeren – het moet immers altijd mogelijk zijn om je fiets gratis in de buurt van het station te parkeren, zonder overlast in de wijk er omheen
Minder regels voor evenementen – de regels zijn er vanwege de complexe belangenafwegingen bijv. ten aanzien van overlast – kunnen dus niet al te makkelijk geschrapt worden
Er is geen wethouder welzijn of wijken meer. Is dat vergeten of een bewuste keus?

In een gezamenlijke oppositieverklaring, eerder vanavond overhandigd, hebben we laten zien dat we een aantal zaken missen in dit coalitieakkoord. En dat we ondanks veschillen kunnen én willen samenwerken met oppostie én met coalitie. We vragen de coalitie deze input mee te nemen in de verdere uitwerking van de plannen.

Als ChristenUnie voegen we daar nog twee zaken aan toe die we missen:

Aanpassing van de bloktijden in de binnenring (in de verkiezingskrant van de BVOW heeft een forse meerderheid van de partijen (m.u.v. Stip, GL en PvdA) aangegeven zich te willen inzetten voor het terugdraaien van de bloktijden naar 16u)
Een complete herziening van het subsidiekader passend bij de parcipatiesamenleving

Maar als we ons beperken tot hoofdlijnen, dan willen we ten aanzien drie onderwepen een extra oproep doen aan dit college. Te weten "Regie", "Samenleving" en "Kwetsbare groepen" een oproep doen aan dit college.

Regie

Het coalitieakkoord staat bol van het woord regie / regiegemeente. Op zich staat de ChristenUnie achter: minder overheid, meer stad. In de afgelopen collegeperiode hebben wij als ChristenUnie regelmatig debat gevoerd met wethouder Vokurka, over Delft als regiegemeente, want dat kan nogal verschillend worden opgevat / uitgelegd. Ons pleidooi was én is dat portefeuillehouders duidelijk moeten maken wat ze met dit begrip op een specifiek beleidsonderdeel bedoelen. In die zin bevreemdt het ons overigens dat er één wethouder is die regie in zijn portefuille heeft. We roepen alle wethouders op om in hun portefeuilles te blijven uitleggen hoe regie wordt uitgewerkt.

Samenleving

De ChristenUnie vindt het van wezenlijk belang dat de samenleving meer ruimte krijgt in de zorg voor elkaar, en de zorg voor de leefomgeving. We vinden het een goede ontwikkeling als de overheid durft los te laten. Wat ons betreft krijgen professionals veel ruimte, ook diegenen die werken in de sectoren die via de decentralisaties onder verantwoordelijkheid van de gemeente komen te werken. Wel hebben we al eerder grote vraagtekens gezet bij de overheveling van gemeentetaken naar de Markt – bijvoorbeeld in de voorgenomen aanbesteding Gezond en Wel.

De samenleving kan veel zelf – of het nu gaat om buurthuizen, groenonderhoud of mantelzorg. De overheid mag daar dankbaar (!) gebruik van maken. Maar zich ook beseffen dat ook dat soms geld kost. De menskracht leveren vrijwilligers, maar gebouwen, materialen of scholing en ondersteuning kosten geld. Onze oproep is dan ook: een overheid die meer van de samenleving verwacht, moet ook willen investeren in dit kapitaal. En niet alleen bezuinigen. Want dat besef, en de vraag: wat heeft de samenleving nodig om tot bloei te komen, mist in dit akkoord behoorlijk.

Kwetsbare groepen

Verder bevreemdt het de ChristenUnie dat in dit coalitieakkoord het woord ‘ouderen’ niet een keer terugkomt. Ja, er wordt gesproken over extramuralisering, decentralisaties, woonservicezones. Maar niet over partners van mensen met dementie die bang zijn dat dagbesteding of casemanagement stopt. Er wordt niet gesproken over ouderen die bang zijn niet meer in een verzorgingshuis terecht te kunnen als dit nodig is. Er wordt niet gesproken over mensen in de sociale werkplaats die niet weten wat alle veranderingen voor hen betekenen. Allemaal dingen die in campagnetijd toch duidelijk in de stad gevoeld en gedeeld werden.

Voor de ChristenUnie is een (kleine) overheid er vooral ter bescherming van kwestbare groepen. Onze oproep is dus: Heb voldoende aandacht voor bijvoorbeeld ouderen, mensen met dementie, mensen en kinderen in armoede, mensen met schulden, mensen die laaggeletterd zijn, jongeren met een alcoholverslaving, enz.

Samenwerken

Voorzitter. De ChristenUnie is dankbaar dat we met twee zetels in de nieuwe raad zijn gekomen. Ons geluid is gehoord, en mensen herkennen dat. We zullen ons met dubbele energie dichtbij mensen en dienstbaar aan de stad inzetten voor deze stad – want dát verdient Delft.

De ChristenUnie zal instemmen met de benoeming van de voorgedragen wethouders. Hen wacht een zware, maar ook prachtige verantwoordelijkheid. Vanuit dat besef bid ik het college, maar ook de hele raad, voor de komende periode veel wijsheid en inspiratie toe. En bovenal wens ik u Gods zegen.

http://delft.christenunie.nl/

-------------------------------------------------------------------------------
SP: Oppositie op één lijn

De vijf oppositiepartijen boden vanavond een verklaring aan de coalitiepartijen aan. SP fractievoorzitter Lieke van Rossum: "We roepen op tot meer aandacht voor belangrijke thema’s: ouderenzorg, armoedebestrijding, de basisvoorzieningen zoals de bibliotheek, maar ook het behoud van de voorzieningen in de wijken – speeltuinen, buurthuizen - en aandacht voor de steeds meer individualistische samenleving."

De SP zei dat de coalitie nog steeds eenzijdig kiest voor het investeren in hoger opgeleiden en techniek. Van Rossum: "Verwacht dus een oppositie die zich met alle macht in zal zetten voor een stad die wél voor iedereen is. De SP kiest voor een sociaal Delft!"

http://delft.sp.nl/

-------------------------------------------------------------------------------
Onafhankelijk Delft: De oppositieverklaring 2014 – 2018

Deze vijf oppositiepartijen boden vanavond een verklaring aan de coalitiepartijen aan.

Ze roepen op tot meer aandacht voor belangrijke thema’s: ouderenzorg, armoedebestrijding, de basisvoorzieningen zoals de bibliotheek.

Maar ook het behoud van de voorzieningen in de wijken – speeltuinen, buurthuizen – en aandacht voor de steeds meer individualistische samenleving.

Note: Toen vorige periode de VVD onder Lennart Harpe de grootste oppositie partij was, is er vier jaar lang geen gezamenlijk oppositie overleg geweest. Nu is al voor het college benoemd is, een gezamenlijke verklaring gemaakt. Ra ra hoe komt dat?

Harpe had de VVD Delft fractie gedrild tot zijn vehikel naar zijn gedroomde wethouders functie. Harpe werd doorlopend de hemel ingeprezen door D66, PvdA en Verkerk. VVD wethouder Harpe heeft ineens geen nevenfuncties/bedrijven meer. Ach, die arme VVD stemmer in Delft. Hun VVD stem is verloren gegaan aan D66, PvdA en GroenLinks.

Oppositieverklaring 2014 – 2018 HIER

http://onafhankelijkdelft.nl/

Tweet

delft <-<-<-<-<   VORIGE WEEK        | POLITIEKDELFT.NL |        ARCHIEF   >->->->->

html5 logo