logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact | english |
| donderdag 14-01-2010 00h00
delft arie_van_der_veen_20091121_1.jpg DE MUSKETIERS
Columns door Arie van der Veen

008 | 15-01-2010 | Het CDA, Een gezellige familie
007 | 14-01-2010 | Een gastvrije Prinsenstad. Op bezoek in de huiskamer van Delft
006 | 13-01-2010 | Barbara en de spoortunnel, over beelden en religie
005 | 11-01-2010 | Over een nieuwe Hof voor Delft
004 | 10-01-2010 | Het dame(n)offer en de aftocht der daslozen
003 | 08-01-2010 | De vrede van Rijswijk 2015
002 | 07-01-2010 | De kleren van keizer!
001 | 05-01-2010 | De blik op 2015
000 | 26-10-2009 | Bouwstenen voor Delft

Het CDA, Een gezellige familie

Een van de mooiste preken die ik in Delft gehoord heb was van Tjeerd Visser, mijn favouriete RK-priester en vriend van alle parochianen. Vooral van de dames boven de zestig in de Maria van Jesse. Tjeerd is een prima reborn priester, en hij wil van betekenis zijn in de stad en in het geloof. Ik heb zelf hoor verluiden dat hij van protestante huize is, maar ik ervaar hem als een rooms-katholieke geestelijk en zo hoort het ook. Niet bij Huub Oosterhuis alleen, zegt ik weleens gekscherend !We hebben niet voor niets Latijn en Grieks op school gestudeerd.

Het credo, gloria en agnus dei zijn van eeuwigheidswaarde , de Randstad bundel zal een tijdelijk construct blijken net zoals het liedboek. Tjeerd heeft roeping en zijn compaan van Paasen ook. Een laat antwoord noemde deze zichzelf. Van gemeenteambtenaar naar priester, liever laat dan nooit. Dat zouden meer mensen moeten doen. En nu er toch vele ambtenaren in de sociale hoek bij de gemeente weg moeten biedt dat kansen. Het priesterschap is de ultieme invulling van horen, roepen, getuigen en dienen ! We mogen God dankbaar zijn dat hij die roeping geeft en dat die gehoord wordt. Tjeerd loopt liefst in een soutane, een oude priestertoog met formeel 33 knoopjes. Dat verwijst naar de leeftijd van Jezus bij zijn dood. 33 knoopjes er als er een paar afvallen, dan zetten de zusters der gemeente ze er wel op. Hartstikke gezellig om af en toe een bakkie te doen aan de Burgwal, ze hebben er zelfs fair trade koekjes. Naast Verkade ! Dan hoef tenminste niet naar Tanthof !

Dankzij het gezellig e Katholiek geloof is het ook al jaren gezellig in het CDA ! Echt een familie zoals Marja van Bijsterveldt altijd zegt. We zijn allemaal broers en zusjes, met een enkel zwart schaap. Gezellig en als er wat fout gaat, dat schuurt de kudde aan een, en wacht op de Goede Herder. Onze tijdelijke herder is Jan Peter Balkenende, omdat een CDA-leider altijd tijdelijk is ! Ik trek met hem op sinds 1979 en ben uitgenodigd voor zijn huwelijk in 1994 en bezoek regelmatig Capelle aan den IJssel en Kapelle-Biezelinge waar zijn moeder woont. Zijn moeder gaf mij laatst een boekje uit 1920 over haar grootmoeder, Lieve Leuntje. Met een voorwoord van mijn overgrootvader ds. R.J. van der Veen. We zijn al bijna honderd jaar met JPB verbonden in de verschillende generaties.

En Jan Peter heeft nu steun nodig. Steun omdat hij wel wat ver gegaan is om zich te verheffen boven het recht, en eigenlijk het volkenrecht te relativeren ten opzichte van de hoogste rechter in het land. De schaapsherder David(s). Want een rechter is ook een soort herder(shond). Gelukkig heeft de rode kudde uit het Bos teruggeblaat en iedereen gaat weer te kooi, onderweg naar het nachtverblijf in Uruzgan. De volgende stopplek voor de kudde.

De agenda van JP loopt door tot 2015 en dat is belangrijk ! Want in 2015 moet hij de feesten in Delft openen en zich onder het gehoor van ds. Liefting en Tjeerd scharen als we zingen met Vondel. Van d‘Almachtige is mijn Herder, en geleider. En dan weet Jan Peter ook dat er maar EEN is die almachtig is, en dat is niet hij, niet David(s), maar de Heere !

In de CDA-familie in Delft zitten en zaten gezellige mensen,ooien, lammeren en een enkele bok. Adspirant zwart schaap is natuurlijk Jeroen van Oort, maar dat komt vooral door zijn sombere en serieuze uitstraling. Hij is echt een scheidsrechter ! Graag in de aandacht, maar als het er op aankomt wegrennen van de plaats delict. En al fluitend door het leven, niet vanwege het blije roomse geloof, maar torsend de zware verantwoordelijkheden voor de Vierhovenkerk, de voetbal, de wetenschap, en veertien functies i n het CDA. Een echte jongeling en knaap zou ds Liefting zeggen. Gelukkig mag hij binnenkort het voorzitterschap van het CDA neerleggen. Dan krijgt hij meer tijd voor nog meer CDA zaken. Jeroen alvast veel dank.

Ik kende in Delft de Ellferichs, vooral het AR-erelid en zijn dochter, Klaasje de Vries, volgens mij nog steeds Arjos, Mina Koop, jarenlang de most wanted single in het CDA en omstreken. Maar vooral Jan Bart Mandos. Mensen die je mist als ze te vroeg overlijden. Jan Bart was een scherp analysticus en een nuchtere bestuurder. Die later vanuit Zeeland met verbazing keek naar het gewoel in den Haag. Maar hij had een gezonde visie op Delft. De stad moet altijd kunnen groeien aan alle zijden, omdat de stad een organisch geheel is en niet een bestuurskundige uitdaging zoals de rode bestuurskundigen denken. Daarom moet Delft altijd bezig zijn met herindeling, want die organische groei moet geformaliseerd worden en Den Hoorn en Schipluiden zijn gewoon Delft. Rijswijk onder de a4 annexeren is meer een bestuurlijke correctie. 015 is van ons. Maar de organische groei achter de buitenwatersloot behoort ons toe. En Renault de Zeeuw e.a. horen ook bij ons. Omdat een stad in haar regie en domein alle functies dient te hebben. En zeker Renault Weerheim op het Haantje hoort er bij. Groei aan alle zijden van de stad.

Wie Midden Delfland zegt, zegt Marja van Bijsterveldt. Mijn grote CDA-vriendin sinds 1990. Toen woonde ze nog in Almere, maar het is een meid van Pendrecht, die vroeger net zoals ik nog fruitbakjes rondbracht bij Ouden van Dagen in de Kerk. Marja heeft zich opgewerkt van verpleegster tot staatsecretaris en zou een perfecte burgemeester kunnen na de herindeling met Schipluiden zijn ! Namelijk een warme moeder in de huiskamer van Delft en nuchter en gedreven genoeg om de open velden van Schipluiden te beschermen tegen al te hoge ambities van de stad. Ook zij moet in 2015 met JP in de Nieuwe Kerk zitten en Van Paasen kent ze al !

Over het huidige CDA Delft wil ik niet teveel uitweiden, maar waardering voor de kudde en vooral voor voorganger Milene Junius. Een mooie en zuinige vrouw, maar vooral een verademing in het gemeentebestuur. Ze gaat namelijk niet voor zichzelf, ze heeft zelfinzicht en ze heeft entree bij meerdere lagen in de bevolking. Een echte politiek dier in de zin dat ze aansluiting zoekt bij anderen en geen wolf in schaapskleren, zoals je bij Rode Vrouwen nog al eens tegenkomt. Geen postmoderne bril of saai sjaaltje. Een echte gezellige familie is het CDA.

En Tjeerd preekte op nieuwsjaarsochtend over zijn grote hobby, lekker thuis naar de stal staren en dat is goed. Want in de stal staat het metaconcept van de familie. Moeder, vader, kind, wat helpers : herders en engelen die ons beschermen. Wijsheid uit het Oosten I(achter Deventer). En dat is een mooie metafoor voor het bestuur.

Ook het gemeentebestuur kent herders, dat zijn politieke leiders en een enkele wethouder. Er zijn wijzen nodig die gaven aanbieden ter stimulering en ter correctie. Zelfs voor Jan Peter en Marja en dolend schaap Bas Verkerk.Er zijn dieren die verbeelden de binding aan de schepping. En buiten vechten wat zwarte schapen (stoelinga en balje), maar die worden ook weer in de kudde opgenomen na een corrigerende tik. Tja en dan Bas. Ik sprak gisteren zijn herder, Guusje ter Horst in den Haag. Ze vroeg me hoe is het, en ik zei het lijkt me beheersbaar en daar bedoelde ik niet alleen de Irakcrisis mee.

In 1974 deed ik voor het eerst als lammetje mee met de AR-CH in Krimpen aan den IJssel. Het was leerzaam maar niet gezellig, na wat sociaal-democratische dwalingen keerde ik in 1984 terug in de christen-democratische kudde. Gezellig, belangrijk en vaak inspirerend. Omdat het een familie is. En het voelt het als een gemeenschap. Omdat gereformeerd en katholiek de dienst uitmaken met een enkele Hervormde is het een goede mix. Maar het is vooral een kudde, met kuddegedrag. Als onze leider meedeelt dat het recht meer een mening is dan een feit, dan blaten wij (hem niet na) maar we trekken verder.

Want de kudde gaat verder naar Urzugan en moet volgend jaar 15% bezuinigen, niet op aantallen want de kudde groeit in maart. Maar op haver en stro. Jeroen van Oort neemt de bestelling al op. Dezer dagen komt de kudde bijeen in Den Bosch en we zingen d Almachtige is mijn Herder en Geleider en dan denken we niet aan JP, niet aan mr. Davids en ook niet aan Bush of Jaap de Hoop. En een enkeling zal zingen, wie zal dat betalen, zoete lieve Gerritje. En dan denken we aan Gert Leers, mijn oude compaan van de eerste CDA kaderschool in 1986. Had hij maar wat meer geluisterd naar de Wijzen uit het Oosten in Sofia e.o.

Het is echt gezellig in het CDA en dat blijft het, met Tjeerd, Milene, Marja, Jan Peter, Cees Veerman, schaapsherder in Goudswaard en Frankrijk en Camiel ons raspaard.

Wat verdrietig dat Jan Bart er niet meer is. Voor Delft en daarbuiten ! En tenslotte ben ik van mening dat de grootste Delftse herder na Willem van Oranje, oorlof mijn arme schapen…. Hans van Bemmel is. De no 1 uit Delft (op zondag) !

Arie Maarten van der Veen 15 januari 2010