logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact | english |
| donderdag 14-01-2010 00h00
delft arie_van_der_veen_20091121_1.jpg DE MUSKETIERS
Columns door Arie van der Veen

007 | 14-01-2010 | Een gastvrije Prinsenstad. Op bezoek in de huiskamer van Delft
006 | 13-01-2010 | Barbara en de spoortunnel, over beelden en religie
005 | 11-01-2010 | Over een nieuwe Hof voor Delft
004 | 10-01-2010 | Het dame(n)offer en de aftocht der daslozen
003 | 08-01-2010 | De vrede van Rijswijk 2015
002 | 07-01-2010 | De kleren van keizer!
001 | 05-01-2010 | De blik op 2015

Een gastvrije Prinsenstad. Op bezoek in de huiskamer van Delft

Verhuizen naar een nieuwe stad en in een half jaar proberen een stad geheel te leren kennen is een uitdaging. Gelukkig ben ik al sinds 1962 geestelijk verbonden met Delft en was een van mijn familieleden al sinds de jaren vijftig actief in Delft. Maar goed je moet het zelf uitzoeken. Voor mij was het concept van de gastvrije Hanzestad Deventer leidend. De gemeente samen allerlei maatschappelijke organisatie samenwerken ten dienste van het welbevinden van de stad en haar inwoners. Uitmondend in schitterende stadsfestivals, zoals Dickens, Op den Berghe en de Boekenmarkt. En niet te vergeten de Nieuwjaarsreceptie met 600 mensen.

In Delft is het geheel anders. Daar lijkt het devies ieder voor zich en de gemeente tegen ons allen. Om met die laatste te beginnen. Ik toog naar het stadhuis om eens uit te zoeken waar het college zit. Ik heb een paar jaar geleden nog een conferentie begeleid in Delft dus is wist waar de Raadszaal is. Maar daar geen spoor van het bestuur. Gelukkig wist een oud-buurvrouw van mijn moeder, uit de detachering raad. Camps zit aan de Nijhofflaan. En ja hoor, aan de Nijhofflaan trof ik resten van het gemeentebestuur, beter de ambtenarij aan. Ik stapte bewust uit de op 8e etage en daar werd mij gemeld dat men niet wist waar het college zat, laat staan dat men wist wie er in zat.

De gemeentesecretaris verbood mij vervolgens telkens de toegang tot gemeentelijke gebouwen en moet na drie keer excuus zijn meerdere in mij erkennen. Dat is ook terecht want ook een gemeentesecretaris dient zich te voegen onder het gezag van een democratisch bestuur, maar blijkbaar is de Rijswijker Camps de baas in Torenhoven. Dat is prima want een gemeentesecretaris is belangrijk en als Rijswijk toch bij Delft komt kan hij blijven wonen. Ook werd mij medegedeeld dat de burgemeester mij niet wilde ontvangen, als of ik zit te wachten op Verkerk. Tenslotte vluchtten alle wethouders weg zodra ze mij zagen. Behalve Saskia. Wethouder Bolten fluisterde mij toe: als u wethouder wordt in Delft, hebben wij dan nog wat in te brengen. Christen-democratisch als ik ben heb ik haar verwezen naar de kiezer. Na 3 maart zullen we zien en in Den Haag is het ook onrustig !

Neen gastvrij niet bepaald. Mijn tweede categorie vrienden zijn de parkeerwachters. De BOA. Door mij liever genoemd, de Ambassadeur Openbare Buitenruimte (AOB).Prima mensen met een rotklus. In een gastvrije toeristenstad mensen zodanig bekeuren dat ze nooit meer terugkomen. Terwijl het in feite visitekaartjes van de gemeente zijn . Ik heb inmiddels mijn financiŽle bijdrage geleverd aan de wederopbouw van Delft met enkele honderden Euris aan bekeuringen. Ik waag mij niet meer in de stad per auto, de fiets is mijn karos.

Andere grote vrienden van mij zijn TIP, TOP en alle andere doodgebloede linkse overheidsprojecten. Te beroerd om je te helpen, meestal dicht en niet gediend van enige reflectie. Geef mij maar de mensen van de Oude en Nieuwe Kerk, die weten mensen te ontvangen. Het volgende fenomeen is de Delftse Post ! Niet als tijdschrift, prima met goede redacteurs, maar als fenomeen. Dagelijks vragen aan de grachten mij toeristen of dat het postkantoor van Delft is. Weten zij veel ? Neen het postkantoor is verdampt tussen Wilmers, Bruna en Torenhove. Wie het weet mag het zeggen. In maart gaan we dat meteen aanpakken. Top wordt door de gemeente heropend als postkantoor, met daarin een groot postagentschap, de VVV (geen tip) en op termijn het Vermeercentrum. Alles onder een dak en iedereen gelukkig. TOP wordt verplaatst naar de kantine van de TU. Dat is het echte

Techniek Ontmoetingspunt. Het blijkt dus wel in Delft is er overal leven, maar vooral ieder voor zich met een ongastvrije gemeente en een naar binnengerichte overheid. Het lijkt wel op Deventer uit 1985, 25 jaar geleden. Allemaal het resultaat van de dominantie van de Pv dA en het bijwagengedrag van de rest. Tijd voor verandering. Is het allemaal kommer en kwel ? Zeker niet.

Ik ken inmiddels vele mensen van goede wil in ondernemingen, kerk en maatschappij. Een van de aardigste mensen in Delft is Leo Vijverberg. Een eeuwige gedreven vrijwilliger die zelfs op zijn oudste dagen nog bestuurlid is van begrafenisvereniging Barabara. Hij verdient een onderscheiding. Daarnaast noem ik de kapper aan de Verwersdijk. Al vijftig jaar hetzelfde kapsel, maar wat geeft dat ? En de Deense koffieshop in de Choorstraat en natuurlijk het bolwerk van Van Leeuwen de Royal. Allemaal mensen uit Delft met het hart op de goede plek en sociaal georiŽnteerde ondernemers. Verkerk en Camps zouden er eens een bakkie moeten doen en zich vervolgens laten knippen en vooral scheren.

Gastvrijheid genoeg maar ongericht en ongeorganiseerd. Daarom in de nieuwe periode een stichting Delft 2015 voor stadsmarketing,eerst onder regie van de gemeente en daarna snel Weijers aan het roer. Wie zulke leuke grachtenconcerten organiseert, kan de hele stad aan.

Belangrijk daarnaast is een Delftse Ontwikkelingsraad met middenstanders, en directeuren groot aandeelhouders. Laten we het noemen het Stuivenga beraad. Ondernemers van goede wil die een booster aan de stad willen geven. De wethouder is daar te gast en gaat niet ongevraagd zeuren over de Metropool. Delft is geen metropool, en wil het ook niet zijn ! We zijn het cultuur-historisch centrum tussen Rotterdam en Den Haag. En we praten niet over een As, want we hebben een hekel aan As mogendheden. Neen, gewoon samenwerken vanuit de kracht van Delft, vooral met de Rabobank want die hebben het maatschappelijk initiatief begrepen. Over ING en ABN-AMRO laat ik me wijselijk niet uit. Het Stuivengaberaad gaat leiding geven aan het ontwikkelplan voor de stad tot 2015, uitmondend in de Nationale herdenking op de Grote Markt van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden met een herdenkingsdienst voor alle gezindten onder leiding van ds Liefting en pastor Tjeerd Visser (moeten ze nog wel even blijven !).

In de ruimtelijke visie moet bepaald worden wat de huiskamer van Delft wordt. De Beestenmarkt, de Zuidpoort (volgens de poster van Damen c.s) of de Grote Markt. Ik kies voor het laatste onder de voorwaarde dat Stadhuis en Nieuwe Kerk open zijn. De nieuwe kerk is niet zo n probleem dat is een maatschappelijk organisatie met geestelijk leven in de brouwerij. Het stadhuis ligt moeilijker. Een goede kennis van mij zei stel dat ik (zij) hier burgemeester zou zijn, dan zouden we als college weer in het stadhuis gaan vergaderen en een broodje eten tussen de middag en vragen in de Royal, de boosterbar, bij Lenta of het boterhuis hoe het gaat in de stad. En dan krijgen we ook nog antwoord.Niet in een nota, maar in mensentaal ! En daar gaat het om. Het college gaat weer vergaderen op de grote markt en blijft daar. Scheelt gelijk weer extra kamer in het glazen paleis van Francien! En als we toch 25% moeten bezuinigen kan dat glaspaleis nog wel kleiner. Meccanoo is gewaarschuwd.

De huiskamer van de stad centraal en bereikbaar dat is de opgave voor de komende jaren. Bereikbaar is echt bereikbaar ! Voor toeristen en onze kopers uit het Westland zelfs af en toe op zondag. Maar we krijgen medegebruik. In de winter wordt een deel van de grote markt ter beschikking gesteld aan parkeren voor kerkgangers van alle stadskerken. Alleen uiterlijk half een is het afgelopen. We stellen paal en perk aan lange kerkdiensten of koffiedrinken. Ds Liefting en de

kosters zijn gewaarschuwd. Het maakt niks uit want het gezegend heidendom aan de markt en in de stad slaapt toch uit en wordt niet gewekt, niet door de oude, niet door de nieuwe, laat staan door de roomse klokken om half elf. Maar op zondagmiddag is de grote markt van de stad. En de kermis komt ook weer terug ! Welke lijm of cultuur er ook aangesmeerd wordt.

Aan de levendigheid van het centrale plein leer je het leven in stad kennen. Daarom een wethouder voor binnenstadszaken met opdracht vanuit de pleingedachte het centrum weer te ontwikkelen. En er komt hulp van buiten. Namelijk de Willem van Oranje route, van Prinsenhof, via Oude Kerk, Nieuwe Kerk, naar legermuseum dat gewoon blijft, en dan terug naar het nieuwe station. Deze route wordt door H.M. geopend, duidelijk zichtbaar met mooi gebakken waaltjes en de rekening sturen we in 2013 naar het Rijk. Op die manier wordt de grote markt een Koninklijke, gezellige en hopelijk innovatieve ontmoetingsplaats. Vanaf 2013 rijdt de vernieuwde tramlijn 1 als Willem I lijn uit Scheveningen (waar Koning Willem I in 1813 terugkeerde) naar de Spoortunnel in Delft. De spoortunnel, de St, Barbaratunnel is natuurlijk verluchtigd met allerlei innovatieve en leuke dingen via de TU. En als H.M. uit het station komt is het (verkleinde) concept van het paleis van Francien mooi Oranje verlicht. Op andere dagen wellicht rood, groen of blauw afhankelijk van doel en politieke winden.

Zo krijgen we een gezellig maar vooral levendige stad terug. Met een bestuur in het centrum, open kerken en gebouwen. Ambassadeurs in het buiten gebied. Gezellig ! Geen metropool, maar lekker poolen in de kroeg. Geen Kennisas over de stad heen, maar kennissen in de stad. Geen abstracte kenniswijken, maar kennissenwijken.H.M. heeft het zelf gezegd, Houdt op met getwitter en ontmoet elkaar. Opdat men hoort, roept, wellicht getuigt, maar in ieder geval dient. Dienstbaar. elkaar bedienen zoals op die leuke delftse markt in maart.Bedrijven en organisaties vinden elkaar laten we dat doen op de grote markt gezellig !

Het is wel duidelijk dat het verre Deventer een voorbeeld en een voorganger is voor Delft. Herindeling, organisatieontwikkeling, de PvdA een tijdje buiten de macht allemaal goed. Deventer wordt een partnerstad van Delft op de As delft-deventer-Enschede (ÖÖ..) of te wel de A1. We houden op met dedain over Enschede, en Eindhoven zeker als steden staan die er beter voor. We gaan van elkaar leren. En we gaan de komende vier jaar niet op bezoek bij de zustersteden in het buitenland als het niet nodig of politiek wenselijk is. We gaan Den Haag bezoeken en mee samenwerken en maken dan afspraken over Rijswijk.We gaan samen met Amsterdam en vervolgens met Den Haag de Koninkrijksfeesten voorbereiden. En in Deventer leren van de wijkaanpak, omgaan met buitengebied (Den Hoorn en Schipluiden) en we leren wat een zegen een CU-burgemeester kan zijn in de christelijk-liberale coalitie met de PvdA op stage. Kortom tot en na 3 maart is er veel te doen.Kom op de koffie in de huiskamer van de stad,Milene is er ook volgens haar folder en drink desnoods zelfs met haar een bakkie Havelaar.

14 januari 2010 Arie Maarten van der Veen