logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


maandag | 7 maart 2011 | 00:00 |
WIL DE ECHTE VOORZITTER OPSTAAN

delft cda_kandidaten_voorzitter_20110300.jpg

----- Original Message -----
From: a.m.van der veen
To: prodeo@ziggo.nl
Sent: Saturday, March 05, 2011 6:08 PM
Subject: voorzittersmusketier

Over de zes vriendjes en het winnend duo.

De voorzittersverkiezing in het CDA maakt de tongen los. Zelfs de VARA maakte zendtijd vrij voor het gevecht in de Jupiler-league van het CDA. Want eerste divisie is het. Prima goedbedoelende mensen die vooral geen bedreiging moeten zijn voor de zelf benoemde politieke leiders Hillen, Verhagen en Bleker. En zo dreigen we vier weken lang gezeur te krijgen over de richting in de partij, terwijl de afdelingen van Deventer tot Delft en Goes tot Arum leiding en vooral richting nodig hebben. Er is veel politiek talent in het CDA, verborgen schatten ! Zeker verborgen of veracht door Balkenende c.s. maar het komt boven. De eerste schat is Ruth Peetoom. Een beetje teveel van het modern PKN-gelijk hebben denken, maar wel goed. Gelijk Hillen een tik uitdelen. Hoezo Verhagen partijleider, de man van de ruzie, machtspolitiek gebrek aan visie en vooral van de hernia ! Namelijk het ontkennen van kraakbeen in de politiek. Onze vriend heeft zijn gezag verspeeld na het congres, namelijk door niet een aantal mensen uit de minderheid er bij te halen, maar zijn vriendjes te benoemen en het CDA smaldelen vooral in te richten naar de maat van Elim, het bejaardenhuis. En gelukkig dan zijn we er snel vanaf. Nee Verhagen was, is en wordt geen politiek leider. Nog los van het feit dat we die functie niet kennen. JP had die functie bedacht en kokketteerde er vooral mee in rouwadvertenties. We hebben een lijsttrekker, dat is de politiek leider en verder is het een kwestie van gezag. Lieden in het CDA die het presteren zoals Verhagen om in feite drie keer achter elkaar de partij te halveren middels verkiezingen moeten zich afvragen wat hun appeal is ? Verhagen heeft het uitstekend gedaan in de formatie en terecht Ab Klink, wegens klikken achter de rug van de baas om, de wacht aan te zeggen, maar verder, inspiratie ho maar. ! Wie heeft er wel eens toespraak van Verhagen gehoord zonder gekromde tenen ? Nee Hillen, je hebt meer verstand van cigaretten en chinees dan van volkspolitiek. De tijd dat de hogere leden zich laten wegzetten toen Hillen achter de andere campaigner renden, Jaap de Hoop Scheffer, de man van 27 zetels is voorbij. het is domweg voorbij voor Verhagen, Hillen en....meeloper Bleker om leiding te geven aan de partij.

Het CDA is in ontwikkeling, de meeste kandidaat-voorzitters vinden dat we terug moeten naar een midden koers of christelijk sociale koers en ze hebben gelijk. We zijn geen kopie van de VVD, We zijn op dit moment een beetje light en dat moet strong worden. We moeten naar een CDA 3.0 in Nederland, in Zuid-Holland en in Delft. terug naar onze kernwaarden.... zelfs in het Westland, maar Sjaak begrijpt het nog niet helemaal. Onze kiezers zijn niet naar rechts Sjaak, nee ze blijven thuis en onder jouw leiding zal het alleen maar erger worden. Nee, Ruth staat 1-0 voor ten opzichte van de rest.

Toch is er nog een serieuze kandidaat en dat is Ton Roerig. Spontaan, goedogend en 100% CDA. Een eenheidskandidaat ! Samen met Ruth zou hij een perfect koppel vormen. De christelijke scherpte van Ruth en broeder Boaz (Paas) en de bestuurlijk ontspannen stijl en humor van Roerig. Ik denk dat ze voor het duo-voorzitschap moeten gaan. Een stem op Ton is een stem op Ruth en andersom. En waarom, omdat het CDA zich geen richtingenstrijd kan permitteren. De discussie gaat altijd over het volgende verkiezingsprogramma en niet over het heruitvinden van de partij of moeilijk doen !

De overige kandidaten zijn gewoon niet aan de maat. Martijn, echtgenoot van een dominee beweert dat het CDA geen christelijke partij is. Hoe haalt hij het in zijn hoofd. Het tafelzilver in de aanbieding doen? Doe het dan via het Centraal Weekblad, dan kan je vader het stukkie nog rectificeren. Nee, Martijn een vrome jongen die het over tien jaar, als de kinderen ouder zijn het nog eens mag proberen en in de tussentijd vooral Vroom blijven lijkt me.
Jan de Visser is een ander verhaal, schrijver van het schotsschrift CDA 2.0 terwijl we CDA 3.0 nodig hebben. Hij denkt waarschijnlijk dat het voorzitterschap een eenmansbedrijf is, want dat is hij gewend. Zodra het op samenwerken aan komt haakt Jan af. Tot grote zorg van zijn schoonouders die ik recent sprak.

Die man uit Wassenaar ken ik niet, maar jezelf vice-president of the local CDA departement Wassenaar te noemen, is wel erg veel van het goede ! En al die titels..... ik houd vooral van titels voor je naam !

De voorzittersstrijd in het CDA moet in de kiem gesmoord worden om te voorkomen dat de divergentie groter worden, gewoon Ruth en Ton samen en dan met een stevig bestuur met nieuwe gezichten de drie c's in het cda in de tang krijgen, carriere, conservatisme en cigaretten. Het kost nu al jaren zetels !

De voorzittersverkiezing gaat niet over richtingen, maar over gezag. Herstel van de authoriteit en attractie en afkomst (beginsel en verantwoording) ! En snel daarna een lijsttrekeer kiezen, die bevoegd is het CDA te representeren op de binnenplaatsen van de macht en en de buitenplaatsen van het aanzien. Laat de nieuwe leider uit het volk komen. Gelijk in het Oude Testament.

We zijn langzaam overal lijst 4 en dat schept ruimte en mogelijkheid voor inhoudsdiscussie. Maar binnen het gedoogkader. Het stemmen op een partijvoorzitter tegen het kabinet is een valkuil en leidt tot verdere afbrokkeling van de partij. Rustig een duo kiezen. Ruth en Ton, Ton en Ruth. Verhagen zal zo vanzelf merken wie er de echte leiders zijn. Die roken eerder sigaren dan de cigaretten van Hillen.

Sjakie, Jan, Martijn, Ronald Z, leuk dat jullie meedoen, maar we zitten niet te wachten op een tweede ronde. Stem gewoon in de eerste ronde Ruth of Ton, En men krijgt er chocladereep bij met een winnende code ! We blijven zunig.

mr.drs. AM van der Veen
6 maart 2010

Eerder verschenen columns van Arie van der Veen
Verzameld werk Arie van der Veen