logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


donderdag | 6 januari 2011 | 15:00 |
delft vliegenzwam_amanita_muscaria.jpg

-----Oorspronkelijk bericht-----
From: a.m.van der veen
Sent: Thursday, January 06, 2011 11:01 AM
To: prodeo
Subject: Fw: Nieuwjaarsmuketier 060111

Nieuwjaarsmuketier

Oma Van der Wel leest uit het Rode Sprookjesboek

Gelukkig de politiek is weer begonnen in 2011 ! Allen de beste wensen en daarvoor hebben we geen ellenlange burgemeestersverhalen nodig. Nee, 2011 wordt het jaar van het CDA-Manifest Appel 2011. Vandaag breeduit op de voorpagina van Trouw. Vernieuwing, verfrissingen verdieping in het landelijk CDA." In Delft zal het dit jaar weer vooral gaan om (gebrek aan) Visie, Initiatief en Volharding. Daarmee maar weer wat inspiratie voor de bestuurders van de Prinsenstad en onze vriendjes uit de omgeving.

Wat schetste mijn verbazing toen ik uit mijn raam op de Wijnhaven mijn achterneef Jozias van Aartsen zag langs paraderen richting het stadhuis ? Toch nog een Duvekot-beraad vroeg ik mij af. Van Aartsen is een achterneef uit Zeeland ( Duvekot-familie uit Goes).
Wat zou hij komen doen. Ik twijfelde al een beetje aan zijn goede bedoelingen, volgens mij had hij als aanvoerder van Haaglanden in gedachten om alvast stilletjes de roepen, de metropool van Bas V. is toch uiteindelijk Den Haag ! Het blijven VVD-ers, kooplieden en makelaars. En Bas was natuurlijk op dreef, lekker je best doen voor de grote Baas. Gelukkig was ik verder die avond aan bed gekluisterd en hoorde de volgende dag in Gelderland van wat VVD-vriendjes burgemeesters van Bas vinden…hoe men over ons bestuurlijk’ zwaargewicht’ denkt en over zijn lichtgewicht compaan Ineke van der W. Gelukkig dat CdK Cornielje, waar ik bij stond het niet hoorde. Hij zal alsnog spijt hebben gekregen niet naar Delft gesolliciteerd te hebben.

Nee van Bas en Ineke moeten wij het niet hebben, maar gelukkig zijn ze in hun dromen van Groot-Delft of beter gezegd Groot-Rijswijk bezig zichzelf te ontslaan, want ze zullen in deze grote entiteit niet terug keren. Hoonhorst of Warmond zij hun eindbestemming.

Enige columns geleden heb ik al eens beschreven dat de moderniteit van Ineke van der Wel vooral gebaseerd op gebakken lucht en ijdeltuiterij. Haar man. Organisatie-adviseur en tassen drager, is van hetzelfde snit en gelukkig dat ze elkaar citeren, zelfs met Nieuwjaar. Erger is dat Ineke aankondigt grootmoeder te worden. Ik heb altijd geleerd dan te zeggen hopen of D.V. maar misschien heeft Ineke voorkennis. Gebrek aan echte bestuurlijke kennis en gebrek aan strategisch inzicht verleidde haar om zelfs in het burgerlijke Rijswijk enkele strofen van het PvdA-clublied aan te heffen, ‘Sterft Gij oude vormen en gedachten” Ze vergat vervolgens de rest, ‘Slaafgeboornen ontwaakt, ontwaakt ! De aarde steunt op nieuwe krachten…. En dan vooral ‘Begeerte heeft ons aangeraakt !! Makkers ten laatste malen tot de strijd ons geschaard ! enz..

Het rode Sprookjesboek van de macht ging open. De Plaspoelpolder als parel in de nieuwe gemeente Rijswijk-Delft. Beter gezegd ! Shell helpt U door de winter.. Nee, begeerte heeft ons aangeraakt zoals bij de meeste PvdA-ers en vooral de fellow travellers als Ineke. Begeerte naar macht. Laten we vanuit Delft daar niet aan meedoen. Ik zal het Bas uitleggen.

Delft moet organisch groeien, richting Den Hoorn en Delfgauw, met uitlopers naar Schipluiden. Rijswijk-Zuid, thans een vastgelopen vastgoedproject olv Wim Mateman, moet toegedeeld worden aan Delft en als nieuwe Hof van Sion ontwikkeld worden ter versterking van de stedelijke infrastructuur van Delft. Mooie appartementen en gezellige en vooral kooplustige mensen….

Het deel van Rijswijk dat overblijft wordt samengevoegd met Voorburg-Leidschendam in de Vlietgemeente, met Ineke en haar man als buurtwethouders Haagweg e.o.

Delft heeft Emerald en de Brassers nodig voor volume. Ik schreef al eens eerder over de Sudenten-Rijswijkers. En waarom dit alles ? In de eerste plaats toet heil van het volk. Ten tweede voor behoud van de stad Delft, ten derde ter voorkoming dat Den Haag ons tzt overneemt als Delft via Rijswijk aan Den Haag grenst en den Haag wil bouwen bij Schipluiden en Den Hoorn. Het voordeel van deze constructie is dat er verkiezingen moeten komen en dat Verkerk en van der Wel verdwijnen.Ik weet wel een paar goede waarnemers tzt. Het politiek klimaat in Delft kan zich herstellen en Rijswijk krijgt een veel sterkere positie dan Den Haag.

Nee, Ineke had zonder dat ze het door had gelijk. Sterft gij oude vormen en gedachten. Einde Delft, einde Rijswijk prima. Organisch herindeling en niet meer krampachtig gemeentegenzen handhaven. Dat is de opgave.

En Ineke las nog lang haar kleinkind voor als oud-burgemeester. Over de opheffing van de PvdA en samengaan met D66 en Groen Links,. Ze kocht op de Herenstraat een CD van de Stem des Volks voor haar kleinkind, bij een standje van de SP.

Wie liep daar met oliebollen voor het Rode Kruis ? Was dat niet Bas V ? Hij was net terug na een zitting van de Hoge Raad. Een tochtje met Ineke over de Vliet in een Gondel zat er niet meer in. Het zal nog lang onrustig blijven rond de Haagweg met dat komische duo. Gelukkig was er geen reden meer hen te stalken. Ze waren bestuurlijk irrelevant geworden en ze leefden nog lang…. En gelukkig ?

AM van der Veen
6 januari 2011

Eerder verschenen columns van Arie van der Veen
Verzameld werk Arie van der Veen