logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


woensdag | 22 december 2010 | 00:00 |

delft konijn.jpg


----- Original Message -----
From: a.m.van der veen
To: prodeo
Sent: Tuesday, December 21, 2010 11:24 AM
Subject: nieuwjaarsmusketier

2011 het jaar van het Konijn, over stropers en prooidieren en duiven.

Vandaag de laatste musketier van 2010. Opnieuw een bewogen politiek jaar in gezellig Delft. Verkiezingen, nieuw college in Delft. Het deficiet van het landelijk CDA. De Gondel, het Stadskantoor, en de everlasting Bas V. Never a dull moment in de Prinsenstad. En in 2011 gaat het gewoon door ! Het jaar van het Konijn. Het kan eigenlijk niet beter. Want in feite is de Delftse gemeentepolitiek een verzameling konijnen. Met zijn alle kijken in de grote lichtbak van de stropers. En nu maar wachten wie er gevangen wordt en wie er kunnen ontvluchten. Het zou haast te verleidelijk zijn om een lijst van te vangen dieren maken, maar laten we het toch maar doen. Wie zijn de stropers en wie is de prooi ? Laten we het dit keer themagewijs doen. Er zijn vier thema's.... De herindeling, het stadskantoor, de Gondel en het bestuur.

De herindeling:

Politiek-strategisch zal het komende jaar de herindeling centraal staan. Als Delft het handig speelt, dan kan het daar voor het eerst niet het koniijn, de prooi zijn, maar de jager of stroper. Het groot wild zit op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik heb minister Donner al geinformeerd. Er moet samen met de provincie een visie en doorrekening komen van alternatieven. Met een goede doorrekening en contra-expertise kan Delft zich, samen met Rijswijk en delen van Midden-Delftland en Delfgauw zo modelleren dat er meer geld komt uit de Rijskfinancien, 100000+ en G-27 gelden en gebonden doeluitkeringen. Alleen samen met Delft is het samenvoeging of samenwerken met Rijswijk een kansloze exercitie en zal uiteindelijk leiden tot kat in het bakkie voor stroper Den Haag. Nee een eigen visie op Delft, en daarnaast de Vlietgemeente: delen van Rijswijk met Leidschendam en Voorburg en goede afspraken met Den Hoorn en Schipluiden over beheer, behoud en uitbreiding, met de A4 als veilige buffer.

Het stadskantoor

Het stadskantoor begint steeds mee te drijven. Nog los van het feit dat het niet nodig is. Steeds meer partijen pleiten voor verhuur of afstoting... Delft als vastgoedexploitant. Het blijkt nu ook dat de koppelverkooptruc van bouwen van de het gebouw als contra-gewicht voor de tunnel in de lucht hangt. Daarom nu de tunnel weer vertraagd is, een herorientatie. Milene moet haar mooie konijnenbondje afdoen en leiding gaan nemen. Anders kan het volgend jaar wel eens met haar afgelopen zijn. Met alleen een ondernemersfondsje redt men het niet. Milene is het eerste konijn voor de stropers.

De Gondel

De Gondeldiscussie komt in zijn volgende fase. Complimenten voor Aad van Tongeren en Jeroen van Oort, excuses voor hun houding van het CDA in het verleden, aanbieden. Prima ! Dat hoort bij christelijke politiek. Maar nu doorpakken. Na het arrest van de Hoge Raad, volgt de apotheose in de raad. En dan komen Ernst Damen, Fleur Norbruis niet weg meg met Oeps,of kletsen over de landelijke politiek. Nee dan gaat het om verantwoordelijkheden en dat is iets anders dan wegvluchten. De stadspartijen rustig wachten. En zelfs Aad Meuleman kan van een grijze muis, nog wel eens een een mooi Heren Konijn lijken te worden. Het presidium als executiepeleton voor de macht. Met Bas Verkerk vol in het licht van de politieke stropers de Wit en Stoelinga en Meuleman. Hans Camps is noodgedwongen inmiddels de dans ontsprongen. Joele en Lieke als ziekentroosters.

Het bestuur van Delft

De grootste uitdaging ligt natuurlijk bij het stadsbestuur van Delft. We horen niet zoveel van ze meer. Zelfbenoemde leider Vurkova zwijgt in alle talen en belt vooral met Pechtold hoe het verder moet. De Prez wacht zijn kansen af, maar ziet veelprater Damen telkens langszij komen. Saskia droomt van een hoge notering in de top 100 van Delftenaren en roept alle armen op te stemmen. Maar helaas het gemeentelijk internetcafe is leeg. Milene hangt in de touwen van haar zelf opgedrongen portefeuille en moet straks zelf nog het contragewicht van de tunnel vormen als het stadskantoor afbladdert. Gelukkig zijn er nieuwe gezichten en helden, d66-er de Wildt, Harpe VVD en Van Oort en van Tongeren. De lokale partijen zullen ook in 2011 vooral zichzelf bestrijden. Bij de konijnen af, terwijl konijnen wel wat beters hebben te doen. Namelijk electoraal zichzelf vermenigvuldigen. Tja en dan Bas. Onze Vlaamse reus.... Deze kerst heeft hij nog net gehaald. Of dat de volgende ook zal zijn ligt in veler handen: de Hoge Raad, de Commissaris van de Koningin en uiteindelijk de raad van de gemeente Delft.. 2011, het jaar van de finale afrekening.'

2011 het jaar van de afrekening en wederopbouw.

2011 wordt het jaar van de wederopbouw in Delft en daar buiten. In het landelijk CDA start vanuit Delft een hervormingsbeweging. In Delft wordt na het finale debat over de Gondel schoon schip gemaakt, de konijnen komen uit een holen, en enkele zullen jagers blijken, anderen hazen. Wat een heerlijk stadje, met dorpspolitiek en grote thema's. We doen weer gezellig mee komend jaar. Niet voor ons zelf maar voor al die mensen van goede wil, die zich straks gevoed en gelaafd door de prediking van Tjeerd Visser, Henk Liefting en natuurlijk Leen den Breejen zetten aan een heerlijk dis. Geen konijn dit jaar, geen haas, en geen ps 42: hert. Maar duif. de vogel die met een takje de lente en nieuwe toekomst meldt. Het liefst zo'n dikke duif van de Visbanken. Wordt de stad ook schoon. En laat Camps niet vergeten voor dat hij vertrekt de pandverboden te actualiseren anders verlopen ze en dan is er weer een stukje van zijn erfenis weg. Fijne kerstdagen en tot in 2011.

AMvdVeen
221210

Eerder verschenen columns van Arie van der Veen
Verzameld werk Arie van der Veen