logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


dinsdag | 16 november 2010 | 00:00 |
SINT: DUS HNK IS EIGENLIJK NIET NODIG

delft reuze_sprookjesboek_grim.jpg
Cadeautje van Sint voor Bas Verkerk.

From: a.m.van der veen
Sent: Monday, November 15, 2010 11:32 AM
To: prodeo@ziggo.nl
Cc: vijfhoek@ziggo.nl
Subject: Sinterklaasmusketier

Over varen, drijven en zinken

Dit weekend meerde de Sint weer af in vele gemeenten. Altijd weer fascinerend te zien, hoe mensen op de been komen voor de fascinatie van de Goed Heiligman en de wens om cadeautjes te geven en wellicht te ontvangen. Een goede kennis van mij, de burgemeester van Harderwijk, John Berends deed het uitstekend. Weer een bewijs dat het CDA over uitstekende mensen beschikt in de regio. Ik vroeg mij dit weekend af hoe het zou zijn als burgemeester Verkerk of een loco, in het geval hij weer afwezig zou zijn de Sint in Delft zou onthalen en waar dat zou moeten. Laten we maar uitgaan van de Hooikade, voor Bacinol 2. De Sint zou aankomen varen en hij zou omringd worden door platbodems uit het Westland. De laatste keer door de Buitenwatersloot en een enkele Gondel. Rijdend op zijn paard zou hij zijn wijze hoofd schudden en aan Verkerk vragen, wat gebeurt daar allemaal bij het Station? En wat is dat voor een rotzooi in die mooie Prinsenstad ?
Bas V, zou antwoorden, Sint er gebeuren hier hele goede dingen. Het Spoor gaat onder de grond, zodat U de volgende keer niet meer per boot of paard, maar met de trein naar Delft kunt komen met de Pietentrein. En ik zal U dan onthalen op het Balkon van het Nieuwe Kantoor. U kunt daar dan worden toegejuigt samen met mij en wethouder Junius door het dankbare volk uit Delft en omstreken, want wij bouwen een Nieuw Kantoor !!! En door de postmoderne luchtkanalen kunt u de pakjes laten distribueren aan de ambtenaren. Voor zover die er nog zijn en dankzij het Nieuwe werken niet thuis zitten, hoor ik bouwpiet Camps mompelen. En wie gaat dit prachtproject betalen,vroeg de Sint aan Bas? En heb je het echt nodig, heb je het op je lijstje in je schoen gezet. Ik zag wel een lijstje maar daar stonden alleen maar nieuw verlangde functies buiten Delft op.....
Bas antwoordde kordaat. Het Stadhuis is vooral belangrijk als contragewicht.... want als er geen Nieuw Kantoor komt, dan komt het nieuwe station naar boven en dat gaat dan drijven. Eigenlijk biedt de gemeente Delft hulp aan Prorail en de NS. Wij willen eigenlijk geen stadskantoor, maar we bieden het aan, aan de andere partijen. Zo zei de Sint, dat is heel fideel. Zo heb ik je nog nooit eerder gezien Bas. Meestal was je vooral van ikke, ikke ? Heb je soms gebiecht bij mijn trouwe vriend Tjeerd Visser of Hans van Bemmel. Dus je hebt het Nieuwe Kantoor eigenlijk helemaal niet nodig. Ik las trouwens, zei de Sint dat vriend Vuyk het al wil aanbieden ter verhuur of verkoop. VVD-ers dacht de Sint, het blijven makelaars. En stilletjes dacht de Sint aan al die gevaarlijke stoffen, ontplofte goederentreinen e.d. Maar ook daar zou Bas wel een oplossing voor hebben leek hem. Het beste is permanent afwezig zijn in het Nieuwe Kantoor.

Maar vertel eens verder Bas zei de Sint. Het station gaat drijven, wordt het een soort Ventiaans Gondelstation. Ik las op het lijstje van Martin, dat hij graag een raadsenquete wil om nu eens uit te zoeken hoe dat zit. Bas slikte een paar keer en dacht al aan de eerste trein richting Heerlen of Brussel. De drassige grond voelde al te heet aan, onder zijn voeten. Was ik maar bij het ABP of bij Neelie. Nee Sint, een raadsenquete is niet nodig want er komt nog cassatie en dan gaan we naar het Europese Hof en tenslotte gaan we in beroep bij de rechtbank van de Sint. Want spreekt U niet zo:wie zoet is krijgt lekker, wie stout is de roe ? En als het zover is dan is toch iedereen dood, vertrokken of verdronken. Oh, zei de Sint... tijd rekken. Maar dat is niet mooi, want Martin was toch in het gelijk gesteld in het Hof en mag schadevergoeding eisen.

De Sint was nog lang in gedachten op zijn paard en sjokte naar de Westvest richting de Binnenwatersloot. Afgesloten stond daar ? He, hoezo dacht de Sint. Al mijn trouwe kadootjeshelpers onbereikbaar ? Bas hoe zit dat ? Nee, dat moest de Sint aan Milene vragen. In verband met de betere bereikbaarheid van de stad, wordt de stad een compleet half jaar afgesloten van westelijke zijde. Dan maar over de daken riep de Sint en de hoofdpiet tilde Bas, Milene en Hans Camps op een hulppaard, ook wel Segway genaamd. Zo kregen zijn een mooi beeld van de stad en haar bestuurlijke sores.

Milene had een lumineus idee. Sint vroeg ze, is het een idee dat we alle geld dat U nu aan kadootjes besteedt eens aan bij elkaar doen en aan de arme gemeente geven ? Dan bouwen we daar de komende jaren het Nieuwe Kantoor van, en U mag jaarlijks per trein aankomen in Delft. Het is echt een goede zaak en we zetten Delft daarmee op de kaart. Immers, Delft is toch ook ontstaan door graven ? Zoveel bestuurlijk inzicht had de Sint nog nooit gehoord, hij ging er mee akkoord onder de voorwaarde dat Martin een extra zak chocolde-euro's zou krijgen.

Het werd een schrale Sint in Delft, maar het blijde vooruitzicht van een Nieuw Stadskantoor vergoedde veel. En toen ze met zijn alle op het dak van het Stadhuis aankwamen lieten ze zich langzaam zinken door de schoorsteen. De Sint, de Pieten, Bas V, Milene en Hans C stonden in de hal en de Pieten zeiden: Sint er is hier al een paleis voor Bas. Waarom eigenlijk een nieuw. En het nieuwe werken, lekker vanuit huis. Mogen wij dat ook ?

En toen sprak de Sint wijze woorden, beste Bas en vriendjes. Keer terug op je schreden. Vraag geen dingen aan de Sint die je niet kunt krijgen of de Sint niet kan betalen. Blijf gewoon waar je zit en ga weer vergaderen aan de Markt, en ga doen waar je voor bent, namelijk besturen. En houd op met het plagen van Witte Jan Piet en Martin en de rest.

En zo werd het toch een gezellige Sinterklaas in Delft. En Bas V. vroeg nog stiekum aan de hoofdpiet of er nog een baantje voor hem was in Spanje. Vraag het maar aan Sint, met een lijstje in je schoen. Maar dat durfde Bas niet.

AMvdVeen
15 november 2010

Eerder verschenen columns van Arie van der Veen
Verzameld werk Arie van der Veen