logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


woensdag | 13 oktober 2010 | 12:30 |

delft arie_van_der_veen_start_tweede_jaargang.jpg
From: a.m.van der veen
Sent: Tuesday, October 12, 2010 9:52 AM
To: prodeo@ziggo.nl
Subject: oktobermusketier

Een jaar musketier en daarna

De maand oktober is in onze familie een bijzondere maand. Verjaardagen, herdenkingen het kan niet op. Deze maand hoop ikzelf, zoals ds Liefting altijd schrijft een bijzondere leeftijd te bereiken. En het leuke is dat je een jaar lang vijftig bent, zodat we het door het jaar heen kunnen vieren. We zullen zien wie er allemaal mogen komen en waar. ik denk aan Bas Verkerk, Hans Camps, Ineke van der Wel Ad de Baat, links Delft. Allemaal op een boot van P. van Kampen en dan afvaren richting de Avalex, met bitterballen en blokjes kaas en een klein stukje Deventer Koek. Het was nog lang onrustig op de Schie. Ach terugblikken, een jaar musketier heeft een hoop (be)roering in Delft opgeleverd. Jammer als sommige mensen zich gekwest voelen, het is meer bedoeld om leven in de brouwerij te krijgen. Leven in het naar binnengerichte circuitje van bestuurlijk Delft. Delft die prachtige stad met de gemiste kansen. De afgewezen stad en de bestuurlijk vaak lachwekkende stad. Een heerlijke stad als object voor satire en plezier. Met de bestuurlijke schietschijf Bas Verkerk als centraal punt. Aangezien mijn vrienden Donner en Leers nu op BZK zitten, zullen we hem daar binnenklort wel zien, met een kleine Delfts Blauwe Gondel.
Het worden spannende tijden in Delft. De naar binnengerichte discussie over de bezuinigingen zal een keer naar buiten komen, zeker als Vurkovo de vuilniszakken niet meer ophaalt en de beeldkwaliteity van de stad tot en met de spits van de Nieuwe Kerk wordt aangetast..... En voor mijn verjaardag wil ik graag een rondleiding door Delft Bouwt en dan mogen de vrienden op de boot van Bergen mij uitlegen waarom het satdskantoor er moet komen en waarom Rijswijk en Delft niet samnegaan. Als dat lukt vaart van Bergen niet naar de Avalex, maar mogen ze met zijn allen op tienertour met de trein naar veghel, bij Hans van Bemmel op bezoek. leren hoe je draagvlak schept.
In de nieuwe Sprinter, maar wel de plas ophouden samen met de stoker en de machinist. En intussen worden de messen rond de Gondel geslepen, in Delft en daarbuiten.

Oktober is ook de maand van het nieuwe kabinet. Het is er gekomen, ondanks de ferme tegenstem van Milene en Jeroen. Jeroen had voor de verandering zijn grijze (muizen) pak aan en was nu eens niet gesponsored door de Monuta. Men zou eens denken dat hij van de SGP was. Die gedogen immers. Nee het kabinet is er en kent een prima samenstelling. Te weinig vrouwen. Maar wees eens eerlijk, waren de vrouwen in Balkenende IV zo'n succes. Vogelaar, Cramer, van der Hoeven, Verburg ? Ik heb mijn wagen volggeladen, vol met overcompetente wijven....toen ze in de Treveszaal kwamen begonnen ze te kijven.... Belangrijker is dat er een aantal trouwe lezers van de musketier in het kabinet zitten: o.a Gerd Leers en Marja van Bijsterveldt. Het abonnement van Ank Bijleveld is omgezet naar Zwolle. Politiek Delft wordt steeds meer Delft e.o. of Groot-Delfshaven. Wel is in zowel VVD als CDA het punt hoe het politiek leiderschap zich ontwikkeld. De VVD heeft het vriendencircuit van Mark bevorderd tot regeermacht, en in het CDA is er nog steeds tijdelijk leiderschap. Jammer dat Bleker niet echt de partijvoorzitter is geworden. Hij heeft gezag, de nuchterheid van buiten de provincies en hij kan pony s mennen. En dat is een belangrijke eigenschap in de politiek. We nemen deze maand voor een tijdje afscheid van de linkse kerk. En dat is mooi, want het gestolde linkse machtsdenken is een van de grootste problemen in dit land en ook in Delft. Het politiek-correcte ogen sluiten en het bevoordelen van vriendjes met zinloze projecten. Maar vooral het maakbaarheidsdenken. Het woord is nu aan gewone mensen en dat hoeft helemaal geen polarisatie te betekenen. Musketier Leers deed het gelijk al goed. Bruggen slaan.... niet naar en door functionarissen maar naar mensen.

Winners en verliezers liggen vaak naast elkaar, Maar laten we verlies nu eens definieren als een leerervaring, met werkpunten. Verliezers zijn op dit moment: Balkenende, Cohen, Rouvoet en links-liberaal Nederland.
Balkenende heeft vanaf donderdag de tijd voor zelfreflectie. Wellicht kan hij zijn Anders en Beter, nog eens lezen en zich daar aan spiegelen. 3000 dagen premier is een historisch feit en dat betekent dat hij zich heeft genesteld in de parlementaire geschiedenis. Leer- en werkpunten zijn voor hem: leiderschap en zelfreflectie. Maar tegelijk kan men van hen leren, vechtlust, moraliteit en aufdauer. Bij Rutte moet dat nog blijken. Ab Klink zal zich nog wel een keer omdraaien. van Capelle naar Kralingen en nu met lege handen. Een cursus strategisch onderhandelen en teamspel lijken me niet verkeerd. Cohen heeft zich geplaatst in het rijtje Van der Louw, Van Thijn, Peper, Gabor en Apotheker. Om met de laatste te beginnen er is geen medicijn om van burgemeester minister te zijn. Ik vraag me af of Cohen de kerst haalt. Maar dat is aan de koppensneller in de PvdA.
Andre Rouvoet steeg tot grote hoogte, maar eindigde met verlies. Van zetels en macht. Het zou interessant zijn voor Grroen van Prinsteren en vriendenclubs te analyseren wat de CU eigenlijk heeft gepresteerd. De centra van Jeugd en Gezin zijn pure intstrumenten voor staatsopvoeding en het Uruzgandossier van broeder Middelkoop was ook niet echt een succes, er werd niet eens aan evangelisatie gedaan !! Nee de vereniging van vrijgemaakt-gerefomeerden en reformatische, samen met de evangelisch krijgt het nog lastig. Zeker nu broeder Van der Staay bescheiden de gedoogtrom roert.

Links-liberaal Nederland wentelt zich rond in haar eigen stof. Een kabinet CDA-VVV-GRL en D66 had mijn voorkeur. Maar de eigenwijzigheid van Femke en Pechtold stond dat in de weg. Wanneer maakt men zich eens los van de omhelzing van de PvdA. Wanneer wordt men echt eens eigenzinnig ? Voldoende tijd voor herorientatie lijkt em. En begin eens om niet op elke Amsterdamse gracht een kandidaat te hebben.

Het wordt een spannende en vooral leuke tijd in politiek. Wisselende meerderheden, nieuwe verbanden en een echte krachtproef ook voor Wilders. Waar maken wat je roept..... Mark Rutte heeft zich al getoond wat hij is een goede HRM-manager en vooral een teamplayer. De ander wat gunnen en sturen op vertrouwen. Oktober is een mooie maand. Mooi weer zo vlak voor de winter en zo is het politiek ook. Op naar het voorjaar, de Statenverkiezingen, dan weten we hoe Nederland er politiek voorstaat en wie de winterslaap heeft overleefd en wie niet. En af en toe een musketier om de zaak wakker te houden ook in de winter.

En tenslotte ik sprak de directeur van de VVV Deventer. De organisatie van de Mooi Weerspelen had heb benaderd om te overleggen over attracties. Hij had vele ideeen zoals o.a. het Blauw Wit uitstralen van de Markt. En focus op grote evenementen. Heb ik toch wat bereikt, zie de bouiwstenen voor Delft. Langzaam krijg ik gelijk. Nu de andere punten nog en vooral geen Stadskantoor.

AMvdVeen
12 oktober 2010

Eerder verschenen columns van Arie van der Veen
Verzameld werk Arie van der Veen