logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


woensdag | 15 september 2010 | 23:00 |
JAARHUUR 31.000,00 (VESTIA)

delft hippolytusbuurt_014_040315a.jpg
Delft, Hippolytusbuurt.
In 2006 vestigt het Techniek Ontmoetings Punt zich in het voormalig Postkantoor.

From: a.m.van der veen
Sent: Wednesday, September 15, 2010 9:05 AM
To: prodeo
Subject: herfstmusktier 4

Over Hutspot en Hotspots, ingredienten voor Milene.

Mijn grote vriend Jeroen van Oort, beleidsmedewerker bedrijfsvoering bij de VSNU en fractievoorzitter voor het CDA in Delft, had een nieuwtje. Groot nieuws in zijn ogen, TOP op de Hippolytusbuurt wordt een kunstsuper. De C1000-manager, van de Zuidpoort neem ik aan, opent samen met Milene Junius een tentoonstelling in TOP, vrijdag a.s. en dan wordt TOP een Hotspot. Ik ben benieuwd. Ik denk bij C1000 altijd meer aan Tineke Schouten en Hutspot maar het zou kunnen. Al ruim een jaar erger ik mij aan TIP, het toeristisch informatiepunt punt en TOP, het Techniek Ontmoetingspunt. Meestal zijn deze instellingen dicht, en het zijn typisch uitingen van de drie ambtelijke L-len. Links, Laks en Lui. Maar dank zij Jeroen van Oort gaat het nu bruisen aan aan de Hippolytus. Want een Hotspot is een warme plek. een plek waar het bruist. Laten we wat langer stil staan bij die begrippen.....
Want ik denk dat Jeroen als aankomend politicus en vooral technocraat - als alles maar SMART is- wat onderricht nodig heeft in politiek en maatschappelijk denken.

TIP en vooral TOP zijn typisch producten van bestuurlijk-ambtelijk aanbod denken. Niemand zit immers te wachten op een culturele hotspot van de C1000 ? Men zit te wachten op een bestuurlijke visie op de Binnenstad van Delft. De binnenstad als zodanig moet de Hotspot zijn een place to be..... Denk bijvoorbeeld eens aan de Kermis. Een hotspot voor het volk en niet voor de verzamelde bureaucraten. Misschien is het een idee voor Jeroen om een keer poffertjes te gaan eten op de Hotspot. Met een kortingsbon van C1000, maar doe dan niet je zwarte pak aan. Maar Jeroen is niet zo belangrijk, hij is een brave volger van de macht, en weet toch nauwelijks wat er in de stad speelt. Veel belangrijker is Milene Junius. De CDA-wethouder van Binnenstad, Bereikbaarheid, Economie. Spoorzone. Voor haar biedt de opening bij TOP een gelegenheid, een platform heet dat om eens te ontvouwen hoe ze aankijkt tegen de ontwikkelingen in haar portefeuille. Een echte hutspotportefeuille. Spannend op de Hotspot.

Tot op heden hebben we nog nauwelijks iets van Milene vernomen. In de inner circle werd er al bezorgd gesproken of ze haar taak wel aan kan. Maar daar is het nog te vroeg voor. Ze zal overigens wel klem zitten, want hoe kan je een vrijwel onbereikbare binnenstad, economisch ontwikkelen. En cultuur is meer dan mooie plaatjes en dromen van Lijm en Cultuur. Ze zal lijm moeten aanbrengen in haar portefeuille. In het bestuur doe je dat door de ingedrienten van je portefeuille bij elkaar te brengen. Met een boodschappenlijstje zal C1000 ongetwijfeld zeggen. Bij elkaar en dan verbinden met waarden...... dat zijn in feite de kruiden. En dan eindigt men met klapstuk.... Dat is ongetwijfeld de Spoorzone. Laten we eens terugkeren naar de kernwaarden van Delft: Koninklijk, Gezellig en Innovatief. Dat is iets anders dan hotspots. Koninklijk is de stad Delft en daarmee sorteren we voor op toekomstige grote herdenkingen, 200 jaar Monarchie en 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Maar ook op de restauratie van de Nieuwe Kerk en de uitbouw van de Grafkelder. Immers de nieuwe Kerk is de echte hotspot in de stad. Het tweede is Delft Gezellig ! Natuurlijk vinden Jeroen en Milene dat moeilijk te vatten want ze komen weinig in de stad. Vanuit de Tanthof en Buitenhof vaak niet verder dan Torenhove of snel vergaderen in en uit. Maar Delft is gezellig en moet dat blijven ! Daar hoen voorzieningen bij. Geen TOP en TIP maar een goed functionerend toerisch informatiecentrum, gecombineerd met postkantoor en eventuele andere diensten. Gericht op de toeristen en gericht op de inwoners in de stad. Zolang er meer buitenlanders bij de Delftse Post voor de deur staan dan bij het TIP dan is er iets fout in vraag en aanbod. Tenslotte innovatief, dat is prima en een grote driver. Maar de innovatie in TOP zit meer in het nieuwe koffiezet apparaat, of de schroefdop op de wijnfles dan op echte innovatie.

Milene wacht een grootste taak. Laat ze vrijdag nu eens aangeven in woord en geschrift hoe zij aankijkt tegen de hotspot het centrum van Delft. Hoe verhoudt de Spoorzone-ontwikkeling (alleen maar vetraging) zich tov. bereikbaarheid van de stad. Wat zijn de kernfunctie van de stad, wonen, winkelen en toerisme. Hoe verhouden deze zich tot elkaar ? En waar gaat men opsturen. Waarom een (in feite overbodig) Stadskantoor aan de rand van de stad, buiten de loop. En hoe moeten de semi-publieke functies zoals Postkantoor en Publieke Diensten zich ontwikkelen. En dat tegen de achtergrond van een cultuur-historische setting in de stad. Dat zouden de thema'smoeten zijn voor een bestuurlijke hutspot. En wat is dan het klapstuk...... ? Ik zou zeggen in de eerste plaats een serieuze en gedragen visie, en dat is wat anders dan leuk meelopen met modieuze oploopjes in TOP. In de tweede plaats, mede vanwege de bezuinigingen de linkse hobbies aan de orde stellen, maar ook kritisch kijken naar de toevoegde waarde van andere projecten, zoals het Vermeercentrum. En tenslotte een samenhangende visie ontwikkelen op het evenementenbeleid in de stad.

Het is jammer voor Jeroen, maar TOP is geen hotspot en zal het nooit worden. Het is een onaantrekkelijk gesloten gebouw, dat op zoek is naar een nieuwe functie. Waarom niet betrekken bij het Stadhuis en daarin een balies maken en eventueel het bestuurscentrum. Wellicht. Politiek is erger dat de CDA-fractievoorzitter zich niet realiseert dat zijn kiezers (voor zover er die nog zijn) niet naar TOP komen. En dat men in feite achter hobbies van een ander aan loopt. Ik zou er eerder voor kiezen kunst op te hangen in de C1000, dat is een echte hotspot. En 10% korting op de hutspot of andersom.

Tja en Milene. Zij worstelt met haar portefueille. Alleen een samenhangend visie, als klapstuk kan haar helpen. Anders wordt het elke dag hutspot.... en met dit magere college vooral Rats Kuch en Bonen ! Ik ben benieuwd hoed ruk het vrijdag is en of het nog lang onrustig zal zijn op de Hotspot Hippolytus. Aan de kermis zal het niet liggen.

AMvanderVeen
15 september 2010

Eerder verschenen columns van Arie van der Veen
Verzameld werk Arie van der Veen