logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact | english | GR2010 |


zaterdag | 10 juli 2010 | 10:00 |
Het lijkt wel of men bang is voor de bevolking !

Terecht trekken de volkse partijen OD, LD en SP aan de bel.


delft markt_000_arie_van_der_veen_20100214.jpg
Arie van der Veen

"Het scherm moest er komen !"

De (politieke) discussie die ontstaan is over het al of niet plaatsen van een groot TV scherm op de Markt heeft meerdere dimensies. Het is interessant om deze te duiden in een politieke, bestuurlijke en maatschappelijk context. Vertrekpunt daarbij is het uitgangspunt dat ik eerder beschreef in een van de musketiers. Namelijk de Markt als huiskamer van de Stad.

In Delft hebben we een prachtig centraal plein, de Markt. Daar komen bestuur, geloof en horeca bij elkaar. De Nieuwe Kerk is een gegeven door haar historische dimensie en haar religieuze duiding. Het Stadhuis oogt verlaten, maar is voor de raad nog steeds het verzamelpunt. De horeca is divers en vertegenwoordigt het maatschappelijke inititatief. Deze vinden elkaar in een zekere balans. Maar nu ontstaat er een nieuw fenomeen. Het volksgevoel van saamhorigheid er bij willen zijn, elkaar ontmoeten na de belangrijkste wedstrijden van het Nederlands Elftal, en vooral straks elkaar feliciteren met de overwinning of troosten na een onverhoopt verlies.

Een gemeentebestuur moet reageren en anticiperen op een dergelijke ontwikkeling. Niet alleen de burgemeester, de loco-burgemeester, maar ook de wethouder Binnenstad missen de boot als ze een verzoek om zo'n scherm negeren. De argumentatie is vooral tekenend. Zie de brief van wethouder de Prez. Voldongen feiten scheppen en verschuilen achter de horeca. Typisch een reactie die past bij de technocratische, angstige en naar binnen gerichte bestuursstijl in Delft. Het lijkt wel of men bang is voor de bevolking ! Terecht trekken de volkse partijen OD, LD en SP aan de bel.

Onze grote voorman Bas V. sprak tijdens het carnaval op eens over de huiskamer van de stad. Waar zou hij het vandaan hebben. Maar als er echte visite dreigt, dan is de huiskamer gesloten...... Wat vreemd dat in andere gemeenten, Haarlem, Maastricht, Leiden de plannen wel zijn aangepast.

Het viel mij op dat tijdens de voorrondewedstrijden de Beestenmarkt omringd was met een horde politie, ME en busjes die in mijn ogen alleen maar agressie opwekken. Niet de personen van de agenten, maar de feitelijke uiting van het gezag. Een tweede reflex van het bestuur, je tanden laten zien, zonder dat duidelijk is wat het effect is. Ook een uiting van een cultuur van wantrouwen.

Natuurlijk, de Horeca speelt ook een belangrijke rol, maar het welgemeend eigenbelang staat daar centraal. Dat is niet iets waar je als gemeentebestuur op moet sturen. Men kan het respecteren, maar een bestuur moet dat overstijgen. Een vanuit het publieke belang redeneren, en ik denk dat de wensen van de horeca ook geen rekening hebben gehouden met een mogelijke finaleplaats.

Wie ontbreek in dit debat is de wethouder Binnenstad. Een geweldige kans gemist om zich te positioneren als moeder van de huiskamer in Delft. Wellicht is ze met vakantie en Bas zal er ook wel niet zijn zondagavond.

Nu gaat het volgende gebeuren. Na afloop van de finale is er terecht een grote wens bij mensen om het resultaat met elkaar te vieren. En waar gaan ze naar toe ? Naar de Markt. En daar is dan niks extra. Je mag niet hopen dat dan de agressie zich richt op de Kerk, het Stadhuis of de horeca. Wellicht is het een idee om grote lakens mee te nemen en die te bevestigen aan het Satdhuis met als tekst. Bas bedankt ! En daarna drinken we een biertje op de Beestenmarkt en gaan vervolgens dinsdag lekker naar Amsterdam. Het zal dan hopelijk niet nog eens 32 jaar duren voor een herkansing. Die komt over twee jaar bij het EK of vier jaar bij het WK. En gelet op de termijnen van cultuuromslag in Delft, is er een goede kans dan het tijdens het WK 2018 wel voor elkaar komt, als we in Nederland spelen.

De schermendiscussie toont nog eens aan dat dit college een verkeerde samenstelling kent, en dat de Volkspartijen deel zouden moeten uitmaken van dit college, en niet de clubjes die zich vooral rond Torenhove bevinden. Een burgemeester die permanent de aansluiting bij de bevolking mist, maakt het nog erger. Ik dacht dat hij bij het afscheid van Hans van Bemmel zijn leven gebeterd had. Maar helaas hij heeft meer met kruiswoordpuzzles en sjoelen.

We gaan nu lekker ons voorbereiden en kijken bij de Sjees, Waag, Wijnhaven of Royal. En daarna vieren we met zijn allen in de huiskamer van de Stad, en laten we hopen dat de klokken luiden. Immers de Koning van Hispanje heb ik altijd geeerd...... en verslagen !

AMvdVeen
Zaterdag 10 juli 2010

VERZAMELD WERK ARIE VAN DER VEEN