logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact | english |
| donderdag 00-25-2010 00h00

----- Original Message -----
From: a.m.van der veen
To: prodeo@ziggo.nl
Sent: Wednesday, February 24, 2010 6:19 AM
Subject: formatiedagboek 3

Leiderschap vraagt om rust

Deze dag staat in het teken van reflectie. Nadenken over de te volgen strategieen inschattingen maken van effecten en resultaten. Als ik belangrijke beslissingen in mijn leven of in mijn loopbaan etc. moet nemen ga ik altijd langs bij de familiegraven. Ik ben beheerder van vele graven in de familie. In Spijk, Groningen, Rijswijk. En bezoek regelmatig de graven in Hoofddorp. Goes, Alkmaar en Koudekerk aan de Rijn. Kwestie van de werken van de zaligheid, zou Tjeerd zeggen, nadat de werken der barmhartigheid namelijk het begraven zijn voltooid. Zo toog ik gisteren ondanks het gebouwenverbod van ex-misdienaar Johannes Camps naar Jaffa. Een mooi aangelegde begraafplaats en verwijlde een pose bij het graf van een van mijn familiestamhoofden. Ik ben er trots op dat er dankzij hem en vooral zijn inzet in de samenleving voor studenten een van der Veenzaal is in Motiv, aan de Voorstraat. Als Anti-Revolutionairen (ARP) familie hebben wij altijd ons ingezet voor Kerk, Staat en Maatschappij. Onmiddellijk viel mij op Jaffa op net zoals in de rest van de gemeente Delft het achterstallig beheer. Delft, met zijn Walter Ettyproject van Kennis in Delft gaat mank aan kennis van de buitenwereld. Interactie met de samenleving en vooral met stakeholders. Gelukkig is er nog een kaartenbak op Jaffa en zo achterhaal je snel waar de grootste AR-familie uit Delft ligt, de familie Elfferich. (Ouders van Paulien en Tineke).

Nee, rust is belangrijk. Niet de eeuwige rust, als die al gegund wordt, maar rust en ritme in processen. Ik heb dat geleerd en paste dat toe als scheidsrechter bij de Koninklijke UD. De compaan van Concordia 1885 uit Delft. De energie volgen van de wedstrijd en daarmee spelen. Soms temporiseren en soms krachtig ingrijpen. Ook in de politiek en het openbaar bestuur. Jan Peter (niet de Wit maar B.) zou zeggen je verantwoordelijkheid nemen zodat het niet nog gekker wordt. Maar ik noem het regie, precies weten en inschatten hoe de hazen lopen en daarop intervenieneren en vooral zorgen dat de vrouwelijke haasjes niet van de leg raken ! Dat is politieke regie.

Uit Deventer heb ik mede overgehouden de vier woorden van de Lebuiniuskerk. Fide Deo, Consule, Vigile en Fortis Age. Dat geeft het precies aan. Voor niet gymnasiasten (en zij die grieks en latijn hebben laten vallen, o, schande): Vertrouw op de HEERE, overleg, weest waakzaam en handel met kracht. (Fortis heeft niks met die failliete bank te maken). Balkenende moet er maar eens langs rijden en die begrippen aan zich zelf spiegelen. En ook even in Rijswijk langs fietsen, met de prachtige uitspraak op de Herenstraat, geen communicatie zonder inhoud ! Of te wel voor alle huidige politici, ook de vriendjes in Delft ! Ophouden met twitteren, smssen en leuteren.

Neen de vast grond vinden, waarin ik het anker eeuwig hecht, dat is belangrijk. Meestal wordt dit versterkt door wekelijkse kerkgang, liefst twee maal. Tere, maar voedzame kost voor twitterend Nederland.

Rust, ook in het weekend en vooral op zondag. Daarom keer ik pas maandag weer terug uit Limburg. Dat er zondag topoverleg met de RK-geledingen uit het CDA is, maakt niks uit, wij (half-roomsen) gaan zaterdag naar de mis, en spreken elkaar dan zondagmiddag. Het gezegend heidendom sluit meestal na het eindeloze brunchen vanzelf aan, zullen we maar zeggen.

Voor Bas Verkerk en Hans Camps komt er ook rust aan en herorientatie. Ze zullen langzaam tot het inzicht komen dat het beter is dat zij Torenhoven en Delft verlaten. Net als de alle wethouders behalve Bolten. het is genoeg geweest, nieuwe rondes nieuwe kansen. Rensen kan voorlopig babysitten in het Kindercentrum in Voorhof. Vuyk kan nog een tijdje over de wereld vliegen met zijn airmiles overgehouden van zijn zinloze dienstreizen en gaat dan als vrijwilliger bij de Deltax aan de slag, nu Bianca waarschijnlijk hem en de Deltax gaat verlaten als belangrijk raadslid. Anne Koning heeft een coach en dat zal nog wel een tijdje blijven, want haar persoonlijke effectiviteit is nul, en haar strategische vaardigheden ontbreken. Ze kan het beste gaan oefenen met mijn vriend Clason om dit jaar wel de Sint Nicolaasgedichten gereed te hebben op de naschoolseopvang. Die van Stip kan eindelijk haar masters afmaken. Saskia is aardig en heeft zelfinzicht. Zij heeft mij in mei jl. al gevraagd of ze nog mee mag doen en ik vind dat ze een herkansing verdient als no. 5 in de BB. Ze moet dan wel haar verantwoordelijkheid nemen en als wethouder van Finanancien en Pen O, Hans Camps met ziekteverlof sturen (een rustkuur in Lourdes lijkt me) en aan Bas melden dat hij geen wachtgeld krijgt van de gemeente Delft. Bas kan prima aan de slag in een metropool in Limburg of bijvoorbeeld buurthuiswerker worden in Hoonhorst.

Ik houd nu een paar dagen rust en zorg dat mijn jacquet netjes blijft. Ik ga ook eens wat andenken hoe het nu moet met CDA na het demasque van Jan Peter en het partijbestuur. Fide Deo, doen we daar allen, Vigile te weinig, en Consule al helemaal niet. Het wordt denk ik tijd voor Fortis Agere. Aanpakken die handel zeggen we in 010 ! Maar eerst maar eens 3 maart afwachten in Delft, Den Haag, Torenhoven en op het Vrijthof,. Vale, tot maandag.

Van der Veen

(maandag verschijnt dagboek 4, en dinsdag dagboek 5 met stemadvies. Ik ga trouwens Aad van Tongeren machtigen voor mij te stemmen, want ik ga Bas en Hans hoofdstembureau en claviger niet vragen of ik binnen mag komen. En net als Lubbers stem ik dit keer eens op drie of op zeven van het CDA in delft. En in juni waarschijnlijk ook).