logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


donderdag | 5 mei 2011 | 16:00 |
delft jos_van_koppen_20110505_glazen_huis.jpg

From: jos van koppen
Sent: Thursday, May 05, 2011 3:30 PM
To: Harrie Fruyt v. h.
Subject: voor de site-voor de berichtgeving

EEN WEEKJE DELFT: EMANCIPATIE BIJ DE LINTJESREGEN, TOCH EVEN EEN GLAZEN HUIS OP KONINGINNEDAG, DODENHERDENKING EN BEVRIJDINGSDAG

Hare Majesteit heeft weer bij veel personen een behaaglijk gevoel gehad en dat ging gepaard met haar goedkeuring deze personen een koninklijk lintje op te spelden. Vrijdag 29 april was ik aanwezig bij de Delftse lintjesregen. Acht vrouwen en acht mannen kregen een lintje. Zo hoort het ook volgens de emancipatienormen, toch? Burgemeester Verkerk gaf bij iedereen aan waarom hij/zij volgens de aanvragers in aanmerking kwam voor een lintje. De lokale pers heeft inmiddels over iedereen wel het een en ander geschreven. Tijdens de toespraakjes –bij prachtig weer en met de ramen van de omgebouwde raadzaal open- was regelmatig een typisch Delfts geluid te horen: het carillon van de kerk. Verkerk merkte op, dat dit bij huwelijken ook in te huren was met muziek naar eigen keuze! De beiaardiers zijn ook gedeeltelijk de dupe geworden van de bezuinigingen dus …. zeg het voort en zorg voor wat extra inkomsten. Al met al duurde de ceremonie, inclusief een intermezzo met klassieke muziek een kleine twee uur.
Een paar nieuwe lintjesdragers waren ook deze keer weer zeer verrast, omdat ze onder valse voorwendselen door familie meegenomen waren naar het stadhuis. Later op de dag hoorde ik, dat Enschede het Glazen Huis 2012 mocht herbergen.
Wie niet bij het Oranjebal in de Tobbe [“Koninginnenach”] was heeft DJ-Luuk met een aantal nummers van jaren geleden Spargo, Oasis e.a. gemist. Op naar ….

Zaterdag 30 april was het weer nog beter dan de dag ervoor: een heerlijk Oranjezonnetje dus.
Reveille ! Sta op ! Klokslag 9.00 uur werd het Wilhelmus gezongen ter ere van Hare Majesteit. Ongeveer 30 gasten uit de zusterstad Aarau [Zw] waren ook aanwezig bij de reveille en stonden op het podium dat geheel doorzichtig was. Een compensatie Glazen Huis ? Ook de redding van DOK: het af te stoten filiaal in Tanthof zou als Delfts Glazen Huis dienst kunnen doen ! Muziekkorpsen en majorettes maakten de reveille compleet . . Ik stond naast wethouder Lukas Vokurka die mij vroeg of ik nog iets leuks ging doen vandaag. Ik zei dat ik misschien wel de kadernota ging lezen [niet leuk dus met al die bezuinigingen!] Na afloop van de reveille en na een dronk met heilwens op de koningin in de Burgerzaal ben ik nog even naar buiten gegaan met de dames van het “kabinet en representatie”. De oproep van de burgemeester om na te denken over extra inkomsten voor de beiaardiers bij huwelijken was bij mij blijkbaar blijven hangen. Ik kreeg ineens een idee: waarom niet een balkonscčne mogelijk maken in Delft? Uit mijn gelovige jaren wist ik dat Sinterklaas altijd na de intocht op het balkon verscheen [sommige kwajongens probeerden met een blaaspijp papieren pijltjes in zijn baard te schieten] Is er een balkon vroegen ze? Ja, zei ik en inderdaad …… er is een fraai klein balkon. Extra inkomsten voor de gemeente als men dat mogelijk maakt. Er zijn ongetwijfeld nogal wat echtparen die ook een balkonscčne als extra uitstraling in de reportage willen.
Rond 10 uur was het al gezellig druk in de binnenstad en het werd in de loop van de dag steeds drukker. Ik ben nog een paar keer de binnenstad in geweest en heb o.a. twee Fransen van het misverstand afgebracht, dat de huidige koningin op 30 april jarig zou zijn. Opmerkelijk overigens dat de laatste drie vorstinnen alle drie op de laatste dag van de maand jarig zijn [geweest]. Wilhelmina: 31 augustus, Juliana 30 april en Beatrix 31 januari.
Zou Willem Alexander binnenkort koningsdag op 27 april “voorschrijven”?

Dodenherdenking 4 mei. Ik vraag we weleens af of dat nog wel zinvol is na meer dan 65 jaar en dat geldt ook voor Bevrijdingsdag op 5 mei. Ze zijn wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt niet 5 mei wel vieren zonder even stil te staan bij de prijs die daarvoor betaald is. Bovendien heeft de herdenking op 4 mei een ruimere betekenis gekregen. Niet alleen vanwege 1940-1945 hebben we een dodenherdenking. Het is ook een vorm van protest geworden tegen allerlei vormen van racisme, discriminatie en oorlogen in het algemeen. Beelden en berichten die via de media ons bereiken tonen jammer genoeg aan, dat vechten voor verschillende vormen van vrijheid –soms zelfs met wapens- nog wijd verspreid, en zelfs ook in eigen land, min of meer noodzakelijk is. Daarom vind ik de Stille Tocht op 4 mei niet alleen als eerbetoon aan de gestorvenen uit de Tweede Wereldoorlog, maar met de gedachte dat vrijheid voor velen nog niet vanzelfsprekend is een goede zaak. Ook gisterenavond was er een indrukwekkend aantal Delftenaren verzameld rond het monument op de Nieuwe Plantage. Het is goed zo.
Men kan dus nu ook 5 mei vieren. In Delft karig, maar bij diverse bevrijdingsfestivals in het land veel uitgebreider. Sommige sterren hoppen van het ene naar het andere festival . Ik weet niet of zij ook op een of andere manier hun capaciteiten ten toon spreiden op 4 mei .

Jos van Koppen