logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


maandag | 6 juni 2011 | 00:25 |
delft obrechtstraat_050_vierhovenkerk_ramen.jpg

From: arie maarten van der veen
Sent: Saturday, June 04, 2011 8:52 AM
To: prodeo@ziggo.nl
Subject: hillenius 15 en 16

Hillenius 15

Over Belvedere en het Roode Koper

Dezer dagen bevind ik mij in Hotels. Even weg uit de Prinsenstad, gevlucht voor de buizerds en de meeuwen. En toch de Prinsenstad laat me niet los, soms vaart een trotse schuit met die naam over de Lek langs, en onmiddellijk denk ik aan de kenniseconomie. En als Eindhoven een prijs wint als slimste regio, dan reageer ik meteen, jammer Bas ! Maar gelukkig hij heeft een of andere oorkonde in ontvangst genomen, als gastvrije stad. En dat zijn we ook, jammer dat haar bestuur zo incompetent is.

Nee het is goed toeven in Schoonhoven en zeker met de wetenschap dat ds. H. Liefting hier ook aanwezig is. Hij hangt in de consistorie van de Bartholomeuskerk en zijn naam wordt bij de Bakker met ere genoemd, vijf broden halen vier betalen. Dat is nog eens vrije genade ! Liefting was predikant in Schoonhoven van 1998-2005. Daarna naar Delft.

Maar nu het Roode Koper in Leuvenheim, de bakermat van het CDA. Daar startte de actie Wij horen bij elkaar olv. mevr van der Werf. De leden grepen in, tegen het Haagse gezeur van Aantjes, Kruisinga en Andriessen. Midden jaren 70 ! En dat moet nu weer gebeuren. Net als in een hotel, als het tegenvalt dat lopen de klanten weg, ze stemmen met de voeten of ze grijpen in en geven feedback. En gelukkig….. In het CDA in Delft en in Den Haag gaan de leden ingrijpen. Niet om af te rekenen zoals in de linkse staatspartijen, maar zoals het behoort vanuit zorg voor de partij en liefde voor elkaar en de dolende vertegenwoordigers.

Woensdag a.s. rekenen we in het CDA Delft af, met Hans Kolkert, Rob van Woudenberg en Milene Junius. Maar we doen het niet zoals in het criminele circuit, afrekenen. Nee we bidden hen woorden toe waar ze niet om heen kunnen. Hans Kolkert de bede van Zacharias. Zo laat gij Heer Uw knecht…. Voor Rob, Blijft Gij hier met den ezel en dan bedoelen echt niet alleen Aadje.

En voor Milene, ach die kent de Taale Kanaans niet. Het beste is haar te dumpen zoals een date, zo van sorry schat we passen niet, en in bed viel je ook tegen ! Maar dat doen we niet in het CDA ! We zetten de talenten centraal. Hoeveel of weinig Rob en Milene er ook hebben. En we vragen wat heb je er mee gedaan ? Rob heeft er vooral wettisch ruzie mee gemaakt en te vroeg gejuicht. En Milene heeft haar ene talent begraven in de Spoorzone. Ze heeft er niet mee gewoekerd. De boogbruggetjes afgewezen, het Glazen Huis binnengehaald, een verkeerde portefeuille begeerd. De stad met HNK aan de rand van het faillissement gebracht. Maar dat geeft toch niet, ze heeft toch haar best gedaan ? En daarom nemen we woensdag afscheid van haar en gaan we heronderhandelen over de coalitie. Het was gewoon niet genoeg Milene. Je ene talent, is niet vermenigvuldigd. Niet luisteren, niet willen en niet kunnen…

Tja en dan is het over. En we gaan opnieuw beginnen en dan geven we Jeroen van Oort een tweede kans. Als eerste gaat hij een nieuw pak kopen op de Burgwal en hij gaat op een datingsite ! We brengen hem onder de mensen. En Aadje gaat volksvertegenwoordiger worden, namelijk praten met mensen en niet roddelen en stoken. Rob krijgt politieke rijlessen. Hij wordt eenvoudig raadslid en gaat zich verdiepen in de gemeentefinancien en de kansloze projecten van Delft. Ineke van Geenen komt elke week bij mij op bezoek en dat overhoor ik haar. We beginnen met het doordenken van de partijbeginselen. En politieke strategie. En zo bouwen we vanaf 8 juni aan de nieuwe coalitie voor Delft, een samenwerking van politieke partijen die de burger en niet de staat of de gemeente in Delft centraal stellen. En we gaan nog een paar jaar noodgedwongen samenwerken met de linkse kerk en in 2014 sluiten we die. Namelijk de coalitie voor Nieuw Delft krijgt de meerderheid. En de linkse kerk gaat dicht bij gebrek aan leden, net als met Hotels. Tenzij de leden ingrijpen. De gewone mensen in de PvdA en de idealisten in Groen Links. D66 is geen ledenpartij en aan STIP worden geen woorden vuil gemaakt in deze columns.

Nee, een Hotel is een goede plek voor bezinning. Gelukkig dat ik Bas of Wilma Verver niet tegen gekomen ben, want je kunt nooit iets uitsluiten. Gelukkig jagen ze in het Rode Kooper nog op (politieke) zwijnen.

AM Hillenius
4 juni 2011