logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


vrijdag | 3 juni 2011 | 13:05 |
LEUTEREN OVER EEN POSTZEGEL ...
delft rietveld_109_20110601_143602_a.jpg
Delft, Rietveld 109

From: arie maarten van der veen
Sent: Monday, May 30, 2011 3:32 PM
To: prodeo@ziggo.nl
Subject: Re: hillenius 11 tot en met 13

Hillenius 13 (voor vrijdag)

Over dansende schalen en buurgemeenten

De vrijdag na Hemelvaartsdag was vroeger in menig protestants gezin en zeker in een Domineesgezin een feestdag. Eindelijk een dag die niet geheel door de dienst des Heeren werd geleid. Zwemmen, ijs, pannekoeken of diefje met verlos een dolle boel. Maar ook een dag om met ds Hiemstra te bespreken van inspiratie en bezinning, misschien zelfs verdieping. Ook in de bestuurlijke wereld kan dat geen kwaad. Geen Ministerraad, geen colleges, gewoon eens een boek lezen of een preadvies van de Christen-Juristenvereniging.

Bezinning op ons dagelijkse bestuurlijke leven of te wel de vraag: waar zijn we mee bezig. Voor Bas een dag om nogmaals zijn c.v. bij te werken en voor moe Verver om na haar dagelijkse onderhoudsbeurt lekker met de aannemer te klussen of met haar zoon een eindje te rijden op eigen kosten !

Bezinning op het vraagstuk van het regionale bestuur en dan bedoel ik niet direct de metropool… of je voor te bereiden op de achterliggende vraagstukken van het VNG-congres en voor Milene om de moties voor 8 juni nog eens te lezen en je voor te bereiden op inhoudelijk verweer.

De metropoolgedachte is een heilloze weg. Liever geen aandacht aan besteden. Veel beter is om na te denken over functionele intergemeentelijke samenwerking, herindeling en taakdifferentiatie. Geredeneerd uit de gedachte van de centrumgemeente. In Delft heerst ten onrechte de gedachte dat wij het centrum van de wereld, de economie, vooral de kenniseconomie zijn en dat we centrum in de regio zijn. Op papier zijn we dat, maar in de praktijk zijn we een onbestorven weduwe. Geen geld, geen uitstraling en geen empathie. Het lijkt Bolten en Koning wel… geen wonder dat Pijnacker, Naaldwijk, Den Hoorn niks willen. We zijn veroordeeld tot sterfhuis Rijswijk. Of toch niet ?

We zijn zeker niet veroordeeld tot Rijswijk, maar we kiezen daarvoor bij gebrek aan visie, initiatief en vooral volharding. We moeten namelijk naar het Westland. Daar komen onze mensen vandaan en de urine wekelijks in mijn portiek ruikt naar de Lier, Poeldijk en vooral ’s Gravenzande. Degelijke pis het stinkt een uur in de wind. En ambtenaren uit Rijswijk houden het liefst de plas op. Zeker opoe van de r Wel !

Delft mist een strategische visie op haar ontwikkelingsrichting en vlucht, voorlopig nog met Bas richting de Metropool. En vlucht ins Blauen hinein. Nee, we moeten met Zuid-Holland praten over een robuust bestuur tot 2035 ! En daar gaan de gemeenten over en daarna de provincie en uiteindelijk het Rijk. En helaas Bas, niet Europa. Delft moet bouwen, in overleg met de buren. Het Haantje, Sion en dan richting Den Hoorn en verder. Samen en dan niet de mislukkingen van de buren kopieren, maar innovatief, slim en vooral effectief. Dat heet Ruimtelijke Ordening en dat is wat anders dan gaan leuteren over een postzegel aan het Rietveld.

Dat wordt de uitdaging, niet over een nachtje ijs, maar weloverwogen en koersvast. Het lijkt de SGP wel. En dan werken aan een gebalanceerde bevolkingssamenstelling en leren van Alkmaar, Deventer en al die gemeenten die ons zijn gepasseerd in de Atlas van Martin.

Allemaal studeren en beschouwen en dan besluiten nemen. Dat laatste is nieuw voor Delft. Tsjonge wat moeilijk met al die academici. En daarom straks de tuinders uit het Westland en de kooplieden uit de Lier en Naaldwijk er bij. En het hogere kader van Den Hoorn. Zo bouw je een stad. En dan samenwerkingarrangementen met Den Haag (niet te veel) en vooral Rotterdam. Dat is een robuuste as in Europees verband. En dan een mooie weg aanleggen bij de Harnasch, de Bas Verkerkweg, oud-burgemeester 2005-2011. Eer betoon aan onze Europese kenniswerker, en dan het Gondelplein, de pandverbodenrotonde. De Juniussteeg… en het Boltenpad. Dat is Politieke RO.

En natuurlijke de Tjechische wijk in Den Hoorn. De Havelweg, het Panenkaplein, met trapveld en de Martin Stoelinga allee…. Prachtig en misschien een klein Pavelpaadje, want iedere Tsjech is een Pavelzoon. Gelukkig dat ze niet allemaal mogen stemmen. En dan Clustering TU, HBO en vooral veel MBO. Het Lucas Vorkurka-college, vroeger in InHolland afdeling bloemschikken en strikvlechten.

Wat een mooie stad, om trots op te zijn. Identiteit voor het Westland en draagvlak voor Delft, Met een stadsbouwmeester en een dorpsveldwachter. Zijn naam was Sjakie van de Hoek… Vroeger van der Tak genaamd.

AM Hillenius
2 juni 2011