logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


dinsdag | 31 mei 2011 | 11:45 |
... OPLETTEN MET PARKEREN BAS ...
delft coolsingel_dienstauto_bas_verkerk_20110414.jpg
Rotterdam, Coolsingel. Dienstwagen burgemeester Bas Verkerk.

From: arie maarten van der veen
Sent: Tuesday, May 31, 2011 10:45 AM
To: prodeo@ziggo.nl
Subject: hillenius 9

Hillenius 9

Over benoemde burgemeesters met te grote ego’s te weinig kwaliteit

Mijn favoriete departement om nog eens als minister te dienen in Binnenlandse Zaken. Dat komt omdat ik als vijfjarig jochie al bij onze ‘oom’ Jan Smallenbroek kwam en dan hadden we het over de grote problematiek van herindeling en vooral burgemeestersbenoemingen. De minister was toen nog heel pief ! En BZK ook. Dat is helaas en ten onrechte veranderd. Nog steeds is BZK het benoemingendepartement, maar het is fout gegaan bij de procedures tot benoeming van burgemeesters. De raden zijn oppermachtig geworden en dan gaat het fout.

Voorbeelden te over.
Dat Bas Verkerk nooit burgemeester had moeten worden van Delft weet iedereen. De schuld uiteindelijk van Stoelinga die in zijn Mussert of Moskou keuze verkeerd zat. Beter Faber kunnen kiezen, een bleke PvdA, dan een machtsbeluste, incompetente en vooral luie VVD-er. Erger is dat men hem ook nog heeft voorgedragen voor herbenoeming, daarin is de hele raad exclusief buizerd De Wit te laken. Zijn mislukte escapade naar de AR is het bewijs van zijn totale isolement en externe incompetentie. Gelukkig nog maar een paar maanden en dan rekent de rechtspraak met hem af. Pandverboden, Gondels en de Tunnel…. Het is hem teveel geworden !

Maar nu komt het . Steeds meer VVD-burgemeesters verschijnen op het toneel en niet alleen Bas, maar ook het lekkerste wijf uit het Zuid-Hollandse burgemeesterscorps die van Schiedam ligt onder vuur. Ik zou haar opvolger in Voorschoten worden, want ze was naar de jeneverstad. Helaas een maatje te groot en nu hangt ze. Een integriteitsonderzoek van de eigen raad…. En die van Schiedam die weten daar wel raad mee, zeker met een borreltje op. Een ander te hoog gestegen figuur is Annemarie Jorritsma. De vrolijke kwebbel met die waterpomp. Ze is als minister van EZ al door de mand gevallen, maar het landelijk niveau blijft haar trekken ze is immers te zwaar ((afen toe) in haar ogen voor Almere. Nee, de VNG besturen samen met een andere lichtgewicht die uit Pijnacker…. N.b. een oud-collega van mij.

Begin juni vindt ze haar Waterloo… nadat recent ook al de begroting van de VNG is afgestemd, volgt 8 juni de squeeze van het bestuursakkoord. Niet het linkse geneuzel uit o.a. Delft, maar de volkomen verkeerde inschattingen kosten haar en het bestuur de kop ! Want mijn vriend Piet Hein is niet onder indruk en ik ook niet. Met het Bestuursakkoord gaan we gewoon verder om vanuit het kabinet de linkse kerk af te breken, wat Bolten, Schreijer en heel 020 ook piept… En dan een evaluatie. En alleen zij die echt bezuinigd hebben krijgen een extraatje. Dat heet sectorsturing. En het begint tijd te worden om je af te vragen of de VNG als organisatie niet over de datum is. Ed Berg en Drijber zijn verdwenen en na Deetman is er geen leiderschap meer te vinden.

En dat komt door de verkeerde benoemingsprocedure van burgemeesters, de basis voor het bestuur van de VNG, Rick Buddenberg, Sjakie van der Tak, Ineke van der Wel en Bas Verkerk en Playgirl Verver…en jazelfs de metropoliet van Rotterdam… niet aan de maat ! Men wordt benoemd op valse gronden en kleur. In Rijswijk hoort een CDA-VVD burgemeester. In Delft een AR-CH of PvdA burgemeester. In Schiedam een PvdA-SP burgemeester. In Westland en Pijnacker een CDA burgemeester met inhoud…. Maar raden kiezen permanent de verkeerde omdat met geen niveau heeft zoals in Delft, verdeeld is zoals in Schiedam of niet oplet zoals in Pijnacker en Westland.

Veel beter is het in Zoetermeer, daar werd Jan Waaijer, mede dankzij mij burgemeester op basis van een referendum. Een man met warmte, autoriteit en boven de partijen. En vooral geen last van een te groot ego en honger naar bijbaantjes. Tegen de techno-cultuur van VVD en PvdA aldaar preekt hij gerechtigheid en liefde.
Het wordt gezellig in juni bij de VNG als het aangeschoten wild bij elkaar in Doetinchem in de megastallen van Herman Kaiser. En maar klagen en zielig doen, over agressie, bestuursakkoord en het gebrek aan dienstauto’s…

Welnu het wordt tijd dat Donner of zijn opvolger aankondigt dat we een door de bevolking direct gekozen burgemeester krijgen met een gezag ! Boven de partijen. En wie wordt het dan, degene die belooft de minste bijbaantjes buiten de gemeente te nemen. Helaas is het rapport Deetman niet echt geaccepteerd in het CDA. En met Liesbeth Spies als woordvoerder win je de oorlog niet. Maar de discussie moet terugkomen want nu dreigt het burgemeesterscorps een losgeslagen zelf bevestigend circuitje te worden, dat in veel gevallen slechts gehandhaafd wordt doordat de gemeente geen zin hebben het wachtgeld te betalen…

Wellicht is een caroussel een idee. Die Verver komt als waarnemer naar Delft, met een mooie strik op haar achterste… Bas wordt burgemeester van de Efteling samen met Van der Wel… Waaijer stelt orde op zaken in Schiedam en Sjaak wordt burgemeester van Poeldijk, en zijn maat Buddenberg naar de Lier. En dan gaan we eindelijk eens herindelen. Delft en Westland samen en dan een echte burgemeester. We heffen Rijswijk op, verdelen tussen Delft, Den Haag en Leidschendam-Voorburg. En de rest blijft gewoon zo, hoewel Midden-Delfland verdeeld wordt tussen Delft en Maassluis. En de metropool zeggen we af. Gewoon een kaartje HTM-RET kopen.
En dan is iedereen weer op zijn plek. En de VNG, daar maken we een sectoruitvoeringsorgaan van en het wordt gevestigd in Barneveld of Loppersum. Dan is tegelijk de kloof tussen bureau en achterban opgelost.
En al die burgemeesters met te grote ego’s blijven lid van het Algemeen Bestuur, wat toch is opgeheven en ze mogen elke maand bij elkaar komen op eigen kosten. Alleen opletten met parkeren Bas, want ook in Almere is er betaald parkeren en daar zijn ze streng !

AMHillenius
290511