logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


vrijdag | 27 mei 2011 | 00:10 |
delft coolsingel_dienstauto_bas_verkerk_20110414.jpg
Rotterdam, Coolsingel.

From: mrdrsamvanderveen
Sent: Thursday, May 26, 2011 8:37 AM
To: prodeo@ziggo.nl
Subject: Hillenius 5

Hillenius 5

Over de Metropoliet van de Coolsingel en de Khalief van het Spui.

Woensdag deed ik een rondje Den Haag. Net als 400 bestuurders. Maar qua stadion ben ik liever in de Kuip dan in het Umpalumpastadion van ADO. Maar dat terzijde. Mijn doel was om weer even het Haagse circuit te pleasen en vooral mij te verdiepen in het vraagstuk van artikel 12 Fin. Verhoudingswet, voor Delft. Daarom verschillende afspraken gemaakt met mensen van BZK, Haagse fracties, de VNG je komt iedereen tegen. Ik hield staande receptie met de leden van de Raad van State… en Delft is daar bekend als formalistische prutsgemeente. Staatsraad Helder dol blij met het Glazen Huis in Enschede !

’s Avond uitgebreid met CDA-lid van Oort gebeld. En de tactiek besproken ter voorbereiding van de CDA-ledenvergadering en mij alvast conceptueel met hem verdiept in het afgewezen collegevoorstel voor aanbesteding van het Stadskantoor. Niets lijkt de voortdenderende lemmingen in het college(blok) te kunnen stoppen. Maar gelukkig heb ik mijn contacten bij de Provincie Zuid-Holland en de Inspectie gemeentefinancien….. Het komt vanzelf goed. Want de autistische en schijnbaar auktartische Delfse Republikeinse Republiek, valt echt onder Zuid-Holland en het hervormde of gereformeerde herindelingskader van Piet Hein….. n.b. niet die uit Rotterdam.

En nu we het toch over kaders hebben maar eens inzoomen op de de Metropoolregio. Het speeltje van vele burgemeesters met teveel tijd. Terwijl ik gisteren op het terras zat op het Spui kwam de Khalif van het Spui naar buiten, mijn achterneef Jozias. Parmantig trippelde hij naar lijn 1. En daarna naar de Randstadrail, hij moest op bezoek bij de Metropoliet van de Coolsingel Aboutaleb. Samen dromen van een groot Rijk. De een noemt het groot-Rotterdam, de ander Groot-Den Haag…. En Bas zelf wel denken aan Groot Delfland. Het zoveelste bestuurlijk construct dat op termijn uiteenspat omdat het staatsrechtelijk niet geborgd is. Maar nog erger, geen materiele inhoud heeft, maar voor Delft wel kansen biedt.

Begin jaren negentig schreef ik al een rapport over nieuw intermediair bestuur, en sindsdien is het knutselen. WGR-plus etc. Delft is zo dom geweest zich te laten verleiden door Haaglanden. Een ambtenarencircuit met teveel bestuur en te weinig inhoud. Gelukkig trekken maatschappelijke en wetenschappelijke partijen zich er niks van aan. Voor Delft en de TU is alleen Rotterdam financieel van belang en Den Haag wellicht een beetje bestuurlijk. En zolang ze op Minerva onze jongens fietsenmakers noemen is er met Leiden ook niks aan ! De metropool den haag-rotterdam leidt tot niks anders dan Groot-Rotterdam. En wij van 010 zitten niet te wachten op die papierschuivers uit Den Haag. Vaak voel ik me in Den Haag als in een sociale werkplaats voor hoog opgeleiden. We hebben het heel druk met niks, terwijl bij Hoek van Holland de tweede Maasvlakte verrrijst. Echt groter dan het hele Binnenhof en omgeving…..

Nee geef mij maar gewoon de provincie Zuid-Holland en daarnaast samenwerkingsconstructies en zoveel mogelijk logische herindeling. Delft samen met Midden-Delfland en Westland een gemeente. Zijn we mooi van Bas en Sjakie af, en we maken Arnoud burgemeester. Wethouders in Nederland zijn de baas en niet zichzelf bezighoudende benoemde bestuurders. Flevoland opdelen tussen Overijssel en Utrecht en 026 niet samen met 020, drie sterren zijn al genoeg aan het IJmeer !

En dat gaan we binnenkort lekker bespreken in Doetinchem. De VNG heeft een week vergaderd over de vraag of Politiek Delft wel journalistiek is.. Ze weten het nog niet. Maar gelukkig zijn mijn vrienden in Gelderland wat meer gewend ! Die vinden het prachtig om genoemd te worden en uit de vergetelheid gerukt te worden. We gaan dus lekker schrijven in juni over de metropool Doetinchem en de as- Ulft-Beltrum. Je kunt overigens afvragen of de VNG ook niet moet worden opgeheven zeker als ze dwars blijven liggen bij het bestuursakkoord…. Dan beeindigen we de linkse projecten toch per wet. En we schorsen het besluit tot competitievervalsing van Depla in Eindhoven…. Gewoon naar de eerste divisie met Fred Rutten lijkt me. Alleen de fietsenstalling overnemen met zijn broertje Paul en dan tegen Roda spelen…

En Metropolieten ? Veel te ver weg de Achterhoek. Lekker vergaderen in het DHC-stadion stel ik voor, kunnen ze beginnen te ruzieen hoe de tribune moet heten. Ik stel voor de Guus Haaktribune, ex ADO ex Feyenoord, dat was nog eens een metropolliet, vooral op de bank tegen Eustudiantes in 1970. De dag in Den Haag eindigde met mijn CDA-kennis in de Algemene Rekenkamer, hij miste Bas…. En rende toen naar de tandarts. Hij had kiespijn !

AMHillenius.
260511

p.s. Trouwe lezers misten de Hillenius 1 en 2. Deze zijn apocrief verschenen en verspreid in kerkelijke kringen. Ik werd bedreigd omdat ik teveel over het geloof schreef ! Zo gaat dat in goddeloos Delft. Maar gelukkig heb ik de essentie van die stukken. Schoon schip in Delft, weg met Rijswijk, en exit Bas c.s. en openbare schuldbelijdenis van Dekker en trawanten kunnen verwerken in de andere stukken. We tellen gewoon door tot Hillenius 365 ! Nog een jaartje !