logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


donderdag | 19 mei 2011 | 02:30 |
KANDIDAAT-LEIDER CDA
delft amvdveen_de_goede_herder_IMG-20110507-00174.jpg
De goede herder.

From: arie maarten van der veen
Sent: Wednesday, May 18, 2011 9:59 AM
To: prodeo
Subject: delflander 11

DELFLANDER 11

Over getuigen en zien in Delft en daarbuiten !

Mijn compaan Ruth Peetoom is eindelijk in aktie gekomen. Het CDA gaat herbronnen. Twee commissies komen met voorstellen. De eerste gaat de uitgangspunten olv. Jacobine Geel hertalen, de tweede onder leiding van Theo Camps gaat naar de organisatie (welke organisatie?) kijken… In november moeten ze klaar zijn, ze moeten opschieten. Hierbij alvast wat handreikingen. Zowel landelijk als voor Delft…..

Jacobine Geel is de dochter van een zendeling die vanuit onze kerk in Krimpen aan den IJssel werd uitgestuurd en regelmatig bij ons thuis kwam. Ik speelde dan dominee, Rick Grashoff op het orgeltje en Jacobine mocht de zondagsbrief voorlezen of de collecte doen. Ik ben voor de vrouw in het ambt! En Theo Camps is mijn oud-collega bij Rijnconsult en hem ken ik ook al 20 jaar. Ze zullen het mooi vinden als ik hen positief adviseer. En mijn hoofdadvies kom zo snel mogelijk met een procedure voor verkiezing van een partijleider, en beoogd lijsttrekker.
Want aan de boodschap van het CDA is niet veel mis en de organisatie moet een beetje aangepakt worden, maar het gaat vooral om mensen. We moeten terug naar mensen die getuigen en zien. Die de woorden kennen en de symbolen uitdragen.

In mijn opvatting passen woorden en getuigen in de protestanten traditie en symbolen en zien bij de RK en beiden beinvloeden elkaar. En wat zien we nu in het CDA ? Er zijn geen Woorden, geen Getuigen, men Ziet niet en vooral men Getuigt niet waar men voor staat. Onze vrienden Verhagen en Bleker getuigen van hun onmacht… en compenseren dat met toys boys BMW 7 en een verlengde 7, zelfs Marja sprak er schande van ! Wie heeft de grootste ? En Jan Kees de Jager is meer met zijn toys en boys bezig dan met politiek leiderschap…. Het is niet erg dat we geen politiek leider hebben…want er zijn toch geen verkiezingen… Hoe durf je het te zeggen ?

Nee dan Rob van de Woudenberg, het roulerende politiek talent in Delft. Terwijl de stad failliet gaat mauwen over talentenontwikkeling. Ik zou zeggen lees eens de vergelijking van de talenten en denk eens na hoeveel je er zelf hebt en wat de multiplier is. Geen mij Van Oort maar.. en over het vrouwelijk unieke talent Milene zwijg ik maar even. En geen twitter over Aadje. En dan kom ik tot de kern van het probleem van het CDA en in feite ook van de CU. Men is losgezongen van de eigen achterban… hoe haalt Joelle het in haar oog voor het Glazen Huis te zijn… ? Pure afgoderij en de mammon om de hoek ! Broeder Alberts zou haar moeten verhoren. Men is door gebrek van beginselvast denken meestal meeloper met de liberalen, met de linkse kerk of met Wilders. Terwijl we terug moeten naar het Woord en de symbolen. Ds Dekker bij gebrek aan abstractievermogen had niks met de brandende kaars, terwijl hij zo n mooie kandelaar van mij gekregen heeft omdat hij niet naar Katwijk is gevlucht. Nee de kaars is het zinnebeeld van ons leven, de vlam van ons bestaan!... En dat is Jezus Christus ! Als mens en beelddrager van de Goddelijkheid. Dan hebben de H.Geest die ons aanvoert… en dat alles onder het beeld van de genadige en barmhartige maar soms ook te vrezen vader. Vreeze en vertrouwen toevoorzicht, zou ds.Liefting zeggen. En dan kunnen we wel hertalen of herbronnen, we moeten gewoon doen waar we voor staan. In de Hofkerk, in de Mattheus in het hele land.

Maak ons volbrengers van uw Woord, getuigen van u vrede. En dan moet je de slag maken tussen geloof en Politiek en daar heeft het CDA in een commissie waar mijn moeder deel van uitmaakte voldoende over geschreven. De uitgangspunten, de beginselen liever, van het CDA zijn de vertaling van de christelijke boodschap in een open partij. En ze dienen als kaders voor het politiek handelen. En of je ze nu gerechtigheid of recht,. solidariteit of samen, rentmeesterschap, of duurzaam beheer….het is om het even. Wat ons onderscheidt is de gespreide verantwoordelijkheid! Namelijk dat niemand de baas is, niet de staat, niet de overheid. Maar ook niet de markt. Maar ja het faalt aardse vrienden vaak aan krachten !

In dit perspectief moeten we Balkenende en Klink steeds meer zien als bedrijfsongevallen. Papieren verhalen maar als het er op aankomt, vooral eigenwijs en kifterig.. Hetr lijken wle bonders en Ab is er ook een. Kan zo in de Mattheus naar zijn broer luisteren ! Allemaal mooi hertalen. Ook in Delft, maar gewoon de gespreide verantwoordelijkheid, het vroegere samen verantwoordelijk en Niet bij Brood Alleen uitdragen ! Ook in Delft !

Neem nu HNK en Spoorzone. Wie is daar nu verantwoordelijk voor en wie beslist en betaalt de rekening ? Symbolen Barbaratunnel etc. onze kathoileken begrijpen het , maar de wettische protestanten staan er naast. Of schrijven onleesbare rapporten zoals Hamilcar Knops en Raymond Gradus van het WI… n.b. RK en Knops komt nog wel uit Delft…… Het lijkt wel alsof alle katholieken in het CDA prostant zijn geworden. Maxima had gelijk ! En dan kom ik bij mijn punt van de organisatie en de plaats van het CDA in de steden. In Delft gaan we werken aan een kartel met partijen voor Nieuw Delft: CDA-CU, OD en LD en Heuli als hij zich gedraagt. Keihard ons afzetten tegen de linkse kerk en het liberale marktdenken. Wij zijn de beweging van de samenleving…. ! Tegen stadskantoren en kansloze bestuurders zoals Bas, Pavel maar ook tegen Milene. Dat is politiek zoals Abraham Kuyper ons leerde en die nog steeds relevant is. En die is soms keihard, maar wel beginsel en aard en nagelvast !

En dan gaat het er om dat de goede mensen op de goede plek zitten. Haersma Buma is ongeschikt als extern leider, typisch een commissaris of abactis intern van Minerva… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over Sjakie en zijn rode tomaten,. Hoezo symbolen ? Het beste advies dat Theo Camps kan geven is dat alle CDA kaderleden weer op cursus gaan en de Oostlanders, de Westlander en de Delflanders lezen. En het partijbureau verplaatsen naar Barneveld of Houten. Weg uit die verstikkende Haagse kaasstolp. En alle medewerkers op een ledenassesment en dan blijven alleen Cees Zwanenburg, Joke Stoker en Sylvia van Eijk over. De rest kan beter weer gaan folderen te beginnen met Ellen Nauta. Maar dat gebeurt niet met rapporten, maar met leiderschap. En leiderschap ontstaat vanzelf of dat heb je. Met af en toe een EPT-trainig en een lezing van Jaap Boonstra. Daar weet Theo alles van en anders komt hij maar met Ludy Geut langs. En parkeren bij de BV Parkeergarage Delft.

Hertalen is niet nodig, herbronnen doe je permanent, vooral in de NK bij Liefting of bij den Breejen en soms bij Wout en Dekker ! Nee het gaat om volbrengers van uw Woord en Beelddragers van de symbolen. En gewoon de Bijbel kennen, lezen en herlezen en niet teveel herzien. En laat ik ons adspirant nieuwe kader ter wille zijn: We zingen een keer uit op Toonhoogte (stiekem bondsliedboek) en uit de ELB. Want christelijk politiek is ook zingen en getuigen: Over mijn Opper Heer ps. 108, op Uw mijn Heiland blijf ik hopen. Geest van Hierboven… en in de politiek voor Leen: Ik ben een metselaar ik stapel de steentjes op elkaar. Want politiek is metselen, met het goede specie, namelijk het geloof , de hoop en de liefde en dan vallen alle steentjes op hun plek. En af en toe een steen in de vijver, of door de ramen van het glazen huis of het nieuwe kantoor. En op de verlengde BMW van Maxime. Niet te missen en daar pamperen we hem met een tempurmatras. Want dat zijn de werken der barmhartigheid of der zaligheid. Wie kent die nog ?

Eigenlijk gaat het in het CDA om talentontwikkeling. Maar dat moeten die er wel zijn en dat komt vanzelf door studie en zelfinzicht. Het talent van Rob is vooral om de belendende coalitiepartijen nat te houden. Milene is vooral goed in detachering, Jeroen is van de inhoud maar nog te weinig van het proces . en Aadje kan goed twitteren en roddelen…en de metselaar lijmt de steentjes aan elkaar. Dat is politiek management of leiderschap. Vroeger zeiden we: Laat Hem besturen waken, het is wijsheid wat Hij doet, zo zal hij alles maken wat U verwonderen doet ! En zo is het, was het en zal het altijd zijn. Wat Jacobine ook twittert en Theo bedenkt aan modellen processen en aanpakken. Maak om Jezus wil mijn consult rein, zeiden we vroeger in Velp. …..Moge dat het CDA vooruit helpen… en voor een ieder ps 139 vs. Heer die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mij zelf ook ken ! Zelfs voor vriend Strauss-Kahn ! En dan heb ik het niet over kamermeisjes ! En dan dienen, dienen en dienen. Dat verdient respect, en levert stemmen op.

AMDelflander
180511