logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


donderdag | 5 mei 2011 | 05:00 |
DELFT DODENHERDENKING 2011
Toespraak door burgemeester Bas Verkerk


Van: arie maarten van der veen
Datum: 4 mei 2011 22:12
Onderwerp: na de dodenherdenking.......eindelijk bevrijding
Aan: prodeo

Delflander 4

Na de dodenherdenking....eindelijk bevrijding

De dodenherdenking was de eerste die ik meemaakte in Delft. Vorig jaar bezocht ik deze noodgedwongen in Zoetermeer-Rokkeveen. En ik vond het in Delft niet indrukwekkend, Eerder hilarisch en beangstigend. In de eerste plaats veel te veel blauw op straat, hebben die niks anders te doen. En in de tweede plaats die belachelijke dranghekken en gebrek aan regie. Normaal zou zijn op het moment dat de optocht olv Bas en zijn kornuiten er aan komt dat de hekken open gaan om burgerij en bestuur te mengen, maar nee hoor. Ik stond in het LK-vak.(linkse kerk). Het vak met zeurpieten en zuurpruimen. Mijn thema was dat Delft bevrijd moet worden van quasi bestuurders als Verkerk, Junius, Vukorva en Weijers, maar het linkse volk ging mij bedreigen, ze zouden me wel eens aanpakken. Het lijlt de DDR wel... gelukkig was dreigen met mijn boek Rebel mijn Hart genoeg.... Altijd het zelfde, interessant doen en gewetensvol doen op kosten van anderen. Allemaal opsluiten in het Glazen Huis lijkt me.... en dan op transport richting Enschede.

Bas was weer niet in staat foutloos een stukkie van een ander voor te lezen... de Krant op Zondag, bestaat die wel. Obligaat geneuzel... terwijl er zulke goede colums op politiek delft staan. Nee ik verheug me al weer op de gemeentereiniging, namelijk de linten ophalen van virgiel en dsc en deze dan vervolgens terugbezorgen op de respectievelijke societeiten. Io vivat en de Roomse Horden rukken aan.

Het was angstig met al die agenten.... maar vele bekenden. ik mistte allen Heuli, Stoelinga en de Wit. Zelfs ds Dekker was uit zijn schulp gekropen en schielijk aanwezig. Ik hoop op bevrijding voor hem bij het generale college van opzicht, maar houd me hart vast, ook voor zuster Gooijer-Medema ze had niet eens door dat de kerstnachtdienst en lichtjesavond bedreigd werden door dorpsdespoot Weijers.... want ja bonders gaan niet naar de kerstnachtdienst en steken hun licht vooral op in de Oude Kerk.

Tja dodenherdenking, Vokurka in spijkerbroek met de handen in de zakken en Junius met haar stiefdochter... allemaal mooi. Nee geef mij van Oort, maar altijd passend gekleed zeker als de Monuta in beeld is.

Dodenherdenking, de politieke doden uit 1940-45 prima, maar nu naar de bevrijding. De vrijmaking uit de banden van de linkse kerk en het benepen bondsgedoe... Is er hoop, ja altijd want in Delft keren we altijd terug naar vers 6 van het Wilhelmus.... mijn schild en de betrouwen zijt Gij o Heer...... En vooral dat ik toch vroom mag blijven..... De tyrannie verdrijven van Heuli, van het Glazen Paleis en het Stadskantoor, die mij mijn hart en mijn portemonnee verwondt. Ik verheug op 5 mei.

AMDelflander
5 mei 2011