logo politiek delft
home|mission statement|archief|links|contact|english|GR2010|


zondag | 1 mei 2011 | 12:00 |
delft rebel_mijn_hart_20110422.jpg

From: arie maarten van der veen
Sent: Sunday, May 01, 2011 9:15 AM
To: prodeo@ziggo.nl
Subject: Fwd: Delflander 1 definitief

Rebel, mijn hart..... over verzet en (geen) overgave

De eerste week van mei is altijd bijzonder. 4 en 5 mei; 6 mei 1970 won FEYENOORD de Europa Cup en later de UEFA-beker later... en de dood van Pim Fortuyn. Helden verhalen. Verzet en geen overgave... de goal van Kindvall, de goals van Van Hooijdonk. Maar ook de enorme moed van mensen, zoals van mijn oud-oom J.H. van der Veen 1890-1944, en mijn oom R.J.van der Veen (1926-1945). Gewoon doodgeschoten omdat ze niet wilde buigen en zeker niet barsten. Die genen heb ik ook in mij, en die worden elk jaar in mei opnieuw bevestigd. Het is apart dat in de Voorstraat bij Motiv een steen hangt ter herinnering aan mijn achterneef R.J. van der Veen, bouwkundestudent en toen geschwitst naar Theologie. Bouwen, inrichten en opgaan, vlgs ps. 84 zal hij hebben gedacht en zo zie ik het ook. Ik heb er over gemediteerd in onze familiekerk in Goes, de Westerkerk... www.westergoeskerk.nl.

Buigen en niet barsten dat deed de architect Van der Veen toen hij weigerde om te vertellen waar zijn zonen waren die actief verzet pleegden tegen de Duitsers. Met handgranaten in de zak, samen met mijn oom J. van der K. Dat waren mannen. En terecht is de architect van der Veen samen met vele gesneuvelde kunstenaars, Campert. Max Speyer, Elly Premsela en anderen.... geeerd in een tentoonstelling. Rebel mijn hart, kunstenaars 1940-1945.

Architecten, die voor de oorlog werken bouwden in opdracht, met draagvlak. Heel wat anders dan de huidige vazallen van de macht, zoals die man van de M in Den Haag, het statussymbool van Marnix Norder en het Glazen Paleis van Francine. Het wordt tijd de komende maanden om dat wanproject een zelfde lot te laten overkomen als de M. Gewoon het Glazen Paleis wordt en blijft de M van Maquette, net als in Berlijn de tentoonstelling van niet gebouwde objecten van de bekende architect Speer. En het is niet de architect, maar de opdrachtgever die verantwoordelijk is. Daarom 16 mei, komt allen naar de Veste om het ontwerp te roemen, de Maquette te prijzen en het verder af te stemmen.... net als het Glazen Huis. Want er is een alternatief. Het Enschede van het Glazen Huis.... is het Legermuseum in Delft.

Gewoon de ambtelijke staven in het legermuseum, de dienstverlening decentraal en vooral internet, dat is functionaliteit... en verder dromen maar niet op kosten van de Delftse bevolking, geknecht door een stel zelfbenoemde InHolland managers, tegenwoordig bekend als wethouder. En de restauratiearchitect Sietse H. maakt wel tekeningen en desnoods een cartoon.

Rebel mijn hart, en geen overgave dat is ook mijn motto. Inmiddels heb ik nu zeven keer in een cel gezeten en telkens weer vrijgelaten, valse beschuldingen, pesten en treiteren, maar telkens helpen Johannes 14 vs 14 Uw woord is de waarheid....sermo tuus veritas est... en ik denk dan aan hen die zijn voorgegaan met Campert: een cel is maar twee meter breed en nauwelijk (drie) meter lang.. Maar gelukkig is de plaats waar ik dan naar toe ga wat groter. Namelijk niet de de (politieke) dood.... maar om met PAulus te spreken Het lijden van de tegenwoordige tijd...weegt niet op !

En zo is het. In de nieuwe stadswijk van Delft, na ophefffing van Rijswijk op Sion past het de oorlogskunstenaars te eren. We komen dan op de Campertlaan, het Premselapad en de Van der Veenlaan. Maar dan moeten we wel via verschillende wegen en stegen. De Houbenweg..... de Juniussteeg en het Heulipad. Want ook zij verdienen een vermelding van hen die ons bestuurlijk zijn voorgegaan.

Ik twijfelde of ik zou schrijven over de 4-mei toespraak van Heuli, over zijn rol in het verzet of over meelopen en liegen, maar gelukkig hij is niet uitgenodigd. En Junius hoeft alleen nog maar op 8 juni te spreken, Mechtild de Jong te feliciteren en weg te wezen. En Francine, ach er zijn zoveel mooie projecten nog te gaan, en we zetten je maquette in het Open Luchtmuseum op de tentoonstelling Verzet en Inkeer, want daar gaat het toch over. Rebel mijn hart, zo was het, zo is het en zo zal het blijven, het zit namelijk in de genen. En voor degenen die dat niet doorhebben, gewoon een kwestie van goed opletten op 16 mei en vooral 8 juni a.s.

AMDelflander
2 mei 2011