PolitiekDelft.nl streeft naar onafhankelijk en objectief nieuwsverslag van het gebeuren in de Delftse politiek
          PolitiekDelft.nl is een orgaan van de Stichting Prodeo Advies Delft KvK Delft nr. 27173695

Reacties naar: redactie@politiekdelft.nl

Archief - Overzicht van de voorgaande publicaties per maand gerangschiktwoensdag 12-07-2006 01h30
Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen


De centenkwestie van de financiŽle roofridders

 

We leven in een ietwat schemerige digitale wereld, waarin geld verworden is tot een rijtje cijfers met een min of plus teken ervoor en waarin de banken niet meer ons geld veilig beheren en opbergen maar via computers en beeldschermen transacties verrichten die wij moeten betalen of we het willen of niet.

 

Ooit was geld de vervanging van de ruilhandel en waren munten gemaakt van een edel metaal die een bepaalde waarde vertegenwoordigden en waarmee je kon betalen, later kwamen er zogenaamde geldwissels en schuldbekentenissen de voorlopers van ons papieren geld.

 

Het eerste waardepapier en munten dat een wettig betaalmiddel werd, was in waarde gestaafd met een voorraad goud, zodat de ontvanger van het papiertje of muntje zich verzekerd wist van de tegenwaarde die ergens veilig was opgeslagen.

 

Bankiers waren eerst kleine handelaren die zorgden dat mensen die ver weg zaken gingen doen een getekende verklaring meekregen dat zij goed waren voor een bepaalde som, de zogenaamde geldwissels, waarmee men dan ver weg bij een ander geld kon opnemen of de transactie kon laten uitbetalen.

 

Onze salarissen kregen we na de oorlog nog netjes in het loonzakje uitbetaald, maar om veiliger en gemakkelijker met ons geld om te gaan, kwamen er meer en meer banken die vochten om de klant daar zijn salaris te laten storten, men werd binnengehaald met schone beloftes over rente en met de mogelijkheid mooie kredieten op te nemen.

 

Nu de markt geheel verdeeld is, hebben de banken ineens een hekel aan dat geld gekregen, want contante geldstromen daar verdienen ze niets aan, ook de overheid heeft een hekel aan cash geld, want dan kunnen ze slecht controleren waar en wie wat uitgeeft of verdient.

 

Dus we moesten aan de plastic kaartjes en geldautomaten en pinnen en chippen, cash geld opnemen moet je vooraf melden, want grote bedragen heeft men niet meer op voorraad, uit zogenaamde veiligheidsoverwegingen verdwenen de kassiers bij de banken en langzaam maar zeker wil men de oude vertrouwde munt en papiergeld doen verdwijnen.

 

Eerst kwam de Euro de grote wisseltruuk, die de tegenpool of evenknie van de dollar moest worden, zodat alle Europese deelnemers ťťn soort geld kregen, wat weer gemakkelijk was voor de financiŽle concerns. Je hoefde geen wisselgeld meer te betalen aan grenswisselkantoren of banken, maar was wel een klap geld kwijt door met je creditkaart in het buitenland geld te pinnen of op te nemen, dat heette dan duur interbancaire kosten.

 

Waren de rekeningen en rekeningoverzichten eerst gratis en kreeg je een leuke vergoeding over je batig saldo, nu moet je voor de bankafschriften en gelddepot betalen, voor je bankpasje, je pin en voor je elektronisch bankieren, moet je betalen, terwijl je in feite het werk voor de bank doet.

 

Winkeliers en ondernemers betalen voor het storten en opnemen van cash geld, maar ze betalen ook voor hun geldpin apparaten en voor iedere transactie die in hun zaken elektronisch worden afgehandeld.

 

Wie een bankrekening heeft en een salaris wordt geprest om deel te nemen aan spaarplannen, zoals pensioenen, spaarlonen of een ander product, om maar meer rente te genereren, maar voor al die producten betaald de klant een prijs, een vergoeding, die door de vele deelnemers tot gigantische bedragen oplopen en waarvan de banken likkebaardend hun rendement trekken.

 

Heeft u wat opzij gelegd, dan is de bank er als de kippen bij om u hun beleggingsproducten aan te bieden, want de overheid berekent iedere Nederlander met wat spaargeld een 30% aanslag over een fictief rendement van 4% dus wie niet belegt is een dief van zijn eigen portemonnee en de bank regelt graag voor u een fraai beleggingsproduct, uiteraard van eigen huize en rekent voor het beheren van uw portefeuille en iedere transactie geld.

 

Ook de hypotheek markt is stevig verankerd in de octopusarmen van de financiŽle instellingen en de aangeboden producten zijn dermate onontwarbaar dat men deskundige intermediairs nodig heeft die tegen een bepaalde vergoeding en riante provisie van de hypotheekverstrekker uw hypotheek wel even regelen, uiteraard met de passende verzekeringen die u natuurlijk nodig heeft en het liefst bij hypotheekverstrekker, om zo deze wat te masseren om uw hypotheek te laten financieren.

 

Nu klagen de banken alweer steen en been, geld, echt geld, kost hen geld. Ze willen af van dat onzinnige muntje en papiergeld, dat is alleen maar lastig en dus roepen ze dat het kostbaar is en moeten de getergde en al ploeterende middenstanders massaal aan de pinmachines en wil men het opnemen en betalen met echt geld ontmoedigen en nog duurder maken, de klant en winkelier betalen de rekening wel.

 

Het addertje onder het gras is, dat als zij meer en meer inzicht krijgen in onze geldstromen ze ook meer inzicht krijgen in onze bestedingen, want iedere aankoop, zelfs een eenvoudige postzegel, staat geregistreerd, waar, wanneer en voor hoeveel en op welke tijd u deze heeft gekocht en deze info is letterlijk meer dan goud waard.

 

We lopen rond met plastic kaartjes waarmee gefraudeerd wordt, we bankieren elektronisch en zijn ZELF† verantwoordelijk voor onze rekening, bij fraude of plundering ligt de taak bij u en mij om aan te tonen dat wij GEEN schuld hebben, anders is het net het Casino rien ne va plu de centen zijn niet meer van u.

 

Creditkaart maatschappijen zeggen dat u geen risico loopt en dat zij de kosten voor zich nemen van fraude, vergeet het maar, deze fraude wordt wel degelijk verhaald maar dan op de leveranciers en via de vergoedingen die u en ik voor dat stukje plastic gemak moeten betalen.

 

Wij leven in een fictieve wereld, we hebben een fictieve munt, een schermpje waarop ons saldo zichtbaar is en we betalen met onze pin goederen en diensten en voor al die fictieve zaken betalen we niet fictieve kosten aan de slimmerds die zeggen dat ze onze centen beheren voor onze veiligheid en zekerheid.

 

Nadat de staat en de Europese gemeenschap met hun heffingen en regeltjes uw inkomen geplunderd hebben, doen de financiŽle instellingen die op uw fictieve geld passen er nog eens een schepje bovenop en plunderen via zogenaamde kosten en vergoedingen op een geraffineerde wijze onze rekeningen voor hun service waar ze ons jarengeleden met veel egards en schone beloftes mee hebben binnengehaald.

 

Hun financiŽle paleizen van marmer en poenerigheid staan in de grote steden en financiŽle centra te stralen, hun fusie honger is nauwelijks te stillen, maar het zijn wel onze laatste centen die ze willen, want geld, ons geld is voor hun een kostenpost en dus weg met dat geld, het is het electronische schermpje en pinpas automaat dat telt en bij hen geld in het laatje brengt, zo is onze laatste houvast op onafhankelijkheid geveld en zijn de dagen van vrije handel geteld.

 

Ik wens u allen een prettige en aangename vakantie

 

Uw Geitenbreier

Cor Stoker

 

De Stek van Cor

daar zit het wel snor

 

Website Cor Stoker

De stek van Cor - Forum index

 
POLITIEKDELFT.NL ..... een vertrouwensprodukt
POLITIEKDELFT.NL ..... wij schrijven wat we horen ...
POLITIEKDELFT.NL ..... wij maken zichtbaar wat we zien ...
POLITIEKDELFT.NL ..... voor betrouwbaar en eerlijk politiek nieuws


    PolitiekDelft.nl streeft naar onafhankelijk en objectief nieuwsverslag van het gebeuren in de Delftse politiek
          PolitiekDelft.nl is een orgaan van de Stichting Prodeo Advies Delft KvK Delft nr. 27173695

Reacties naar: redactie@politiekdelft.nl